3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormány a nyolc termékre év végéig érvényes élelmiszerárstopot négy hónappal, 2023. április 30-áig meghosszabbította.

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot - közölte az Agrárminisztérium kedd este az MTI-vel. A tárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki úgy fogalmazott:

az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.

A tárcavezető indoklásából nem maradt el a szokásos kormányzati propaganda, miszerint "az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet".

Arra már természetesen nem tért ki Nagy, hogy az Ukrajnát megtámadó Oroszország elleni összes szankciót az Orbán-kormány is kivétel nélkül megszavazta, miközben arra sem adott magyarázatot, hogyha valóban a szankcióknak tulajdonítható a száguldó infláció, akkor miért messze Magyarországon emelkedtek a legjobban éves szinten az élelmiszerárak, több mint 40 százalékkal és az Unió 27 országából miért nálunk volt novemberben a második legmagasabb az éves fogyasztóiár-index. Amibe vastagon belejátszottak a most meghosszabbított élelmiszerársapkák.

 

Ám lapcsoportunk legutóbbi Klasszis Klub-rendezvényén ez is szóba került a Raskó György agrárközgazdásszal, egykori államtitkárral folytatott beszélgetésben:

Az AKI piaci árinformációs rendszer adatai szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27 százalékkal, napraforgó étolajból 44 százalékkal, csirkemellből 34 százalékkal, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában. 

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet - írta a tárca. Azt már nem, hogy emiatt hiányok alakultak ki, amelyeket az ársapkák eltörlésével enyhíteni vagy akár teljesen el is lehetne tüntetni.

Ehelyett a közleményben Nagy emlékeztetett, hogy azon kötelezettséget betartását, miszerint az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak - az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt - az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. Egyúttal azzal fenyegetőzött, hogy a szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Az más kérdés, lesz-e elég tojás? Fotó: MTI
Az más kérdés, lesz-e elég tojás? Fotó: MTI

Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartják, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogják meghozni - idézték a közleményben Nagy Istvánt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!