<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy ellenzéki képviselő Mikor lesz tűzifa Békés megyében? címmel tett fel kérdést tavaly november elején írásban az agrárminiszternek, aki azt - ugyancsak írásban - meg is válaszolta. Ám, mivel azt a kérdező nem találta kielégítőnek, azóta minden munkanapon újra megismétli. Szóról szóra, amire ugyanazt a választ kapja. Jelenleg már az 60-adik kísérletnél tartunk.

Hétköznapi történésnek indult. Egy képviselő feltett egy kérdést egy miniszternek, aki arra válaszolt. Ám ami azután következett – s tart is azóta – példátlannak tekinthető e műfajban. De miről is van szó?

Az ellenzéki Momentum színeiben a parlamentbe jutott Sebők Éva tavaly októberben az Országgyűlés plénuma előtt felszólalva két ízben is felhívta a figyelmet a kritikus tűzifahiányra, mely országszerte jelentkezik és – mint állította – különösen súlyosan érinti Békés megyét. Tájékoztatása szerint a kormányzat részéről érdemi válasz nem érkezett a problémára, – mint Sebők fogalmazott – megpróbálnak úgy tenni, mintha ez nem érintené több tízezer ember életét és túlélését a téli hónapokban. 

Mi az igazság? Fotó: Pixabay
Mi az igazság? Fotó: Pixabay

A momentumos képviselő azt is elmondta, hogy a gyulai és a szegedi hatósági áras tűzifa-forgalmazó pontokon szeptember végén adtak le igényt tűzifára, hogy folyamatosan ellenőrizni tudják, hogy áll az értékesítés. Ám nem érkezett értesítés, hogy akár az erdőből elvihető fa érkezett volna. 

Sebők többször is felhívta a figyelmet arra, hogy sem az önkormányzatoknak, sem a lakosságnak nem lesz kellő számú gépjárműve és eszköze az erdőkből elvinni és feldolgozni a többméteres rönköket. Szerinte egész egyszerűen az ország nincsen berendezkedve erre, hiszen az elmúlt években a Tüzépeken és más piaci árusítóhelyeken a tűzelésre szánt fákat kályhakészen, vagy közel kályhakészen árusították. Egy idős párnak, egy özvegynek, egy másképp képes lakosnak, egy egyedülálló szülőnek megugorhatatlan lesz a szállítás, feldolgozás – mutatott rá a Momentumos képviselő.

Mivel az éjszakai fagyok megérkeztek, tavaly november 9-én írásbeli kérdésben azt tudakolta az agrárminisztertől a momemtumos honanya, hogy

mikor lesz tűzifa Békés megyében?

A válaszadásra előírt tizenöt napos határidőt kicentizve aztán meg is érkezett Nagy István válasza. Aszerint Békés megye tűzifa ellátása a korábbi éveknél jobban alakul. A térségben gazdálkodó állami Dalerd Zrt. már az idei év első három negyedévében közel ugyanannyi tűzifát értékesített, mint az egész tavalyi évben, azaz a fával fűtő háztartások számára a korábbi évnél jelentősen nagyobb tűzifa mennyiség áll rendelkezésre. 

Az agrárminiszter azt is leírta, hogy a kormány által meghirdetett Tűzifaprogram kedvező áron segíti hozzá a lakosságot a tűzifához. Nem arról van tehát szó, hogy a lakosság számára ne állna rendelkezésre a fűtéshez szükséges energiahordozó – akár gáz, akár tűzifa formájában –, hanem kizárólag a kedvező áron rögzített tűzifára kell várakozni egy olyan régióban, ahol az erdősültség különösen alacsony, ezért a hagyományosan fával fűtők igényein túli megrendelések kiszolgálásának nagyobb az időigénye. Az ország erdőben gazdagabb térségeiből folyamatosan érkezik a többlet-tűzifa Békés megyébe a kiszolgálás biztosítására. 

Az ellenzéki képviselő és Nagy István (képünkön) is ugyanazt mantrázza. Fotó: MTI/Soós Lajos
Az ellenzéki képviselő és Nagy István (képünkön) is ugyanazt mantrázza. Fotó: MTI/Soós Lajos

Majd így folytatta az agrárminiszter: sajnálatos tapasztalat azonban, hogy sokan megalapozatlan igénnyel fordulnak az erdőgazdaságokhoz. Jelentkeznek ugyan, de végül nem fizetik be és nem szállítják el a fát, jelentősen hátráltatva azok kiszolgálását, akik valóban szeretnék felhasználni a tüzelőt. Bízom benne, hogy képviselő asszony igénye nem tartozik azok közé, amelyek indokolatlanul növelik meg a várakozási időt mások számára – fejezte be írásbeli válaszát Nagy István.

Amelyet az ellenzéki képviselő nem találhatott kielégítőnek. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ezt követően hetente többször is feltette ugyanezt a kérdést (Mikor lesz tűzifa Békés megyében?) írásban, a végén részletesen felsorolva, hogy az egyes Békés megyei településeken hogyan alakultak az éjszakai hőmérsékletek. 

A verziók száma a 2.0-ától tehát egyre csak növekedett. Jelenleg már a 60.0-nál járunk...

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)