<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Emelkedéssel zárt pénteken a vezető ázsiai részvényindexek többsége, miután a nyersanyagárak ismét emelkedésnek indultak. Szinte csak Tokióban volt pesszimista a hangulat, ahol két év után először nőttek a fogyasztói árak, ami kötvénypiaci rallyt hozott magával.

9522 ponton fejezte be a hetet a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 0,42 százalékkal volt alacsonyabb a csütörtöki záróértéknél. Az esésben csak a Shanghai Composite követte a japán piacot, ott 0,41 százalékos volt a lecsorgás, a hongkongi Hang Seng viszont 0,87 százalékot javítani tudott. A dél-koreai Kospi is jól teljesített, 0,4 százalékkal kapaszkodott feljebb, míg a tajvani piacon 0,25 százalékos volt a javulás.

A kedvező hangulatban szerepet játszott, hogy a G8-ak ma végződő két napos ülésén kedvező nyilatkozatot fogadtak el a gazdasági kilátásokról. A világ leggazdagabb országainak vezetői szerint a világ jó úton halad a válságból való kilábalás felé, van esély arra, hogy a növekedéssel legyőzzék az adósságot. További optimizmust hozott, hogy a dél-koreai kereskedelmi mérleg négyhónapos csúcsra emelkedett áprilisban az export megugrásának köszönhetően.

Japánban pénteken közölték, hogy a friss élelmiszerek nélkül is 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban, amire 2008 óta nem volt példa. Az ország kereskedelmi minisztere ugyanakkor bejelentette, hogy nem számítanak trendszerű inflációra. Mindez azért érdekes, mert a márciusi földrengés után a Bank of Japan tovább lazított a monetáris kondíciókon a gazdaság talpra állítása érdekében, miközben a környező országok lassan a szigorításon kezdenek gondolkodni.

A kedvező ázsiai hangulathoz hozzájárult a nyersanyagárak stabilizálódása is, mindkét fontos olajfajta jegyzése 100 dollár fölött látszik megnyugodni. Péntek reggel a Brent 115,24 dollárba, a WTI pedig 100,73 dollárba került hordónként. A nemesfémek közül az arany 1525,40 dollárra drágult, az ezüst pedig 37,53 dolláron állt.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.