<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormány a nyolc termékre év végéig érvényes élelmiszerárstopot négy hónappal, 2023. április 30-áig meghosszabbította.

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot - közölte az Agrárminisztérium kedd este az MTI-vel. A tárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki úgy fogalmazott:

az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.

A tárcavezető indoklásából nem maradt el a szokásos kormányzati propaganda, miszerint "az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet".

Arra már természetesen nem tért ki Nagy, hogy az Ukrajnát megtámadó Oroszország elleni összes szankciót az Orbán-kormány is kivétel nélkül megszavazta, miközben arra sem adott magyarázatot, hogyha valóban a szankcióknak tulajdonítható a száguldó infláció, akkor miért messze Magyarországon emelkedtek a legjobban éves szinten az élelmiszerárak, több mint 40 százalékkal és az Unió 27 országából miért nálunk volt novemberben a második legmagasabb az éves fogyasztóiár-index. Amibe vastagon belejátszottak a most meghosszabbított élelmiszerársapkák.

 

Ám lapcsoportunk legutóbbi Klasszis Klub-rendezvényén ez is szóba került a Raskó György agrárközgazdásszal, egykori államtitkárral folytatott beszélgetésben:

Az AKI piaci árinformációs rendszer adatai szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27 százalékkal, napraforgó étolajból 44 százalékkal, csirkemellből 34 százalékkal, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában. 

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet - írta a tárca. Azt már nem, hogy emiatt hiányok alakultak ki, amelyeket az ársapkák eltörlésével enyhíteni vagy akár teljesen el is lehetne tüntetni.

Ehelyett a közleményben Nagy emlékeztetett, hogy azon kötelezettséget betartását, miszerint az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak - az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt - az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. Egyúttal azzal fenyegetőzött, hogy a szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Az más kérdés, lesz-e elég tojás? Fotó: MTI
Az más kérdés, lesz-e elég tojás? Fotó: MTI

Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartják, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogják meghozni - idézték a közleményben Nagy Istvánt.