3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglehetősen érdekes gondolatokat osztott meg a Bitcoinról az ING vezető elemzője, aki szerint a Bitcoin körül továbbra sem tiszta a kép. Emiatt nagyon nehéz megjósolni, merre fog elmozdulni az árfolyam.

A Bitcoin mind a befektetőket, mind az elemzőket megosztja. Sokan vannak, akik szerint ez a 21. század legdurvább pilótajátéka, és idő kérdése, hogy mikor durran ki ez a lufi, és értéktelenedik el teljesen a Bitcoin. Ezt a véleményt egyébként számos befektetési bankár is osztja. Mások szerint viszont a pénzügyi szféra félti a pozícióit, hiszen a Bitcoin révén olyan új eszköz és pénzügyi rendszer jön létre, amely teljesen megváltoztatja az eddigi szisztémát. Éppen ezért a Bitcoin eddigi emelkedésében semmi meglepő sincs, sőt további igen komoly árfolyam növekedésnek kellene jönni.

Teunis Brosens, az ING senior elemzője szerint akár bármelyik extrém forgatókönyv megvalósulhat, azonban messze nem ezeknek a legnagyobb a valószínűsége. Szerinte ugyanis ahogy egyre többen fedezik fel a virtuális pénzeszközt, és kezdik el használni, úgy növekszik annak a valószínűsége, hogy nem tűnik el hirtelen nyomtalanul. A valós értékét viszont azért nehéz megbecsülni, mert továbbra sem látni, hogy a befektetési eszközként való alkalmazásán túl mi az a funkciót, amit akár már rövid távon is el tud látni.

A szakértő szerint amennyiben az érdeklődés alábbhagy és egyre többen ábrándulni ki a kriptovalutából, akkor számottevő árfolyamcsökkenés jöhet. Ennek ellenkezője is megvalósulhat, hiszen a blockchain rendszer sokak szerint olyan lehetőségeket tartogat, amelyet korábban elképzelni is nehéz volt. Így tehát a Bitcoin mögött lévő technológiának köszönhetően sokan úgy vélik, hogy komoly áttörést hoz majd a pénzügyi rendszerben, aminek köszönhetően tényleg a csillagos ég lesz a határ, ameddig az árfolyama felmehet. Ebben az esetben olyan hihetetlen érték sem kizárt, mint az 1 millió dollár.

A Bitcoin sokak számára azért népszerű, mert nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, így egyetlen kormány vagy központi bank sem tudja befolyásolni. Ez annak köszönhető, hogy a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.

A másik oldalról Brosens nézete szerint vannak tényezők, ami nehezíthetik a szélesebb körű alkalmazást. Megjegyezte, hogy a Bitcoin esetében kifejezetten magas tranzakciós díjakkal kell számolni, ami miatt biztosan nem válik vonzóvá a kis összegű kifizetések esetében. Ez viszont a tömeges elterjedését és használatát lehetetleníti el, így nem tud versenytársa lenni a hagyományosabb fizetési módoknak, például készpénznek vagy hitelkártyáknak.

Utóbbi egyébként igen érzékeny téma, nem véletlen, hogy a Morgan Stanley elemzői is vizsgálták, milyen feltételek mellett tudna a nagy kártya kibocsátok, a Visa és a Mastercard vetélytársa lenni a Bitcoin. Ők azt állapították akkor meg, hogy a mostani technológiai platform, és hálózat nagyság erre teljesen alkalmatlan is. Míg a kártyás rendszerekkel másodpercenként akár 5000 tranzakció is lebonyolítható, addig az alkalmazott biztonsági protokoll és kisebb infrastruktúra miatt a Bitcoinnál egy utalás akár 10 percet is igénybe vehet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!