2018. június 12. 12:19
mfor.hu

Mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó gyomirtó robotok csökkentik a gyomirtó vegyszerek és a génmódosított termények iránt igényt.

A mezőgazdaságban óriási üzlet a növényvédőszerek és gyomirtók forgalmazása, együttesen mintegy 100 milliárd dollárt mozgat meg ez a piac, csak a gyomirtók eladása 26 milliárd dolláros piac. Technológiailag ma úgy zajlik a gyomirtás, hogy a növényekre óriási mennyiségű gyomirtót vagy növényvédő-szert szórnak, mindenféle válogatás nélkül. A növényeket ráadásul genetikailag módosítják (sokszor ugyanaz a cég, amelyik a gyomirtószereket árulja), hogy ellenálljanak a vegyszereknek.

A jövőben azonban sokkal kevesebb növényvédő-szerre vagy gyomirtóra lesz szükség, mert az olyan cégek, mint az ecoRobotix vagy Blue River mesterséges intelligenciát alkalmazó robotjai drasztikusan csökkentik a vegyszerek iránti igényeket - írja a Technology Review. A robotok olyan képalkotó eljárással vannak felszerelve, amelyek mozgásuk közben minden egyes növényt analizálnak, és csak a megfelelő növényekre szórják a vegyszereket, így - a Blue River esetében 90 százalékkal - csökkentve a meddőszórást. Az ecoRobotix robotcsapata, állítása szerint, húszszor kevesebb gyomirtót használ, mint a hagyományos módszerek.

Az ecoRobotix könnyű robotja precízen permetez: csak a gyomokra céloz Az ecoRobotix könnyű robotja precízen permetez: csak a gyomokra céloz


Könnyen belátható, hogy ez alapjaiban forgathatja fel az egész iparágat. Különösen úgy, hogy a BlueRiverért nemrég adott 305 millió dollárt a mezőgazdasági gépeket, traktorokat gyártó óriásvállalat, a John Deere, így hamarosan találkozhatunk az ilyen technológiával felszerelt traktorokkal. A nagy vegyszergyártók (a Bayer, a DuPont, a BASF vagy a Syngenta) most kétségbeesetten igyekeznek hasonló technológiát alkalmazó, AI-alapú cégeket felvásárolni, hogy felkészüljenek a vegyszereik iránt mutatkozó kereslet radikális visszaesésére.

A Bayer például partnereket keresett, hogy saját precíziós permetező rendszerének megépítéséhez, míg a Syngenta olyan növényvédő szerekkel kísérletezik, amelyek alkalmazkodnak az új technológiákhoz.

Ez a minden növényt egyesével vizsgáló módszer ugyan még gyerekcipőben jár, és éles ellentétben áll mondjuk a Monsanto jelenleg igencsak jövedelmező mindent válogatás nélkül lepermetező üzleti modelljével, ám az elmozdulás máris érzékelhető.

Az ecoRobotix közel áll egy befektetési szerződés aláírásához, és 2019 elejére tervezi piaci megjelenését. A cég által gyártott robotok egyébként nagyon könnyűek, így nem tömöríti össze úgy a termőföldet, mint a nehéz járművek. Ezt meg lehet nézni videón is:A "See and Spray"-nek (azaz látni és szórni) nevezett eljárást a BluRiver is alkalmazza, gyapotültetvényeken traktorok által húzva azt tapasztalták, hogy használatukkal a növényvédőszerek használata tizedére csökkent.A Robert Bosch is hasonló precíziós permetező technológiával kísérletezik, de a dán startup, az Agrointelli is ezen a nyomon jár.

Könnyen belátható, hogy ez a technológia mennyire vonzó, népszerű lehet a farmerek számára, nemcsak a termelékenység növekedése, de környezetbarát mivolta miatt is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek november legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 528 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.