6p

Hiába hasznos fejlesztések, hiába szolgálják az emberiség javát, akkor is kiráz minket tőlük a hideg.

Nagy erőkkel folyik a mesterséges intelligencia és a robotok, pláne a mesterséges intelligenciával felszerelt robotok fejlesztése. Ezek a gépek már önmagukban ijesztők, legalábbis abból a szempontból, hogy - akár a kék plakátokon a migránsok - jönnek, és elveszik az emberek munkáját, ám vannak köztük olyanok is, melyek akkor is félelmetesek, ha sosem kerülnek sorozatgyártásra. A Tom's Guide most összeírt egy 10-es listát azokról a gépekről, melyek már itt kopogtatnak az ajtónkon - és lehet, hogy hasznosak, de közben annyira hátborzongatók is, hogy az istennek se engednénk be őket. Ők azok:

1. Disney Stickman


Ez a megnyirbált fém-botsáskára vagy kitépett robotlábra hasonlító szerkezet három, egymáshoz csatlakoztatott fémrúd, mely fel van még szerelve lézeres távolságmérőkkel és egy gyorsulást és forgást mérő géppel. A Disney szerzete azt tudja, hogy belendítik, elhajítják, a levegőben szaltózik, majd földet ér. Repüés közben a lézerek mérik a talajhoz képest távolságot, a fémrudak kinyúlva-összehúzódva mozdulnak egymáshoz képest, miközben a gép kiszámolja, milyen pozíciót vegyen fel a Stickman a biztonságos landoláshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a Disney mire használja majd az akrobatarobotot, de hogy a szaltózó gépláb bizarr látvány, az biztos.

2. Flippy

A Miso Robotics fejlesztése egy konyharobot, mely a hamburgerhúst forgatja a sütőlapon. Hőszenzorának és mesterséges intelligenciájának köszönhetően pontosan ki tudja számolni, hogyan lehet a leggyorsabban és legjobban elkészíteni a húspogácsát. Óránként 150-300 hamburgerhús sütésére képes, és a CaliBurger gyorsétteremlánc már teszteli is az egyik pasadenai éttermében. Meglehetősen hideglelős látvány a szögletes-gyors ipari mozgásokat a konyhán látni. Kést ne hagyjunk a közelében!

3. SpotMini

Ezt a gépet alighanem mindenki ismeri. A Boston Dynamics robotkutyája a szemünk előtt nőtt fel, és lett bénán totyogó házi feladatból a posztapokaliptikus sci-fik embervadász szerkezeteire hajazó rémálom. A legújabb verziója már nem csak, hogy ügyesen és gyorsan fut, de kinyitja az ajtókat, felmegy a lépcsőn, és képes térképet alkotni magának a környezetéről. Az újonnan rászerelt, ajtónyitó karjával pedig fel is tud tápászkodni, ha elesne.

4. Atlas

A Boston Dynamics másik ismert, hideglelős gépe. A humanoid felépítésű Atlas korábban még csak cammogott, aztán, ha földre került, onnan még fel bírt tápászkodni - ma már viszont futni és szaltózni is tud. A fejlesztés során a robokutyához hasonlóan ő is megváltozott: 180 centi magas, 160 kilós testépítőből, 125 centi magas, 75 kilós erőtörpe lett, valamint elektronika helyett már hidraulikus rendszerrel egyensúlyoz. 28 Ízülete van, 3D-ben lát, és ha elkészül, cipekedésre és katonai feladatok elvégzésére szánják.

5. PR2 öltöztetőrobot

A Georgia Tech gondoskodik arról, hogy a robotok még az idősgondozók munkáját is elvegyék. Túl azon, hogy nem tűnik valami jó ötletnek az egyedül maradt öregektől még azt a kevés emberi érintkezést is elvenni, ami a gondozókkal megmaradt nekik, egy félrekalibrált öltöztető akár az ember kezét is letépheti.6. Gyomirtó robot

Az Ecorobotix Robot Weeder-éről múlt héten bővebben is megemlékeztünk, ismétlésül most legyen elég annyi, hogy a könnyű szerkezetű, intelligens gép a veteményesben gurulva élőben ismeri fel a gyomnövényeket, és csak azokat permeteli le, megsprórolva ezzel egy csomó vegyszert, tehát pénzt is. Az alap, hogy a nagy vegyszergyártó cégek épp ezért sikítófrászt kapnak tőle, de valószínűleg a modern gazdák hátán is feláll majd a szőr, amikor hajnalok hajnalán elnyikorog mellettük a saját masinájuk, főleg, ha még le se érkezett a napi első kávé. Mondjuk ez esetben lehet, hogy szükség se lesz már rá.

7. Biohibrid robot

Élő szövet fém vázon, mi az? - kezdődik a régi, Terminátor-ihletésű vicc, de erre a kérdésre mostantól nem a bicikliző nyugdíjas, hanem a Tokiói Egyetem kísérlete lesz a válasz. A japán kutatók ugyanis tenyésztett izmot rögzítettek egy mozgatható, mesterséges ízületre, azt rászerelték egy csontvázra, és elektródákkal stimulálták a műizmokat összehúzódásokra. Ennek eredményeképpen megkapták a robotujjakat, melyek annyira érzékenyek, hogy fel tudnak venni, és le tudnak tenni egy gyűrűt.

8. Kaspar

A Hertfordshire Egyetem robotja autista gyerekeknek készült, hogy segítsen nekik a kommunikáció és az alapvető szociális készségek elsajátításában. Az arcát úgy tervezték, hogy semmilyen fenyegetést ne sugározzon, ellenben könnyen lehessen belőle érzelmeket kiolvasni. Ehhez képest nagyon kényelmetlen érzést kelt, amit így csak fokoz, hogy a gép alapszinten beszél, és reagál az érintésre - ha valaki durván ér hozzá, úgy válaszol, mintha fájt volna neki.

9. H Modell

A japán Telexistence cég robotja az online ruhavásárlást teszi megbízhatóbbá. Maga a robot ott áll a boltban, összeköttetve a távoli vásárlóval, aki VR-szemüveget és haptikus kesztyűt visel, és ezeken keresztül irányítja a robotot. Nagyjából úgy, hogy a vásárló a gépet a saját avatárjaként használva válogat a ruhák között, a VR-szemüvegnek köszönhetően alaposan megvizsgálhatja az árut, a kesztyűk segítségével a távolból is alaposan megforgathatja a kiszemelt holmit, mondjuk szabási hibákat keresve, illetve a szenzoroknak köszönhetően a saját tenyerén érezheti a termék anyagát. Most képzeljük el, hogy békésen nézegetjük a pólókínálatot az üzletben, aztán egyszer csak odagördül mellénk egy ilyen masinéria, és elkezdi ugyanezt csinálni tőlünk karnyújtásnyira. Elsőre nem biztos, hogy röhögnénk.

10. A robotbőr

A Cornell Egyetemen texturális kommunikációt kutatnak, vagyis azt, hogy az olyan felületek, mint a bőr, hogyan közvetítik a különböző érzeteket. Ezért összeraktak egy mesterségesen textúraváltó felületet, vagyis robotbőrt. Ez maga egy puha műanyag felszín, alatta apró, folyadékkal töltött kamrákkal, melyek manipulálásával a bőr sima, puha tapintásúnak, de érdesnek, libabőrösnek is érződhet. A kutatók most azon dolgoznak, hogy ezeket a programozható felület-változásokat érzésekhez kapcsolják. Ez lenne az "expresszív bőr."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!