<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Egyelőre sem a turai kastélyszálló, sem pedig a tarcali ötcsillagos szálloda nem tud profitábilisan működni. Sőt, csak a megtermelt veszteség hízik. 

Tiborcz István számos érdekeltsége közül is kiemelkedik a két ötcsillagos hotel, a Botaniq Turai Kastély, valamint a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa. Utóbbi korábban Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozott, tőle vette át 2019 novemberében, az ügyletet a cégbíróságra benyújtott dokumentumok alapján 881 millió forintnyi banki kölcsönnel finanszírozta a BDPST Zrt. A turai kastély pedig két évvel ezelőtt, 2020 nyarán nyitotta meg kapuit a vendégek előtt; pont a koronavírus-járvány első hulláma után, amit ősszel egyébként újabb hosszú lezárás követett. 

Jól látszik, hogy mindkét egység némiképp szerencsétlen időpontban kezdett el Tiborczéknál működni, hiszen a koronavírus-járvány igencsak megnehezítette a mindennapokat 2020-ban és 2021 első felében is. Ennek ismeretében pedig nem lehet olyan nagy meglepetés a veszteséges működés. De nézzük sorban és kezdjük a turai kastélyszállóval. 

A hotelt a TRA Real Estates Kft. üzemelteti, a cég pedig a leadott beszámoló szerint még bőven a növekedési fázisban van, amiről például a dolgozói létszám bővülése is árulkodik.

A társaság tavaly majdnem megtízszerezte az értékesítésből származó árbevételét, 127 millió forint után 1,22 milliárd folyt be a kasszába.

Ezzel kapcsolatban csak annyi derül ki a kiegészítő mellékletből, hogy a bevétel főtevékenységből - vagyis szállodai szolgáltatásból - származott. 

Bár impozáns a bevételek növekedésének mértéke, ezzel párhuzamosan a kiadások is jócskán megemelkedtek. Az anyagjellegűek több mint a triplájára (215 millióról 742 millióra), és ugyanilyen mértékben nőttek a személyi jellegűek is (149 millióról 509 millióra). A változás részleteire azonban nem világít rá teljeskörűen a kiegészítő melléklet. Csak annyi látszik, hogy az anyagjellegű ráfordításokon belül az igénybe vett szolgáltatások költsége 101 millióról 276 millióra emelkedett. 

Nem ment túl jól az ötcsillagos szállodáknak tavaly. Fotó: BDPST
Nem ment túl jól az ötcsillagos szállodáknak tavaly. Fotó: BDPST

A személyi jellegű ráfordítások emelkedésének oka ezzel ellentétben világos: bővítették a létszámot tavaly, 42 fő után már 65 fő volt az átlagos foglalkoztatotti létszám. A bérköltségből kiindulva a cégnél az átlagos bruttó havi bér 406 609 forint után tavaly 474 335 forintra emelkedett. 

Mivel a ráfordítások növekedését nem bírták el a megemelkedett bevételek, ezért már üzemi szinten is jelentős veszteséget mutattak ki, amin a közel 300 millió forintos pénzügyi műveleteken realizált veszteség tovább növelt.

Így végeredményben 426 millió forintos mínusszal zárta az évet a cég a korábbi 237 milliós veszteség után. 

Ezek a veszteségek azonban nem okoznak nagy nehézséget egyelőre - legalábbis papíron, hiszen a saját tőke még elbírja ezeket a mínuszokat. Ez köszönhető annak is, hogy tavaly újra betettek a cégbe a tulajdonosok közel 450 millió forintot, aminek eredményeként a tőketartalék nagysága mára majdnem 950 millió forintra rúg. 

Említésre méltó még, hogy a társaságnak jelentős az adósságállománya, 7,7 milliárd forint, melynek döntő része (7,3 milliárd) hosszú lejáratú kötelezettség. Az pedig már a kiegészítő mellékletből tudható, hogy ebből mintegy 5,3 milliárd forint az anyavállalattal, vagyis a BDPST Zrt.-vel szemben fennálló tartozás. 

Csökkenő bevétel, növekvő veszteség Tarcalon

A TRA Real Estates Kft.-vel ellentétben némiképp más folyamatok zajlottak tavaly a tarcali hotelnél. Nemcsak, hogy nem sikerült a turai kastélyszállóhoz hasonló mértékben növelni a bevételeket, de még kisebb csökkenés is történt. 333,5 millió után 327,8 milliót könyveltek el tavaly, ami szállodai szolgáltatási tevékenységből származott. A költségeket azonban nem sikerült kordában tartani, ugyanis a csökkenő bevételekkel szemben az anyagjellegű és a személyi jellegű ráfordítások is egyaránt növekedtek. És nem is kevéssel: az anyagjellegűek 6 százalékkal, 212 millióra, a személyi jellegűek pedig 33 százalékkal, 228,9 millióra. 

A növekedések okára itt sem derül fény teljes mértékig. A mellékletből az látszik, hogy az anyagköltség 65 milliót, az igénybevett szolgáltatások pedig 87 millió forintra rúgtak. A személyi jellegű kiadások növekedésének hátterében a létszám bővülése áll: 38 főről 42-re nőtt az átlagos dolgozói létszám. A bérköltség alapján az átlagos havi bruttó ér 305 265 forintról 365 787 forintra emelkedett tavaly. 

Végeredményben 172,3 millió forintos veszteséget könyvelt el tavaly a Témadesign Kft. az előző évi 103 millió forintos mínusz után. 

Ha azonban nem történik fordulat és a következő években nem sikerült nyereségessé tenni a szállodát, akkor könnyen valamilyen tulajdonosi beavatkozásra lesz szükség, a saját tőke összege ugyanis rövidesen a jegyzett tőke fele alá csúszhat. 

Érdekesség még, hogy tavaly jelentősebb hitelhez folyamodhatott a társaság, hiszen a kötelezettségek soron 113,8 millió után tavaly már 1,5 milliárd forintot szerepeltettek. Ebből 940 millió hosszú (előző évben 60 millió forint szerepelt a soron), 616 millió forint pedig rövid lejáratú kötelezettség (előző évben 53,8 milliót tartottak nyilván). Utóbbin belül jelentősebb tételt jelent a szállítók fel fennálló tartozás, 194 millió forint, illetve 309 milliót tartanak nyilván "elkülönített alapokkal kapcsolatos kötelezettség" címén. A 940 millió forintos hosszú lejáratú kötelezettség pedig az anyavállalattal, vagyis a BDPST Zrt.-vel szemben fennálló tartozás. 

Ugyanez a trend egyébként nem mondható el a már többször is említett anyacégről, a BDPST Zrt.-ről. Sokkal jobb évet zárt tavaly az előző évinél, több bevételhez is jutott és a(z egyéb) leánycégektől befolyó osztalékok révén több mint 12 milliárdos nyereséget könyvelhetett el. 

A vizsgált két luxusszálloda veszteséges működése nem rendkívüli, vagy egyedülálló a szektorban. Ahogy cikkünk elején is említettük, a 2021-es év még komoly lezárásokkal indult a járvány miatt, amit hónapokig nem oldottak fel és utána is csak korlátozva lehetett hotelekben szállást foglalni (például védettségi igazolványhoz volt kötve). Így az üzemeltető cégek ebből kifolyólag sem tudtak volna a korábbinál sokkal jobb évet produkálni.