<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mindenesetre úgy tűnik, a tőzsdei befektetők már beárazták a nagy kiugrást, hiszen a cég jelenlegi, 77 milliárd forint feletti piaci kapitalizációja messze magasabb, mint amennyi a legutóbb nyilvánosságra került forgalma és saját tőkéje alapján indokolt lehetne. 

Közbeszerzési győzelem, cégalapítás, illetve -felvásárlás. Aki veszi a fáradtságot és ellátogat a Budapesti Értéktőzsde honlapjára és a kibocsátók között rákattint a 4iG Nyrt.-re, hamar konstatálhatja, hogy az idén a hazai informatikai piac üdvöskéje vagy arról tett közzé tájékoztatást, hogy közbeszerzési tenderen elnyert egy vaskos megbízást, vagy arról, hogy céget alapított, esetleg vásárolt.

Más kérdés, hogy a bejelentések az utóbbi hetekben elmaradoztak. Ennek két oka van – magyarázta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és fő, több mint 40 százalékos pakettet birtokló tulajdonosa az Infotér szerdai konferenciáján. Egyrészt az, hogy a tőkepiacról szóló törvény szerint csak a jelentősebb, nagyobb megrendeléseket kell kötelezően bejelenteni, vagyis, ha két hónapig nem jelentenek be semmit, az még nem azt jelenti, hogy addig nem történt semmi a cég életében. Másrészt ezeknek a nagyobb megbízásoknak is van egyfajta ciklikussága, nem mindig írnak ki olyan jelentősebb tendert, amelyen el kívánnak indulni.

Egyre hosszabbakat lépnekEgyre hosszabbakat lépnek

Legutóbb már több mint egy hónapja, szeptember 10-én számolt be a Mészáros Lőrinctől tudatosan egyre jobban függetledni szándékozó társaság, hogy új leányvállalattal és üzletággal bővült. A nyilvánosan elérhető céginformációs adatok szerint a szóban forgó Veritas Consulting Kft. meglehetősen fiatal cég, alig valamivel több, mint egy éve, 2018. június 30-án alakult, de a cégbíróság csak október 1-jén jegyezte be. Első, tört üzleti évének a végén mindössze 8,67 millió forintra rúgott egy cég értékét jól kifejező saját tőkéje. Ennél lényegesebb azonban, hogy a Veritas Consulting az Enterprise Group SAP tanácsadó cége, amely az SAP licenceinek értékesítési jogát is biztosítja a 4iG számára – márpedig egy informatikai cég számára ez az igazi, jelentős bevétellel és eredménnyel kecsegtető érték.

Honlapja szerint a 4iG termék- és szolgáltatás portfoliója jelenleg négy fő elemből áll:

 • a konkrét iparágspecifikus digitalizációs megoldások, 
 • a havidíjas menedzselt szolgáltatáscsomagok, 
 • az egyedi fejlesztési igényekhez adott megoldások és szakértelem,
 • IT-infrastruktúra alapok: adatközponti, multicloud és kliens rendszerek szállítása és szakértelmünk a tervezéstől a szervizelésig.

Ezért sem lehet a közelmúlt irányadó ahhoz, hogy bekalibráljuk a 4iG-t. Sokkal fontosabb a kilátásokat alaposabban szemügyre venni, hiszen a cég óriási építkezés alatt áll, amelynek csúcspontja a T-Systems már bejelentett megszerzése lehet, amiről konkrétumokat november közepére ígért Jászai. Hozzátéve: a kiszemelt ara átvilágítása lezárult, jelenleg az akvizíció véglegesítése zajlik.

Időarányosan kiugró idei teljesítmény

Ennek figyelembevételével kell kezelni, hogy a 4iG a 2018-as évet még csak közel 14,5 milliárd forintos nettó árbevétellel, 842 milliós adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti (ebitda) nyereséggel hagyta maga mögött, saját tőkéje pedig 2,7 milliárdot tett ki. Az idén viszont már feleannyi idő elég volt a 14,5 milliárdos árbevétel megtermeléséhez, ami több mint a duplája az előző év azonos időszakáénak – derül ki a 4iG csütörtökön közzétett el első félévi gyorsjelentéséből. S az 1 milliárd forintot meghaladó ebitda-ja is több lett a tavalyi egész évesnél, miközben a negyvenszerese a 2018 első félévinek, saját tőkéje pedig már 3,2 milliárdra gyarapodott.

Legfontosabb megbízásai a logisztika, az oktatás, a gyógyszeripar és egészségügy, a járműipar és légi személyszállítás, a bankszektor és pénzügyi tanácsadás területéről származnak, de a 4iG jelentős eredményeket könyvelhetett el a licensz- és eszközbeszerzések, illetve infrastruktúra üzemeltetés és IT biztonság területén is.

Többségben az állami megrendelések

A régiós országok informatikai piacának sajátossága, hogy az informatikai és ICT-vállalatok bevételeinek döntő többsége a közszféra megrendeléseiből származik – hívja fel a figyelmet a cég gyorsjelentése apropóján kiadott sajtóközlemény. Eszerint a 4iG első féléves bevételei 2019-ben a piaci trendeknek megfelelően alakultak: a társaság nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált árbevételének 61 százalékát az állami megrendelések, 39 százalékát pedig a multinacionális nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalati szektor megbízásai biztosították.

A nagy hal (T-Systems) kifogásához vezető úton jutott el a cég kisebb mérföldkövekhez. Ilyen volt az, amikor addigi három leányvállalatát – a Humansoft Kft.-t, az Axis Rendszerház Kft.-t és a Mensor3D Kft.-t – január 31-ével magába olvasztotta. Az indoklás szerint „a cégcsoport működési hatékonyságának, ezáltal versenyképességének növelése, illetve a döntési folyamatok lerövidítése érdekében”. 

Aztán április elején megalapította a Humansoft Szerviz Kft.-t, arra a célra, hogy hivatalos szervizhálózati feladatokat lásson el világmárkák számára. Július elején pedig egy újabb céget gründolt, Doto Systems Zrt. néven, amelynek 60 százaléka a 4iG, 40 százaléka Galambos László Péter vezérigazgató kezében van, s fő tevékenységeként számítógépes programozással foglalkozik.

További öt társaságban rendelkezik a 4iG 10-20 százalék közötti részesedésekkel, amelyek összértéke azonban 2018-as éves beszámolója szerint nem éri el a 120 millió forintot. 

A cégcsoport árbevételét és az eredményét jelentősen megdobhatják a közbeszerzéseken az idén eddig már közel 35 milliárd forint értékben elnyert állami megbízások, amelyek informatikai-fejlesztési, rendszerbeszállítási és üzemeltetési igényeket támasztanak. Ezek: 

 • E-jegyértékesítési rendszer (MÁV, Volán-társaságok): 11,2 milliárd forint,
 • Iskolafejlesztési projekt: 4,4 milliárd forint
 • ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.: 4 milliárd forint,
 • Sys IT Services Szolgáltató Kft.: 3,8 milliárd
 • MVM-csoport: 2,7 milliárd forint,
 • Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: 1,9 milliárd forint,
 • MÁV: 1,8 milliárd forint,
 • NISZ: 1,3 milliárd forint,
 • Budapest Bank: 1,2 milliárd forint,
 • Kórházfejlesztési feladat: 0,7 milliárd forint,
 • Eximbank: 0,7 milliárd forint,
 • Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.: 0,65 milliárd forint.

Ám a 4iG-csoport számára az igazi truváj a nála jóval méretesebb, körülbelül évi 100 milliárd forint feletti árbevételű, 32 milliárdos saját tőkéjű T-Systems megszerzése. Amelynél jelenleg 1600-an dolgoznak, míg a 4iG-nél úgy 350-en – hogy a mértékekben meglévő különbséget egy másik fontos tényezővel szemléltessük.  Jászai szerint a T-Systems és további tranzakciók lezárása után – két-hároméves távlatban – a 4iG-csoport akár 200-250 milliárd forint körüli árbevételt érhet el, a jelenlegi eredményességi szint megtartásával.

Jelenleg a T-Systems-tranzakciót finanszírozó források összegereblyézése történik. A vételár meglehetősen tág, 30-70 milliárd forintos sávban lehet. Az Erste Befektetési Zrt. például július 10-ei elemzésében a T-Systems 32 milliárd forintos saját tőkéje és 1,5-2 milliárd forint közötti nettó eredménye alapján úgy kalkulált, hogy a Magyar Telekom leányvállalata akár 60-70 milliárd forintért is az új kezekbe kerülhet (ez a teljes leányvállalatra értendő, az üzletág leválasztása előtt).

Megy a matek

Mindenesetre a vételár nagyobbik részét a 4iG 30 milliárd forint értékű kötvények kibocsátásával teremtheti elő, amelyekből 20 milliárdot jegyezhet le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a július 1-jén elindult növekedési kötvényprogramja keretében. E kibocsátásra a 4iG közgyűlése már múlt csütörtökön az áldását adta, jelenleg arra kell várni, hogy az MNB által megbízott német Scope Ratings GmbH minősítse a céget és a kötvényeket (a jegybank tájékoztatása szerint általában 2 hónapot vesz igénybe a minősítés). A többi forrás a 4iG tőkeemelése révén befolyt összegekből, esetleg bankhitelekből és részvénycserékből jöhet össze.

Úgy tűnik egyébként, a közbeszerzéseken elnyert megbízások és a T-Systems hatását a tőzsdei befektetők már beárazták. Legalábbis erre lehet következtetni, abból, hogy miközben a 4iG saját tőkéje június végén még mindig csak 3,2 milliárd forint volt, a jelenlegi részvényárfolyama alapján számított piaci kapitalizációja most éppen 78 milliárd forint közelében jár. Volt már 92 milliárd is, például a már említett legutóbbi cégrészesedés-vásárlás bejelentését követően. A csökkenés mögött inkább a már említett viszonylag eseménytelen, bejelentés nélküli időszak áll, miután a 4iG fundamentumai továbbra is stabliak, kilátásai pedig jók. S tőzsdei részvényei az önkormányzati választások utáni viszonylag nagyobb, 5 százalékos esés felét is már ledolgozták.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.