2019. június 4. 19:10

Vörös József 2015-ben alapított cégével szemben kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság.

Jelenleg minden jel arra utal, hogy alig 4 évet élt meg a Mészáros Lőrinchez közel álló ügyvéd, Vörös József cége, a VRS Gold Kft. Az egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységgel foglalkozó társasággal szemben a cégbíróság elindította a kényszertörlési eljárást.

A cégkivonatba május 30-án jegyezték be a kényszertörlési eljárást, melyet közel két hónappal korábban, április 5-én indított el a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, az eljárás néhány héttel később, április 24-én jogerőre is emelkedett.

A cégközlönyben megjelent végzés szerint a VRS Gold Kft. ellen hivatalból indult törvényességi felügyeleti eljárás, mely ezzel a döntéssel zárult le. A szabályok szerint törvényességi eljárás akkor indulhat egy cég ellen, ha a nyilvántartásokba bejegyzett adatok valamilyen ok miatt törvénysértők, vagy ha a szervezet nem tartja be a rá vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

dr. Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia igazgatója (Fotó: pfla.hu) dr. Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia igazgatója (Fotó: pfla.hu)

Kényszertörlési eljárás alapvetően két esetben indulhat egy cég ellen a jogado.hu szerint. Amennyiben valamilyen cégjogi kötelezettségének a társaság nem tesz eleget, és a törvényes működést a cégbíróság felügyeleti eljárás keretében sem tudja kikényszeríteni (egyes esetekben megelőző felügyeleti intézkedés nélkül), akkor a cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja és elrendeli a kényszertörlési eljárást.

Az ügyek másik jól elkülöníthető csoportja, amikor a kényszertörlési eljárás megindítására az adószám NAV általi törlése miatt kerül sor. Az adószám törlését követőn a NAV megkeresi a cégbíróságot, a cégbíróság pedig hivatalból elrendeli a kényszertörlést. Az adószám törlésének számos oka lehet, a leggyakoribb az, hogy erre a mérleg és beszámoló letétbehelyezési kötelezettség teljesítésének elmaradása miatt kerül sor.

A VRS Gold elleni eljáráshoz feltételezhetően a szabályok be nem tartása vezethetett. A 2017-es beszámolót ugyanis - amit 2018. május 31-ig kellett volna feltölteni - jókora késéssel tették közzé, egészen pontosan 2019. május 30-án vált elérhetővé az Igazságügyi Minisztérium honlapján a 2018-as dokumentummal együtt. Ezekből tisztán látszik, hogy érdemi tevékenységet nem végzett a Kft. Sem tavaly, sem tavalyelőtt. Árbevétele és egyéb bevétele sem volt a cégnek, valamivel több mint 60 ezer forintos anyagjellegű ráfordítást elszámoltak, illetve 2018-ben keletkezett egy 200 ezer forintos egyéb ráfordítás.

Mivel sem pénzügyi eredménye, sem adófizetési kötelezettsége nem volt a cégnek, végül 263 ezer forintos vesztéseget mutattak ki.

Ami a cég vagyonát illeti, nem sok mindennel rendelkezett tavaly év végén: 200 ezer forintos tartozás mellett 2,7 millió forintnyi pénzeszköze volt vagy a házipénztárban vagy bankszámlán, és még 76 ezer forintnyi követelést tartott nyilván.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.