2p

A közép- és kelet európai régióba 15 százalékkal több tőke érkezett, különösen Románia, Csehország és Magyarország javított tavalyi teljesítményén, Oroszország viszont nagyon visszaesett.

35 százalékkal, 236 millió euróra (72,4 milliárd forint) nőtt a magyarországi ingatlanbefektetési piac az idei év első felében az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés többek között annak köszönhető, hogy a régiót domináló Lengyelországban csak 3 százalékkal nőtt a befektetések összértéke, Oroszországban pedig  - vélhetően a politikai események hatására - 58 százalékos visszaesés volt tapasztalható - közölte a CBRE ingatlan-tanácsadó cég az mfor.hu-val.

A több mint 70 milliárdos spekulatív költés mellett, további 15 milliárd fordult üres ingatlan vagy székház-vásárlásra. Ez a piacméret még messze van a cseh, pláne a lengyel szinttől, de egyértelmű az emelkedő trend, ami a magyar ingatlanbefektetési piac javuló megítélését is jelenti.

A cseh ingatlanpiac egyébként szintén nyertese volt a lengyel és az orosz stagnálásnak, illetve visszaesésnek, ott ugyanis 36 százalékos volt a növekedés.

A nyugat-európai országok között kiemelkedik Franciaország, ahova közel kétszer annyi tőke érkezett 2014 második negyedében, mint egy évvel korábban. 2014 első felében kisszámú, de jelentős tranzakciót kötöttek, a befektetőket az olcsó források és a ciklusa alján álló bérleti díjak (a bérleti díjak elérték mélypontjukat, a jövőben emelkedés várható) motiválták. Az Egyesült Királyságban a befektetők továbbra is egyre aktívabbak a fővároson kívül: a teljes tőkebefektetések 60 százalékát nem Londonban költötték el, köztük 10 olyan tranzakció is történt, amik ázsiai és közel-keleti befektetőkhöz köthető – ráadásul az egyik ilyen ügylet 200 millió eurót is meghaladta.

Az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon 44 milliárd eurót költöttek a befektetők 2014 második negyedében, ami 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!