2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Céget venne ott a magyar multimilliárdos.

Kiszemelte a horvát Fortenova óriáis cégcsoport Mészáros Lőrinc és szeretné megvásárolni. A cégcsoportnak az exjugoszláv országokban rendkívül kiterjedt mezőgazdasági, élelmiszeripari és kiskereskedelmi érdekeltségei vannak, több nagy élelmiszer-kereskedő láncot is birtokol, van élelmiszeripari cége, ásványvízcége is - írta a telex.

A lap szerint legalább 45-50 ezer embert alkalmazó vállalatnak hatalmas súlya van a Magyarországnál érdemben kisebb, mindössze 3,9 milliós Horvátországban. Csakhogy a cég sokféle bajjal, nehézséggel küszködött az elmúlt évtizedben, ezért olykor vagy az egész csoport vagy néhány cége eladósorba került, és már eddig is sok magyar üzletember, Jellinek Dániel, Csányi Sándor, illetve Mészáros Lőrinc is fantáziát látott abban, hogy egy részét vagy egészét megszerezze - fűzték hozzá.

Most is zajlik egy versenyfutás az eladósodott cégcsoport bizonyos elemeiért. De vajon lehet-e esélye a horvát sajtó által csak amolyan Orbán-proxynak tartott Mészáros Lőrincnek befutni, ha – legalábbis a horvát cikkek szerint – a horvát politika a magyar földszerzési törekvések miatt óvatosan kezeli ezt a csoportot? - tette fel a kérdést az újság. A Fortenova ugyanis hatalmas területen gazdálkodik, míg valójában a cégei javarészt csak bérlik az állami földeket. A Mészáros-csoport ajánlata amúgy állítólag kifejezetten jó. A magyar–horvát viszony viszont eléggé terhelt, részben a Mol–INA-ügyben kialakult konfliktusok miatt, részben pedig azon magyar külpolitikai fellépés miatt, amely mindig a szerbek oldalára áll, például Bosznia-Hercegovinában. Ezt a horvátok szintén nem nézik jó szemmel - toldották meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!