4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kifejezetten jól sikerült éven van túl a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Közzétette 2022-es évre vonatkozó beszámolóját az állami mintagazdaság. Amelyből egyértelműen az látszik, hogy sikerült folytatni a megkezdett jó tendenciát, és a 2019-ben elért 4,9 milliárd a 2020-as 7,7 milliárd, valamint a 2021-es 8 milliárd forintos forgalom után a birtok

a 2022-es évet 9,68 milliárd forintos értékesítésből származó nettó árbevétellel zárta.

A növekedés az adózott eredményben is meglátszott, hiszen a megelőző évben elért 375 millió forintos eredmény több mint két és félszeresét könyvelhette el az állami vállalat, és a 2022-es évet 993 millió forintos nyereséggel zárta. Ennek sorsa is eldőlt, a beszámolóhoz csatolt alapítói határozat szerint a nyereséget teljes egészében az eredménytartalékba helyezték, így a ménesbirtok nem fizet osztalékot.

A társaság fő tevékenységi körei 2022-ben nem változtak, ezek a következők:

  • szántóföldi növénytermesztés
  • állattenyésztés
  • vetőmag feldolgozás
  • mezőgazdasági szolgáltatás
  • mezőgazdasági termék felvásárlás és kereskedelem
  • erdő- és vadgazdálkodás

A cég jegyzett tőkéje a kiegészítő melléklet szerint 46,13 milliárd forint volt, 6 milliárd forintnyi további tőke pedig az évzáráskor még nem lett befizetve.

Két érdekesség is akadt

A talán leginkább szembeötlő változás 2022-re a cég beszámolójában az, hogy a 2021-ben még több mint 12,9 milliárd forintos bankszámla elapadt, és a tárgyév zárásakor bankbetétekben 554 millió forintot tartott a Nemzeti Ménesbirtok. Az, hogy mire költhették mindezt, nem derül ki egyértelműen a beszámolóból.

2022-ben a társaság tárgyi eszközeinek értéke jelentősen nőtt az előző évhez képest, például 16,1 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, szemben a 2021-es 8,1 milliárd forinttal szemben, és az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni jogok sorában is közel 5 milliárdos növekedés történt, egészen 18,14 milliárd forintra.

A Ménesbirtok egyik épülete. Fotó: Mezőhegyesi Ménesbirtok
A Ménesbirtok egyik épülete. Fotó: Mezőhegyesi Ménesbirtok

Hogy alakultak a fizetések?

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. részletesen elszámolt személyi jellegű ráfordításaival is, amelyek 2,85 milliárd forintot tettek ki, ebből 2,33 milliárd forint volt a bérköltség.

Az állami mintagazdaság összesen 456 embert foglalkoztatott, a részükre 2,3 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki, mindez azt jelenti, hogy az átlagos bruttó fizetés havonta 420 ezer forint körül alakulhatott.

A vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottság díjazása pedig a következőképpen alakult:

Elégedett lehet a cég

Összességében tehát a beszámoló egyértelműen azt mutatja, hogy stabilan működött a 2022-es évben a ménesbirtok, ezzel pedig saját maguk is tisztában voltak. A kiegészítő mellékletben így írtak minderről: „a korábbi évek tőkeemelésnek köszönhetően a Társaság pénzügyi-jövedelmi helyzete stabil. A kötelezettségeinknek határidőben eleget tudtunk tenni, a fizetőképességet semmi sem veszélyeztette. Az alaptevékenység jövedelmezősége és a meglévő támogatások biztosítják azon közfeladatok forrásait is, amelyek nem produkálnak pénzügyi eredményt.”

Lázár János és a ménesbirtok

A céginformációs adatbázisban feltüntetettek szerint egyébként 2022 augusztusáig Lázár János jelenlegi építési és közlekedési miniszter még kormánybiztosként felügyelte a cég működését, azóta pedig a tavaly május óta a tulajdonjogokat gyakorló, 2021 októberében bejegyzett Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi elnökeként vehet részt a működésben.

Lázár János a június 14-én tartandó Klasszis Klub Live! vendége lesz, az eseményről bővebb információkat és a regisztráció lehetőségét az alábbi linken találják: 

Klasszis Klub Live! 2023. június 14. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!