Júliusban 8,6 százalékos inflációra számíthatunkA fogyasztói árak júliusban 8,6 százalékkal lesznek magasabbak mint egy évvel korábban az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint.

Az intézet hétfőn juttatta el kiadványát az MTI-nek, amelyben a termelői árak 9,7 százalékos éves emelkedését jelzik előre 2001. júliusára.

Ebben az időszakban - 2000. júliusához képest - az iparban a belföldi értékesítés 6,1 százalékos bővülésére számít az intézet. A nyár közepére vonatkozó prognózisuk - egy éves visszatekintésben - az export 18 százalékos és az ipari termelés 12,1 százalékos növekedését jelzi előre. A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme csak fokozatosan gyorsul, az értékesítés volumene a hatodik hónapban 4,2 százalékkal lehet magasabb az egy évvel korábbinál - áll a kiadványban.

Továbbra is bizonytalan tényezőként említi az összesítés az olajár idei világpiaci alakulását, de úgy vélik, hogy hosszabb távon a cserearányok romlásával talán már nem kell számolni. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés és várható beruházás-felfutás import többletet indukál. - Feltételezhető az is, hogy az idén magasabb jövedelemkiáramlás tovább növeli a külkereskedelmi mérleg hiányát.

A kutatók szerint bizonytalan az export várható növekedése , mivel ez nagyban függ az Európai Unió konjunktúrájától. Ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelentős külkereskedelmi aktívumot felmutató vámszabad területek reagálnak a legérzékenyebben a külső konjunkturális változásokra.

Az Ecostat előrejelzése szerint az idén 5 százalék körüli gazdasági növekedés mellett és az export dinamikáját változatlannak feltételezve a folyó fizetési mérleg hiánya 2,2 milliárd euró körül várható. A kutatók a tavalyi gyengülés után az idén a nemzetközi részvénypiacok, közöttük a Budapesti Értéktőzsde fellendülésére számítanak. Az intézet prognózisa szerint a BUX-index a hetedik hónap végére 20-22 százalékkal emelkedik, várhatóan 9400 pont körül alakul.


Olvasta már?hirdetés
Mészáros Lőrinc gyerekei építik fel a Testnevelési Egyetem új központjátMészáros Lőrinc gyerekei építik fel a Testnevelési Egyetem új központját

Ez egy 1,2 milliárdos meló Velencén. Nem lesznek egyedül, besegít a Magyar Építő is.

.
hirdetés
elrejt
 
.