3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A cégek számára egyre fontosabb a kockázatmenedzsment, a vállalatok mintegy fele azt tervezi, hogy a jövőben többet költ a kockázatkezelési és megfelelési programokra - derül ki az Ernst & Young legújabb felméréséből. A magyar vállalatok is felismerték ennek jelentőségét.

A válság megmutatta a vállalatoknak, hogy pusztán a jogszabályoknak való megfelelés nem jelent eredményes kockázatmenedzsmentet - mutat rá a felmérés eredményét bemutató közlemény. A kockázatmenedzsment rendszer nem megfelelő integrálása a döntéshozatali és jelentéstételi folyamatokba, valamint az újonnan fellépő kockázatok azonosításának lassúsága további veszélyeket rejt magában.

A vállalatok ma már a kockázatmenedzsment fejlesztésétől jobb döntéshozatalt és az üzleti teljesítmény növekedését várják. Felismerték, hogy mivel átlagosan árbevételük 4 százalékát fordítják kockázatmenedzsmentre és kockázatkezeléshez kapcsolódó tevékenységekre, az elérhető teljesítményt itt is maximálisan ki kell használni.

Nemzetközi viszonylatban a már működő kockázatmenedzsment gyakorlatok hatékonyságának és eredményességének növelése a cél. Ennek elérése érdekében a külföldi vállalatok nagyobb arányban alkalmazzák a kockázati funkciók kiszervezését, a kockázati jelentések összehangolását valamint a belső audit funkciók újragondolását. Szükségesnek tartják a kockázatmenedzsment folyamatoknak, módszereknek és struktúrának az újradefiniálását, a fejlesztéseket pedig a nagyobb kockázati lefedettség és a jobb kockázat-előrejelzés érdekében hajtják végre.

Magyarországon a kockázatmenedzsment még nem elfogadott gyakorlat a szervezeteken belül. A hazai vállalatvezetők kiemelt célnak tartják a kockázattudatos kultúra és a kockázatkezeléshez kapcsolódó kommunikáció fejlesztését. A felmérésből az is kiderül, hogy a vállalati kockázatmenedzsment, a "compliance" és a belső kontroll funkciók itthon még nem kapnak a nemzetközi trendeknek megfelelő hangsúlyt. A belső kontrollt és a belső szabályozási rendszert a hazai vállalatok több mint 75 százaléka fejlesztendő területnek tartja, és közel 50 százaléka szeretne javítani a harmadik féllel való kapcsolatokból eredő kockázatok kezelésén.

A kockázatmenedzsment fejlesztésére számtalan eszköz áll a vállalatvezetők rendelkezésére.

"A jobb vezetői döntéshozatalhoz fontos a kockázatok számszerűsítése, modellezése és a kockázatmenedzsment összhangjának erősítése a stratégiával, üzleti célokkal. Ezzel párhuzamosan - a kockázatok megfelelő kezeléséhez és nyomon követéséhez - szükséges a belső szabályozási és kontroll rendszerek ésszerűsítése, a belső audit funkciók újratervezése is" - idézi a közlemény Réthelyi Lászlót, az Ernst & Young kockázatkezelési szolgáltatások igazgatóját.

A megfelelő fejlesztésekkel a vezetők egyrészt csökkenteni tudják a kockázatmenedzsmentre fordított költségeiket, másrészt nagyobb teljesítményt tudnak kihozni a már működő kockázatmenedzsment funkciókból és eljárásokból. "Mindkét irány hozzájárul a vállalat sikeréhez és eredményességéhez, így megéri rajta elgondolkodni" – összegzi Réthelyi.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!