2p

A terveknél 23 milliárd forinttal több forrást vont be az adósságkezelő a csütörtöki aukcióján csökkenő hozamok mellett. A 10 évesek hozama először 4 százalék alá süllyedt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján összesen 55 milliárd forint értékben hirdetett meg 3, 5 és 10 éves kötvényeket, melyre a vevők 206 milliárdos ajánlatának köszönhetően 23 milliárddal többet értékesített az adósságkezelő.

A 3 éves kötvényekből a 20 milliárdos meghirdetett keretre 63,7 milliárdos ajánlat érkezett, melyből az ÁKK 25 milliárdnyit fogadott el. Az átlaghozam a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest 18 bázisponttal 2,7-re csökkent. Ez a tegnapi másodpiaci jegyzésnél is 7-tel alacsonyabb.

Az 5 éves kötvények 20 milliárdos keretére 51,6 milliárdos ajánlatot nyújtottak be a vevők, és az adósságkezelő ebben az esetben is többet adott el a papírokból, 30 milliárdot. Az átlaghozam 3,05 százalék volt, ami a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest 31 bázisponttal alacsonyabb, a tegnapi másodpiaci jegyzésnél 8-cal kisebb.

A 10 éves kötvények 15 milliárdos keretére a vevők 81 milliárdos ajánlatot nyújtottak be, ami 2008 augusztusa óta nem látott magas érdeklődést jelentett. Az ÁKK így ezen a futamidőn is a tervnél több papírt adott el, 22,5 milliárdot. A hozam nagyot zuhant - legutóbb 4 hete volt 10 éves aukció -, a legutóbbi 4,22 százalék után most először 4 százalék alá esett a hozam, 3,66 százalékon keltek el a papírok. Ez a tegnapi másodpiaci jegyzésnél 8 bázisponttal alacsonyabb.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!