<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Utoljára 2013 augusztusában fordult elő, hogy csökkent volna a lakosságnak szánt hosszú kötvények állománya. Pedig a cél ennek növelése lenne.

Novemberben egy hónap alatt 98,8, január óta pedig 925 milliárd forinttal nőtt a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya, közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az állomány növekedése igazán impozáns, ha éves összevetésű adatsort nézünk, akkor soha nem láttunk még ilyen mértékű növekedést 12 hónap alatt.

Az adósságkezelő öröme azonban mégsem lehet teljesen felhőtlen. A lakosságnak szóló hosszabb állampapírok, vagyis a kötvények összesített (Prémium, Bónusz, Baba) állománya ugyanis 2013. augusztusa óta most először csökkent.

Márpedig az ÁKK amellett, hogy minél nagyobb mértékben szeretné az állam adósságát lakossági kézben látni, szintén prioritásnak tekinti, hogy annak lejárati hosszát növelje. Ezért dobta piacra az utóbbi időben a Bónusz Magyar Államkötvényt, vagy a Babakötvényt. A termékek bevezetése az első időszakban – némi jegybanki rásegítéssel – meg is hozta eredményét, hiszen a teljes lakossági állományon belül a 2014. január eleji 20,2 százalékos arány idén májusra egészen 39,8 százalékig emelkedett. 

Azóta azonban egyre kisebb arányban sikerül hosszabb futamidejű állampapírt a lakosságnak eladni, sőt, ahogy fentebb jeleztük, 27 hónapja most novemberben fordult először elő, hogy nem nőtt, hanem egyenesen csökkent a kötvények összesített állománya egy nagyobb összegű PMÁK lejárat miatt.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.