Nem csak Matolcsy fizetése duplázódott idén


Nem csak a jegybank elnökének bére ugrott hatalmasat a múlt heti törvényjavaslat elfogadásával, de más állami cégvezéreknek is drasztikusan megnőtt a fizetése idén.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy Matolcsy György, a jegybank elnökének fizetését egy módosító törvényjavaslattal az eddigi 2,3 millió forintról 5 millióra emelték, sőt, a jegybank többi vezető tisztséget betöltő alkalmazottainak a bére is jelenősen megnövekedik a törvényjavaslat elfogadása után.

Ám nem az MNB az egyetlen szervezet, ahol drasztikusan emelkedtek a fizetések. Mindez annak köszönhető, hogy még tavaly év végén a kormány alaposan megemelte az állami cégvezérek bérplafonját. Ennek köszönhetően idén akár HAVI bruttó 3-5 millió forintot is kereshetnek. Az, hogy kire melyik bérplafon vonatkozik, az függ a cég méretétől és attól, hogy melyik szektorban működik. Azok a vezetők, melyek a pénzügyi szektorban tevékenykedő céget irányítanak, 5 milliós bérért láthatják el a feladatukat a jövőben.

A sajtóban eddig megjelent információk alapján azt már tudhatjuk, hogy a Magyar Posta és a MÁV-vezér is megkapja a maximális 5 millió forintot. A Postánál a vezérigazgató eddig 2 millió forintot keresett, mellette 80 százalékos évi prémiumra volt jogosult, utóbbi a béremeléssel 20 százalékra csökkent. A gazdasági vezérigazgató-helyettes bére havi bruttó 1,95 millióról 4,2-re ugrott, de a korábbi 70 százalékos prémium esetében is 20 százalékra mérséklődött, az általános verzérigazgató-helyettes 2 milliós korábbi bére pedig 4,2 millióra emelkedett idén.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Maradva a pénzügyi szektornál, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Nagy Csaba bérén sem spóroltak, a maximális 5 millióra emelték a korábbi 2 milliós bruttót, az éves prémium mértéke pedig 80-ról 20 százalékra csökkent. Helyettese sem panaszkodhat, hiszen 1,95 millióról 4-re növekedett a havi juttatása, ami 105 százalékos béremelést jelent. Az ügyvezetők bére a korábbi maximum 1,95 millió helyett már idén 3,2 millió  lehet.

Nem érte el a 100 százalékos béremelést a Főgáz vezérigazgatójának a bére a honlapon elérhető adatok alapján. A tavaly 2 millió forint után idén bruttó 3,5 millióért láthatja el a feladatát (ez 75 százalékos emelés), a helyettesének juttatása 1,98 millióról ugrott 3 millióra, ami 51 százalékos bérnövekedést jelent. A prémiumok ebben az esetben is 20 százalékra csökkentek, korábban még 42,9 százalékra voltak jogosultak a vezetők.

szerk.: mindezekkel párhuzamosan a magyar minimálbér idén bruttó 5,7 százalékkal emelkedett, ami nettóban 5040 forint pluszt jelent. 

A legszerényebb bérnövekedést az Államadósság Kezelő Központ esetében láttuk. Barcza György, vezérigazgató fizetése bruttó 1,998 millióról 3 millióra nőtt idén, ami 50,1 százalékos növekedést jelent. Helyettese, Réz András ugyanilyen mértékű emelést kapott viszont alacsonyabb bér mellett: keresete 1,798 millióról 2,7-re nőtt idén. Az idei bérezésekre vonatkozó adatokkal rendelkező állami társaságok között viszont csak itt találtunk precedenst arra, hogy a prémiumokat növelték volna. Pontosabban, korábban az ÁKK-vezérek nem kaptak éves prémiumot, az idei évtől viszont a vezérigazgatót és a helyettesét 10 százalékos extra juttatás illetheti majd meg.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
15 millióból venne lakást? Erre futja!15 millióból venne lakást? Erre futja!

A főváros belső kerületeiben szinte semmit sem lehet venni 15 millióért.

.
hirdetés
elrejt
 
.