<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A cégek számára egyre fontosabb a kockázatmenedzsment, a vállalatok mintegy fele azt tervezi, hogy a jövőben többet költ a kockázatkezelési és megfelelési programokra - derül ki az Ernst & Young legújabb felméréséből. A magyar vállalatok is felismerték ennek jelentőségét.

A válság megmutatta a vállalatoknak, hogy pusztán a jogszabályoknak való megfelelés nem jelent eredményes kockázatmenedzsmentet - mutat rá a felmérés eredményét bemutató közlemény. A kockázatmenedzsment rendszer nem megfelelő integrálása a döntéshozatali és jelentéstételi folyamatokba, valamint az újonnan fellépő kockázatok azonosításának lassúsága további veszélyeket rejt magában.

A vállalatok ma már a kockázatmenedzsment fejlesztésétől jobb döntéshozatalt és az üzleti teljesítmény növekedését várják. Felismerték, hogy mivel átlagosan árbevételük 4 százalékát fordítják kockázatmenedzsmentre és kockázatkezeléshez kapcsolódó tevékenységekre, az elérhető teljesítményt itt is maximálisan ki kell használni.

Nemzetközi viszonylatban a már működő kockázatmenedzsment gyakorlatok hatékonyságának és eredményességének növelése a cél. Ennek elérése érdekében a külföldi vállalatok nagyobb arányban alkalmazzák a kockázati funkciók kiszervezését, a kockázati jelentések összehangolását valamint a belső audit funkciók újragondolását. Szükségesnek tartják a kockázatmenedzsment folyamatoknak, módszereknek és struktúrának az újradefiniálását, a fejlesztéseket pedig a nagyobb kockázati lefedettség és a jobb kockázat-előrejelzés érdekében hajtják végre.

Magyarországon a kockázatmenedzsment még nem elfogadott gyakorlat a szervezeteken belül. A hazai vállalatvezetők kiemelt célnak tartják a kockázattudatos kultúra és a kockázatkezeléshez kapcsolódó kommunikáció fejlesztését. A felmérésből az is kiderül, hogy a vállalati kockázatmenedzsment, a "compliance" és a belső kontroll funkciók itthon még nem kapnak a nemzetközi trendeknek megfelelő hangsúlyt. A belső kontrollt és a belső szabályozási rendszert a hazai vállalatok több mint 75 százaléka fejlesztendő területnek tartja, és közel 50 százaléka szeretne javítani a harmadik féllel való kapcsolatokból eredő kockázatok kezelésén.

A kockázatmenedzsment fejlesztésére számtalan eszköz áll a vállalatvezetők rendelkezésére.

"A jobb vezetői döntéshozatalhoz fontos a kockázatok számszerűsítése, modellezése és a kockázatmenedzsment összhangjának erősítése a stratégiával, üzleti célokkal. Ezzel párhuzamosan - a kockázatok megfelelő kezeléséhez és nyomon követéséhez - szükséges a belső szabályozási és kontroll rendszerek ésszerűsítése, a belső audit funkciók újratervezése is" - idézi a közlemény Réthelyi Lászlót, az Ernst & Young kockázatkezelési szolgáltatások igazgatóját.

A megfelelő fejlesztésekkel a vezetők egyrészt csökkenteni tudják a kockázatmenedzsmentre fordított költségeiket, másrészt nagyobb teljesítményt tudnak kihozni a már működő kockázatmenedzsment funkciókból és eljárásokból. "Mindkét irány hozzájárul a vállalat sikeréhez és eredményességéhez, így megéri rajta elgondolkodni" – összegzi Réthelyi.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.