2019. június 4. 19:10

Vörös József 2015-ben alapított cégével szemben kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság.

Jelenleg minden jel arra utal, hogy alig 4 évet élt meg a Mészáros Lőrinchez közel álló ügyvéd, Vörös József cége, a VRS Gold Kft. Az egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységgel foglalkozó társasággal szemben a cégbíróság elindította a kényszertörlési eljárást.

A cégkivonatba május 30-án jegyezték be a kényszertörlési eljárást, melyet közel két hónappal korábban, április 5-én indított el a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, az eljárás néhány héttel később, április 24-én jogerőre is emelkedett.

A cégközlönyben megjelent végzés szerint a VRS Gold Kft. ellen hivatalból indult törvényességi felügyeleti eljárás, mely ezzel a döntéssel zárult le. A szabályok szerint törvényességi eljárás akkor indulhat egy cég ellen, ha a nyilvántartásokba bejegyzett adatok valamilyen ok miatt törvénysértők, vagy ha a szervezet nem tartja be a rá vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

dr. Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia igazgatója (Fotó: pfla.hu) dr. Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia igazgatója (Fotó: pfla.hu)

Kényszertörlési eljárás alapvetően két esetben indulhat egy cég ellen a jogado.hu szerint. Amennyiben valamilyen cégjogi kötelezettségének a társaság nem tesz eleget, és a törvényes működést a cégbíróság felügyeleti eljárás keretében sem tudja kikényszeríteni (egyes esetekben megelőző felügyeleti intézkedés nélkül), akkor a cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja és elrendeli a kényszertörlési eljárást.

Az ügyek másik jól elkülöníthető csoportja, amikor a kényszertörlési eljárás megindítására az adószám NAV általi törlése miatt kerül sor. Az adószám törlését követőn a NAV megkeresi a cégbíróságot, a cégbíróság pedig hivatalból elrendeli a kényszertörlést. Az adószám törlésének számos oka lehet, a leggyakoribb az, hogy erre a mérleg és beszámoló letétbehelyezési kötelezettség teljesítésének elmaradása miatt kerül sor.

A VRS Gold elleni eljáráshoz feltételezhetően a szabályok be nem tartása vezethetett. A 2017-es beszámolót ugyanis - amit 2018. május 31-ig kellett volna feltölteni - jókora késéssel tették közzé, egészen pontosan 2019. május 30-án vált elérhetővé az Igazságügyi Minisztérium honlapján a 2018-as dokumentummal együtt. Ezekből tisztán látszik, hogy érdemi tevékenységet nem végzett a Kft. Sem tavaly, sem tavalyelőtt. Árbevétele és egyéb bevétele sem volt a cégnek, valamivel több mint 60 ezer forintos anyagjellegű ráfordítást elszámoltak, illetve 2018-ben keletkezett egy 200 ezer forintos egyéb ráfordítás.

Mivel sem pénzügyi eredménye, sem adófizetési kötelezettsége nem volt a cégnek, végül 263 ezer forintos vesztéseget mutattak ki.

Ami a cég vagyonát illeti, nem sok mindennel rendelkezett tavaly év végén: 200 ezer forintos tartozás mellett 2,7 millió forintnyi pénzeszköze volt vagy a házipénztárban vagy bankszámlán, és még 76 ezer forintnyi követelést tartott nyilván.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.