7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két nagy múltú brókercég és a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások is megszűntek idén, miután a társaságoknál bűncselekményre utaló jeleket tártak fel.

Egy meglepő nemzetközi esemény ágyazott meg a hazai brókerbotrányoknak. Ahogy az a néhány nappal ezelőtt megjelent összefoglalónkban is állt, 2015 január 15-én, egy csütörtöki délelőttön a Svájci Nemzeti Bank (SNB) úgy döntött, hogy elengedi a frank árfolyamát, vagyis nem tartja tovább az 1,2-es küszöbszintet az euró-svájci frank árfolyamában. A hírre elszabadult a frank árfolyama és - a kényszerlikvidálások hatására is - egészen 0,85-ig száguldott az EUR/CHF. Ezekben a pillanatokban - mivel a forint 327-ig gyengüld az euróval szemben - egy svájci frankért 430 forintot is meg kellett adni. Igaz, később a kurzus korrigált, de még a 290 forintos svájci frank árfolyam is 14 százalékkal magasabb volt a döntés előtt jellemző 255-ösnél.

Ez természetesen nem maradt hatás nélkül a befektetési szolgáltatók piacán sem. Külföldön a hirtelen elfogyó letétek miatt néhány napon belül több ismert forex szolgáltató ment csődbe. Természetesen a magyar piacon is megindultak a pletykák, hogy mely cég bukott közvetlenül vagy közvetve (amiatt, hogy a veszteséget felhalmozó ügyfelén esetleg nem tudja behajtani a frank abnormális árfolyamugrása miatti veszteségséget). Bár nem verte nagydobra, de úgy tudni, hogy az MNB emiatt célvizsgálatokat kezdeményezett a brókercégeknél. Ezek után az a felügyeleti határozat - amely február 23-án jelent meg, mely szerint a jegybank visszaélés gyanúja miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki hozzá - nem is volt olyan megrendítő. A másnap tartott sajtótájékoztatón bejelentettek viszont annál inkább, kiderült ugyanis, hogy az MNB vizsgálata szerint hosszú évek óta csaltak a brókercégnél. Windisch László, az MNB alelnöke azt mondta akkor, hogy a brókerháznál évtizeden túli visszaélés történt, folyamatosan meghamisítva az adatszolgáltatást. Akkor azt feltételezték, hogy 100 milliárd forintot is elérheti az a nagyságrend, amivel nem tudnak elszámolni a brókerháznál.
 
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a DRB Bankokhoz is felügyeleti biztosokat rendelt ki, mivel a tulajdonosi háttér azonos a bankok és a brókerház között.  Végül a botrány továbbgyűrűzése elmosta a DRB-bankcsoportot is.

Ezek voltak az elmúlt évek legnagyobb vállalati botrányai


Már a Buda-Cash, illetve a DRB-bankcsoport ügye is komoly politikai sárdobálást hozott, a kormány ugyanis a tulajdonosoknak a szocialista párti kapcsolatát feszegette, míg az ellenzék az vetette a kormány szemére, hogy "évekig tétlenül nézte a felügyelet" a brókerek csalárd tevékenységét. Hogy ki milyen felelősséggel bírt, azt nem a mi tisztünk eldönteni, mindenestre gyorsan törvénymódosítást kezdeményeztek az eredményesebb felügyeleti munka érdekében.

Ezzel párhuzamosan megindult a kártalanítás is, mind a befektetőket védő Befektetővédelmi Alap (BEVA), mind a banki betétesek mögött álló Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) részéről megkezdődtek a károk felmérése és az ügyfelek kifizetése. Igaz, előbbi esetében nehézséget jelentett, hogy a fiktív elszámolások miatt az sem volt egyértelmű, hogy ki milyen vagyonnal rendelkezik. Nem segítette a bizalom helyreállítását, hogy egy héttel a botrány kirobbanása után is csak ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség, és a hírek szerint a brókerház vezetőit még nem is hallgatta ki a rendőrség.

Még mindenki a Buda-Cash ügyével volt elfoglalva, amikor az újabb hír érkezett, miszerint a Magyar Nemzeti Bank március 6-án részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. működését szintén szabálytalanságok feltárása miatt. Noha a Hungária Értékpapír nem tartozott a jelentős állománnyal rendelkező vállalkozások közé, az újabb botrány mindenesetre figyelmeztető volt, és jelezte, hogy lehetnek még "csontvázak a szekrényben".

Nem is kellett sokat várni, hogy az egyik kiboruljon. 2015. március 9-én ugyanis öncsődöt jelentett be a Quaestor Financial Hrurira Kft., amely a Quaestor-csoport tulajdonában állt, és amely kibocsátotta az úgynevezett Quaestor-kötvényeket. Március 10-én a Quaestor Csoporthoz tartozó Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének részleges felfüggesztésére került sor. Óriási nehézséget jelentett, hogy az akkori szabályok szerint a kötvényesek bukták volna a pénzüket, mivel a Quaestor Financial Hrurira kötvényeire nem terjed ki az OBA, illetve a BEVA hatásköre, tehát az érintettek nem jogosultak ilyen alapon kártérítésre. Ráadásul az sem volt egy ideig egyértelmű, hogy ki is számít kötvényesnek, mert nem csak a felügyelet által jóváhagyott értékpapírokról volt szó. A Quaestor Financial Hruria Kft. ugyanis 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd fiktív kötvénykibocsátású lehetett, derült ki a felügyelet akkori tájékoztatásából.

Néhai sztárok, akik most is rengeteget keresnek

A felügyelet bejelentését itt sem előzte meg, illetve követte közvetlenül rendőrségi letartóztatás, így ez esetben is többen politikai skandallumról beszéltek felidézve a Quaestor alapítójának, Tarsoly Csabának a kormányzathoz fűződő viszonyát. Politikailag súlyosbította a helyzetet, hogy a Quaestorban "komoly összegben voltak" állami pénzek, amelyeknek kivétele feltehetőleg gyorsította az összeomlást. A külügyminisztérium által kivont összegek kapcsán ráadásul polémia alakult ki, hogy mindez bennfentes kereskedésnek tekinthető-e. (A minisztérium ellen sem a felügyelet, sem az ügyészség nem lépett fel - szerk.) Március végén aztán előzetes letartóztatásba helyezte Tarsoly Csabát és két társát a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A március végére több százmilliárd forintos ügyek megedzették a közvéleményt, így már kevesek szeme rebbent, amikor kiderült: a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, az akkori nyomozás csalás gyanújával indult. Az akkori információk alapján a kár meghaladta a 4 milliárd forintot. Egy karcagi befektetési tanácsadó céget és utazási irodát működtető vállalkozás, a Kun Mediátor vezetője pedig valószínűleg egy sima pilótajátékkal húzta le az embereket. A kárt 5 és 20 milliárd forint közöttire becsülték.

A brókerbotrányok számos hatással jártak, melyek közül a legfontosabbak a következők voltak. Több jogszabály módosult, amelyek a pénzügyi vállalkozásos működését és a befektető védelmét és a kártalanítást biztosítják. Komoly terhet róttak az ügyek a pénzügyi szektorra is, a kárrendezésre az OBA-nak és a Bevának 200 milliárd forint körüli összeget kell előteremtenie, illetve a kimerült alapoknak 110 milliárd forintra lesz szükségük a "normál" feltöltöttségi szint eléréséhez, mondta el április elején az akkor még MNB igazgatóként dolgozó Nagy Márton. A teljes 300 milliárdos összeget a tagoktól, illetve a felszámolt cégek vagyonából teremthetik elő - tájékoztatott akkor a szakember.

Nem tekinthető közvetlen gazdasági hatásnak, hogy a botrányokban érintett tulajdonosai miatt a Győr (Quaestor) és a Pápa (Lombard) labdarúgó csapatai kvázi megszűntek. A két eltűnő csapat is motiválhatta az MLSZ vezetését, hogy csökkentsék ősztől a csapatok számát. Így ma már a korábbi 16 elsőosztályú magyar csapat helyett csak 12 játszik az NB1-ben.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!