2007. augusztus 23. 06:19

Az amerikai és az ázsiai piacok továbbra is optimisták. Jelzálogpiaci világvég egyelőre elhalasztva, jönnek újra a felvásárlási és egyesülési hírek.

Tegnap az amerikai piacok is szépen teljesítettek, köszönhetően a felvásárlási híreknek, illetve a befektetők számára egyre biztosabbanak tűnő szeptemberi FED kamatvágásnak. A DOW 145 (1,11%), a Nasdaq 31.5 (1,25%), az S&P 500 pedig 16.95 (1,17%) pontot emelkedett. A new york-i tőzsdén forgó részvények 78%-a emelkedett.

Az emelkedés annak ellenére történt, hogy a jelzáloghitel fronton újabb csődhír (first Magnus) került napvilágra, illetve a Lehman Brothers bejelentette, hogy kivonul a másodlagos jelzálog piacról.
Hosszú idő óta először újra egy felvásrlási hír került a figyelem fokuszába. A The Wall Street Journal információ szerint a TD Ameritrade és a E*Trade Financial egyesülési tárgyalásokat folytat.

Ázsia a mai kereskedés során tovább folytatta hegymenetét. Tokió, Szöul, Hong Kong, Taiwan, Jakarta mind több mint 2%-t emelkedett.

Update 1

A pozitív amerikai és Ázsia történések nálunk is megtették a hatásukat, fél óra elteltével 2 százalékos pluszban van az index. Ezzel a korábbi rést gyakorlatilag átugrotta.
Ellenállást így talán a 27 ezres szint jelenthet, felette pedig a következő rés 27500 pontnál.

A vezető részvények közül az OTP iránt a legnagyobb a kereslet, a papír 3,7 százalékot ugrott (9025 Ft), a Mol 1,8 százalékkal került fentebb (26740), a Telekom 1, a Richter pedig 1,4 százalékot erősödött.


Tovább erősödött a forint is a bankközi piacon, az euró - amely a hét elején még 261,50 forintnál is járt - csütörtök reggel 257,65/75 forint volt a szerda délutáni 258,25/65 után. A különböző (jegybanki) intézkedések hatására konszolidálódott a nemzetközi piaci helyzet, így megnyugvás érzékelhető világszerte. Ez pedig a régió (és éltalában a feltörekvő országok) devizáival együtt kedvezően alakul a forint helyzete is. Szerepe van mindebben annak is, hogy az elmúlt napok viharai után immár 157 jen fölé is visszakapaszkodott az euró árfolyama. A dollár/forint árfolyam jelenleg 190,20/35 a szerda délutáni 191,50/60 - és a hét eleji 194,00 - után.

Update 2

A zárásra a napközbeni unalom után némi volatilitást mutatott a piac és a szinte egész nap 520-600 pontos plusz végül 409,67 pontos emelkedéssé (26735,54, +1,56%) szelidült.
A részvénypiac forgalma 45,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva.

A Mol árfolyama 400 forinttal, 1,52 százalékkal 26.670 forintra emelkedett. Forgalma 12,7 milliárd forint volt. Az OTP részvények ára 294 forinttal, 3,38 százalékkal 8.999 forintra nőtt, forgalma 26 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,32 százalékkal 930 forintra nőtt, forgalma 1,29 milliárd forintot tett ki. A Richter 3,97 milliárd forintos forgalom mellett 340 forinttal, 0,94 százalékkal 35.660 forintra erősödött. Az Egis viszont 475 forinttal, 2,20 százalékkal 22.100 forintra erősödött, több mint 269 millió forintos forgalom mellett.

Az econet.hu Nyrt. alaptőke-emelésből származó 7,5 millió darab új részvényét augusztus 24-én vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) - közölte a tőzsde a honlapján csütörtökön. A tőzsdére bevezetett econet részvények darabszáma ezzel 36 millióra bővül az eddigi 28,5 millióról.

Árnyalatnyit erősödött a forint a bankközi devizapiacon csütörtökön. Az eurót 258,10/20 forinton jegyezték csütörtök délután négy órakor, a reggeli nyitó 257,65/75 forint volt a szerda délutáni 258,25/65 után. A forint a nap folyamán folyamatosan erősödött, az euró jegyzése átlépte 256,50 forintos szintet is, majd fordulatot vett és délutánra az előző napival közel azonos szinten állapodott meg.

A szerdai nap után csütörtökön magyar piac némileg függetleníteni tudta magát az amerikai hitelpiaccal kapcsolatos eseményektől, míg Európában már óvatosabbak voltak a befektetők, addig itt még voltak komolyabb vételek. A játszma nincs lejátszva, ezt jelzi, hogy a Bank of America 2 milliárd dollárt pumpált a legnagyobb amerikai jelzálog-hitelezőbe, a Countrywide bankba. Figyelmeztető ugyankkor, hogy a Lehman biztosan bezárja sub-prime jelzálog részlegét (1200 ember kerül utcára), és a HSBC is fontolgatja kivonulását. Összességében a pénzügyi szféra ezen területén 40 ezer ember feleslegesség válásával kalkulálnak. Ami rossz, hogy ebből konkrétan még csak 5-10 ezer munkahely szűnt meg, tehát további bedőlések/kivonulások várhatók.

Updat 3

Paulson nyugtatni akart, de felizgatott

Az amerikai Fed csütörtökön ismét likviditásjavító beavatkozásokat hajtott végre: ezúttal összesen 17,25 milliárd dollárt pumpált három külön banki művelettel a pénzpiacokra. Ez elemzők szerint az mutatja, hogy továbbra is konzervatív álláspontot foglal el a jelzálogpiaci válság kapcsán.

A Fed csütörtökön rövid távú nyíltpiaci műveletekkel igyekezett likviditást teremteni: a piacok pénzéhségét mutatta, hogy a különböző tendereken felajánlott hitelekre összesen 159,35 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett, amelynek a végül összesen rendelkezésre bocsátott 17,25 milliárd dollár csupán a töredéke.

Az amerikai pénzügyminiszter kedden "szóbeli beavatkozást" hajtott végre a tőkepiacokon. Henry Paulson rózsás képet festett az amerikai és a világgazdaságról: tulajdonképpen mindent dicsért, méltatta az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) készségét a likviditás növelésére, erősnek és egészségesnek nevezte az amerikai iparvállalatokat, a biztosítókat, a bankokat, az elsőrendű hitelek piacait, beleértve az elsőrendű jelzáloghitelekét.

A CNBC tévében elhangzott, propagandaízű nyilatkozatából azonban a befektetők inkább arra a néhány megjegyzésére figyeltek, amelyekben Paulson mindenesetre elismerte, hogy jelenleg át kell értékelni a kockázatokat a hitelpiacokon, mert a nem elsőrendű jelzálogkölcsön-adósok fizetési nehézségei okozta, általános nyugtalanság, a mostani "nem elsőrendű válság" gyökerében, mint mondta, rossz hitelezési gyakorlat érhető tetten. Azt mondta, a kiigazítás folyamata, a hitelpiaci kockázatok újraárazása nem ígérkezik gyorsnak, és némi kárt okozhat a gazdasági növekedésnek is. - A gazdasági növekedés kisebb lesz, mint egyébként lett volna - mondta.

Közölte, hogy az amerikai kormány tárgyal a legnagyobb amerikai jelzálogkölcsönzőkkel a módszerek javításáról, és állami szabályozási intézkedések is lehetségesek a piaci módszerek gyengeségeinek kiküszöbölésére.

Előzőleg Paulson telefon konzultált Kodzsi Omi japán japán pénzügyminiszterrel, és megállapodtak, hogy "most egy ideig nagyon oda kell figyelni a tőkepiaci fejleményekre". Omi tokiói sajtóértekezletén azt is elmondta, hogy a Hetek mindazonáltal nem terveznek rendkívüli pénzügyminiszteri értekezletet.

Az amerikai Fed a múlt pénteken fél százalékponttal 5,75 százalékra csökkentette leszámítolási kamatát, miközben alapkamatát változatlanul hagyta 5,25 százalékon. A Fed döntése nem csak azt jelezte, hogy kész javítani a likviditást, hanem azt is, hogy nagy a baj, mondták az elemzők. Utoljára a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után fordult elő, hogy a Fed rendes kamatértekezleten kívül ilyen mértékben csökkentette a diszkontrátát. (Forrás: MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.