2018. február 1. 15:25

A 90-es években a gazdasági élet talán a legbefolyásosabb személye volt Alan Greenspan a Fed egykori vezetője. A közgazdász szerint óriási gondok vannak a piacokon. Ráadásul az infláció, amellyel manapság senki nem számol, hamarosan megindulhat felfele.

A Fed egykori elnöke több válság alatt helyt kellett, hogy álljon, így mondhatjuk látott egyet, s mást. Az 1990-es évek végén a dotcom láz idején például felhívtam figyelmet arra, hogy az árak növekedése túlzó, a piacokon buborék alakult ki, ami veszélyes lehet a gazdaságra is. Mondhatni a többi történelem, de 2000-ben a lufi kidurrant, és a piacokon előbb súlyos lejtmenet jött, majd évekig tartott, míg megközelítették ismét a túlfűtött időszak szintjét. Az akkori válságban számtalan nagyreményű internetes cég dőlt össze kártyavárként és dollár százmilliárdok "égtek el".

Alan Greenspan szerint a helyzet most is aggasztó, a piacon ugyanis ismét buborék alakult ki. Sőt a közgazdász szerint a helyzetet bonyolítja, hogy nem is egy, hanem rögtön kettő, hiszen a részvénypiac mellett a kötvénypiacon is sikerült jókora lufit fújnia a befektetőknek a és brókereknek.

A részvénypiacon kialakult túlzottan magas árakra már többen is figyelmeztettek, de a kötvénypiac, amiről nagyobb nyilvánosság előtt nem sok szó esik legalább ekkora problémát jelent. A Fed elnöke a Bloomberg TV-nek adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy a kötvénypiaci buborék kritikus kérdés lesz. Rövid távon látszólag minden rendben van, vélekedett, de a hosszú kötvények kamatai azok, amik a nagyon fontos hatással vannak, illetve ezek alakítják a gazdasági struktúrát.

Alan Greenspan aki a Fedet 1987 és 2006 között vezette, a kötvénypiaci buborék egyik legfontosabb okaként a növekvő szövetségi költségvetési hiányt említette. A szakértő szerint kifejezetten aggasztó ütemben kezdtek el emelkedni a kamatlábak. Az évekig 0-1 százalék között mozgó kamatok az utóbbi hónapokban "fű alatt" folyamatosan emelkedtek, a 10 éves amerikai államkötvények hozama csütörtökön már 2,75 százalék felett állt. Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy a német 10 éves kötvények szintén komoly emelkedés után is csak 0,7 százalékon állnak, míg a hasonló futamidejű magyar kötvényekre 2,38 százalékot "fizetnek".

Aggasztó képet festett Greenspan - jön a 7 szűk esztendő?


Greenspan szerint meglehetősen instabilak a hosszútávú fiskális kilátások,amelyeket eddig kordában tartott a nagyon alacsony infláció, és az ezzel járó kisebb kamatkiadás. A közgazdász azt is kiemelte, hogy az elnök keddi, úgynevezett State of the Union beszédében ígért nagyszabású infrastrukturális fejlesztésekre igazából nincs finanszírozási forrás. Alan Greenspan szerint közelítünk ahhoz a ponthoz, amikor az infláció hirtelen elindul felfelé, bár azt nem lehet pontosan megmondani mikor fog mindez bekövetkezni. Ez az előrejelzés már csak azért is figyelemre méltó, mert az utóbbi időben a jegybankok – legyen szó a Fed-ről vagy az EKB-ról – legnagyobb problémája az alacsony infláció volt, és szerintük a jövőben is alacsonyabb lesz az árak emelkedése, mint az infláció célszint. Ezzel egybecseng, hogy számos olyan felmérés van, amelyben a gazdasági szereplők a legkevésbé az infláció emelkedésétől tartanak.

A közgazdász szerint, ha ehhez hozzávesszük, hogy alacsony a termelékenység növekedése, és a dollár is jelentősen gyengült az utóbbi időben. Mindezek a gazdaságpolitikusok egyik rémálmával, a stagfláció veszélyével fenyegetnek.

mfor.hu