<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A techóriás vezére azt nyilatkozta, ő csak a New York Times cikkéből értesült az ügyről. Sorost pedig amúgy nagyon tiszteli.

Konferenciahívást tartott Mark Zuckerberg a Facebook legfrissebb botránya kapcsán. Mint ismert, a New York Times szerdai cikkében feltárta, hogy a közösségimédia-óriás PR ügynökséget fogadott fel arra, hogy a vele kritikus hangokat lejárassa. A republikánus gyökerű Definers Public Affairs nevű ügynökség Magyarországon is jól ismert eszközökkel dolgozott, egyik módszerük az volt, hogy a Facebookot támadó csoportokat Soros György ügynökeinek állította be, és számos újságírót igyekezett arra kapacitálni, hogy vegye át ezt a narratívát.

A Facebook a Times-cikk megjelenését követően azonnal megszakította a kapcsolatot a Definers Public Affairs-szel, egy facebookos forrás pedig később azt állította lapnak, hogy a sorosozós módszerről a vállalat két vezetője, Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg nem is tudott. Ezt visszhangozta aztán maga Zuckerberg is.

Mark ZuckerbergMark Zuckerberg

Zuckerberg csütörtökön, konferenciahívás keretében igyekezett tisztázni magát az ügyben. A Guardian beszámolója szerint a techvezér a híváson azt mondta, ő csak a Times-cikkből értesült a dologról, és amint elolvasta a cikket, már hívta is a csapatát, hogy megszakítsák a kapcsolatot a PR ügynökséggel.

"Az a lényeg, hogy nem egy egyént szerettem volna megtámadni, hanem meg akartam mutatni, hogy egy csoportot, ami alulról szerveződőnek állította be magát, valójában támogatta... az valójában nem is egy spontán, alulról szerveződő erőfeszítés volt. Szörnyen tisztelem Soros Györgyöt."

- mondta Zuckerberg. A kérdésekre, hogy a botrány hatására elbocsátják-e a felelőseit a cégtől, nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy a Defierst biztosan "valaki a kommunikációs csapatunkból" bérelte fel. 

A Times cikkére reagálva Soros alapítványának, az Open Society Foundationak az elnöke, Patrick Gaspard levelet küldött Sheryl Sandbergnek, a Facebook köz- és politikai ügyekért felelős igazgatójának, melyben "elítélendőnek" és "őszintén megdöbbentőnek" írta le, hogy a Facebook bekapcsolódott abba a "világszintű, összehangolt jobboldali erőfeszítésbe, hogy demonizálják Sorost és alapítványait." Gaspard leírta, hogy szerinte "nem kétséges", hogy Sandberg tudott arról, hogy mennyi gyűlölködő, hamis és antiszemita információ terjed a Facebookon. Zuckerberg a konferenciahíváson megvédte Sandberget. Állítása szerint ő is csak a Times cikkéből értesült a Definers módszereiről.

A konferenciabeszélgetésen felhozták azt is, hogy a Times cikke szerint Zuckerberg és Sandberg meglehetősen rosszul kezelte a 2016-os amerikai elnökválasztásba való facebookos orosz beavatkozás ügyét. A cikk szerint túl lassan ismerték fel a manipulációs kísérleteket, majd a vezetők abban sem tudtak megegyezni, hogy a felderített ügyet mikor és miképpen kommunikálják a nyilvánosság felé. A szöveg azt is sugallja, hogy Zuckerberg és Sandberg lehet, hogy nem ismerték fel az ügy fontosságát, vagy azt, mennyire lényeges lett volna mindenről a lehető legrövidebb idő alatt tájékoztatást adni.

"Hogy nem érdekelt minket az igazság, vagy hogy el akartuk rejteni azt, amit tudtunk, vagy hogy elejét akartuk venni a nyomozásoknak, az egyszerűen nem igaz."

- állította Zuckerberg. Ugyanezt kommunikálta a cég igazgatótanácsának közleménye, mely szerint a cég valóban túl lassan szúrta ki az orosz beavatkozást, és túl lassan cselekedett utána. És valóban nyomás alá helyezték Zuckerberget és Sandberget, hogy gyorsabban lépjenek, de azt feltételezni, hogy tudtak az orosz befolyásolásról, és szándékosan figyelmen kívül hagyták azt, vagy hogy akadályozták a nyomozást, az "durván unfair."

A konferenciahíváson Zuckerberg bejelentette, hogy fel akar állítani egy "független szervet", amely a Facebookról törölt tartalmak ügyében beérkező fellebbezésekről döntene. Mint mondja, rá kellett jönnie, hogy a szólásszabadsággal és biztonsággal kapcsolatos ügyekben nem kéne ilyen sok döntést házon belül meghozniuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.