3p

Mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó gyomirtó robotok csökkentik a gyomirtó vegyszerek és a génmódosított termények iránt igényt.

A mezőgazdaságban óriási üzlet a növényvédőszerek és gyomirtók forgalmazása, együttesen mintegy 100 milliárd dollárt mozgat meg ez a piac, csak a gyomirtók eladása 26 milliárd dolláros piac. Technológiailag ma úgy zajlik a gyomirtás, hogy a növényekre óriási mennyiségű gyomirtót vagy növényvédő-szert szórnak, mindenféle válogatás nélkül. A növényeket ráadásul genetikailag módosítják (sokszor ugyanaz a cég, amelyik a gyomirtószereket árulja), hogy ellenálljanak a vegyszereknek.

A jövőben azonban sokkal kevesebb növényvédő-szerre vagy gyomirtóra lesz szükség, mert az olyan cégek, mint az ecoRobotix vagy Blue River mesterséges intelligenciát alkalmazó robotjai drasztikusan csökkentik a vegyszerek iránti igényeket - írja a Technology Review. A robotok olyan képalkotó eljárással vannak felszerelve, amelyek mozgásuk közben minden egyes növényt analizálnak, és csak a megfelelő növényekre szórják a vegyszereket, így - a Blue River esetében 90 százalékkal - csökkentve a meddőszórást. Az ecoRobotix robotcsapata, állítása szerint, húszszor kevesebb gyomirtót használ, mint a hagyományos módszerek.

Az ecoRobotix könnyű robotja precízen permetez: csak a gyomokra céloz
Az ecoRobotix könnyű robotja precízen permetez: csak a gyomokra céloz


Könnyen belátható, hogy ez alapjaiban forgathatja fel az egész iparágat. Különösen úgy, hogy a BlueRiverért nemrég adott 305 millió dollárt a mezőgazdasági gépeket, traktorokat gyártó óriásvállalat, a John Deere, így hamarosan találkozhatunk az ilyen technológiával felszerelt traktorokkal. A nagy vegyszergyártók (a Bayer, a DuPont, a BASF vagy a Syngenta) most kétségbeesetten igyekeznek hasonló technológiát alkalmazó, AI-alapú cégeket felvásárolni, hogy felkészüljenek a vegyszereik iránt mutatkozó kereslet radikális visszaesésére.

A Bayer például partnereket keresett, hogy saját precíziós permetező rendszerének megépítéséhez, míg a Syngenta olyan növényvédő szerekkel kísérletezik, amelyek alkalmazkodnak az új technológiákhoz.

Ez a minden növényt egyesével vizsgáló módszer ugyan még gyerekcipőben jár, és éles ellentétben áll mondjuk a Monsanto jelenleg igencsak jövedelmező mindent válogatás nélkül lepermetező üzleti modelljével, ám az elmozdulás máris érzékelhető.

Az ecoRobotix közel áll egy befektetési szerződés aláírásához, és 2019 elejére tervezi piaci megjelenését. A cég által gyártott robotok egyébként nagyon könnyűek, így nem tömöríti össze úgy a termőföldet, mint a nehéz járművek. Ezt meg lehet nézni videón is:A "See and Spray"-nek (azaz látni és szórni) nevezett eljárást a BluRiver is alkalmazza, gyapotültetvényeken traktorok által húzva azt tapasztalták, hogy használatukkal a növényvédőszerek használata tizedére csökkent.A Robert Bosch is hasonló precíziós permetező technológiával kísérletezik, de a dán startup, az Agrointelli is ezen a nyomon jár.

Könnyen belátható, hogy ez a technológia mennyire vonzó, népszerű lehet a farmerek számára, nemcsak a termelékenység növekedése, de környezetbarát mivolta miatt is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!