<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Emelkedéssel zárt kedden a vezető ázsiai részvényindexek többsége, miután a kínai ipari termelés a vártnál kisebb mértékben csökkent, az infláció pedig az előzetesen vártnak megfelelően gyorsult. Mindez arra utal, hogy a kínai gazdaság növekedése nincs komoly veszélyben, ráadásul a pénzromlás üteme is kiszámítható lett, ami a további kamatemelések ellen hat.

9547 ponton fejezte be a keddi kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 1,05 százalékkal volt magasabb a hétfői záróértéknél. A hongkongi Hang Seng 0,38 százalékkal kapaszkodott feljebb, míg a Shanghai Composite 0,87 százalékot javított. Pozitív volt a hangulat a többi vezető ázsiai piacon is: a dél-koreai Kospi 1,53 százalékkal lódult meg, a tajvani tőzsde vezető indexe pedig 1,33 százalékos pluszban zárt.

A kínai ipari termelés 13,3 százalékkal nőtt a múlt hónapban, ez meghaladta a 13,1 százalékos várakozást. Eközben az infláció 5,5 százalékra gyorsult, amire előzetesen számítottak is az elemzők. Szintén kedden közölték, hogy az ingatlaneladások 17 százalékkal nőttek áprilisról májusra Kínában, ami szintén jó hír. A fenti adatok mind arra utalnak, hogy a kínai gazdaság lassulása megállt, az infláció pedig kezd kiszámíthatóvá válni, ami a további kamatemelések ellen szól.

Elvileg a pesszimista hangulatot erősítette volna Görögország tegnapi újabb leminősítése: ezúttal a Standard & Poor's vágta vissza három fokozattal a görögök besorolását, az így kialakult "CCC" osztályzat jelenleg a legrosszabb a világon. Ennek a hírnek azonban Ázsiában nem volt komoly hatása. A hírek szerint az Európai Unió illetékesei ma tanácskoznak Brüsszelben, hogy a görögök megmentésével kapcsolatos ellentéteket megtárgyalják.

Japánban az utóbbi hónapok legtöbbet ugráló részvénye a Tokyo Electric Power volt, a cég a márciusi földrengésben megsérült fukushimai atomerőmű üzemeltetője, az elmúlt három hónapban fel-le ingázott a piacon. Most éppen 23 százalékos szárnyalás volt tapasztalható, miután bejelentették, hogy kárpótlást fizetnek majd az atomerőmű balesete miatt kárt szenvedetteknek. Emellett a szárnyaláshoz az is hozzájárult, hogy a tokiói tőzsdén megtiltották a cég papírjainak shortolását.

A Hankook árfolyama 8 százalékkal ugrott meg azok után, hogy a koreai gumigyártó tegnap 8,2 százalékot bukott, most ennek a korrekcióját tapasztaltuk. Koreai elemzők szerint az esés annak volt köszönhető, hogy a piac túl pesszimistán értékelte, hogy a Hankooknak gumikat kellett visszahívnia a kínai piacról.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.