2017. április 13. 13:16

Az ÁKK szerint nagyon népszerű befektetés az állampapír, a növekvő állomány ráadásul immár hosszabb futamidővel is párosul.

Március végén a lakossági állampapírok állománya 5811,6 milliárd forintot tett ki, ami 743,7 milliárd forint növekedést jelent 2016. december vége óta, áll az ÁKK közleményében. Idén márciusban – a korábbi kedvenc Kamatozó Kincstárjegyekkel szemben - a Prémium Magyar Államkötvényekből (PMÁK) fogyott a leginkább. A PMÁK havi növekménye meghaladta a teljes lakossági állomány havi növekedését, azaz sikerült növelni a lakossági állampapírok átlagos futamidejét.

A Kamatozó és a Féléves Kincstárjegyek esetén négy értékesítési napra öt lejárat jutott márciusban, emiatt is alakult ki a megszokottól alacsonyabb mértékű értékesítés. Az ÁKK szerint az elmúlt évek slágerterméke az állampapír. Szerintük nem véletlenül, hiszen amellett, hogy versenyképes kamatokat kínál, több mint tízféle – különböző futamidejű és kamatozású - megtakarítási forma közül választhat az érdeklődő kisbefektető.

mfor.hu