3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A demokrácia egyik jele, ha azt tehetjük, amit szeretnénk. Minden akadály nélkül. Vagy mégsem? Olvasói levél.

Új rovatunkban a hét közepén videós darabokat közlünk, amiben a hét aktuális történéseiről kérdezzük az utca emberét. Vasárnap esténként olvasói levelek jönnek. Bármilyen hétköznapi tapasztalatáról írhat a közvetlen környezetéből, vagy kikapcsolódása idejéről. Jóról is, rosszról is, a lényeg, hogy röviden és szélsőségektől mentesen írja meg. Vélhetően sok ezren fogják olvasni.

Szerkesztőségünk a beérkezett olvasói levelek tartalmával nem feltétlenül ért egyet, azokat jogunkban áll megszerkeszteni, miközben a stílusuktól és a tartalmuktól függően nem vagyunk kötelesek minden beérkező levelet leközölni. Várjuk írásaikat az  e-mail-címre!

Ha tüntetni lehet, akkor görkorizni miért nem? Fotó: MTI / Mohai Balázs
Ha tüntetni lehet, akkor görkorizni miért nem? Fotó: MTI / Mohai Balázs

„Tisztelt Szerkesztőség!

Pár napja a Kossuth téren sétáltunk a faterommal. Akkor hívom így, ha az átlagosnál is jobban kedvelem és általában ez az állapot szokott köztünk lenni. Néha úgy érzem, kimondottan szerencsés vagyok, a haverok közül többen inkább panaszkodni szoktak. Nekem erre nincs okom, hagy élni, nem akar terelgetni, elnézi a hülyeségeimet, ezért is jó vele lógni.

Éppen arról meséltem, hogy most kaptam elő két év után a görkorimat és mennyire gáz, hogy itt a téren már nem lehet se bicajozni, se deszkázni, korizmi meg aztán pláne, mert az egyenruhások rögtön megtalálnak. Ekkor belesodródtunk egy spanyol turistacsoportba. Egészen pontosan katalánba. Tudják, azok nem dugják folyton a foguk között a nyelvüket és nem pöszítenek mint az echte spanyolok.

Tudtam, hogy a fater is rögtön két évet utazott vissza időben, amikor elrepültünk kora tasszal Barcelonába. Akkor nem özönlik el a várost a hozzánk hasonló turisták, a Gothic-negyed ultraszűk utcáin elférünk egymás mellett. Rendben, a tenger még hideg volt, de akkor is belepacsáztunk felhajtott nadrágszárral. A parton ülők egy kicsit furcsán néztek, majd ők is belegyalogoltak, mert mire másra is jó ilyenkor a tenger.

Meg hogy mennyire jó volt a Güell parkban felmászni a hegy tetejére, oda, ahol rajtunk kívül csak ketten voltak, egy srác rajzolt, egy másik meg olvasott. Mi meg bambultunk ki a fejünkből és arról beszéltünk, a Sagrada familiában öt perc után az ateisták is kicsit hívővé válnak. Aztán meg arról, hogy a La Rambla egyik mellékutcájában nem azért nem vettünk vicces sütit, mert tilos, hanem mert ránk volt bízva a döntés. 

Meg hogy azért jó a busz első ajtaján felszállni, mert nem tudjuk megelőzni a sofőrt, aki széles mosollyal mondja, Hola, pedig lehet, már hat órája vezet. Kicsit mosolyogtunk a picit kerek fejű katalán lányon a reggeliző helyünkön, aki a pult túloldalán nem tudott spanyolul, mi meg az innensőn nem tudtunk katalánul, mégis pontosan tudta, mit kérünk. A gràcies volt a közös szavunk, és jó is volt ez így.

Szóval alighanem végigpörgettük az összes kellemes emlékünket a katalán városról, amelyet pár héttel a pandémia előtt látogattunk meg és mosolyogva mentünk a katalán csoport között, amikor az idegenvezetőjük felmutatott a nagy csúcsos épületre és azt mondta: un símbol de la democrácia.

A faterral egymásra néztünk, te is azt hallottad, amit én? Egy darabig nem szólaltunk meg, leültünk pár méterrel József Attila háta mögött, majd azt mondtam a faternak: Lehet, mi is kicsit fals emlékeket hozhattunk haza a spanyoloktól, bármiben is térjenek el azok attól, amit ők gondolnak magukról?”

Üdvözlettel

Simon Máté”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!