2p

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 1,78 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget halmozott fel november végéig - derül ki a csődeljáráshoz készített közbenső mérlegből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt a társaság.

A társaság december elején jelentette be, hogy csődvédelmet kért, mert nem tudott határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, és ezzel megnyílt a hitelezők felszámolási eljárás megindítására vonatkozó joga. A Fővárosi Törvényszék december 13-án rendelte el a csődeljárást. A társaság február 4-re csődegyezségi tárgyalást hívott össze.

A most közzétett közbenső mérleg főösszege 21,1 milliárd forintot mutat. Az E-Star árbevétele 910,7 millió forintot ért el 2012. november végéig.

Az előző, teljes évben a társaság 1,23 milliárd forint árbevétel mellett 2 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

A közbenső mérleget készítő Akkredit Kft. visszautasította a véleménynyilvánítás megadását, mert annak megalapozásához nem tudott elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot szerezni.

A könyvvizsgáló értékelése szerint az eredménykimutatás alapján az E-Star tartósan és jelentősen veszteséges.

A társaság rövid lejáratú kötelezettségei 8 milliárd forintot tesznek ki és jelentősen meghaladják a forgóeszközök 5,2 milliárd forintos értékét. A kötvénykibocsátásból származó kötelezettségek 8,58 milliárd forintot tesznek ki. Ebből 2012. október 24-én lejárt 490,4 millió forint és annak 43,2 millió forint kamata, továbbá november 30-án esedékessé vált 86,1 millió forint ki nem fizetett kamat.

Az E-Star szerdán rendkívüli közgyűlést tart, amely a napirend szerint közbenső mérleg mellett jóváhagyja a társaság 2011. évi beszámolóit is. A közgyűlésen az igazgatóság beszámol a társaság vagyoni helyzetéről és üzletpolitikájáról és felhatalmazást kér az alaptőke felemelésére nyílt vagy zárt körben. A határozati javaslat szerint öt éves időtartam alatt legfeljebb 50 millió forinttal emelkedhet az alaptőke, amely jelenleg 26,4 millió forint.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!