<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködésről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint a dokumentum megteremti annak a lehetőségét, hogy magyar és kelet-európai vállalkozások, valamint pénzügyi intézmények hitelt vehessenek fel a kínai tőkepiacon és ezáltal elősegítsék befektetési tevékenységüket. A megállapodás értelmében Magyarország a kínai partnerrel közösen készít elő egy renminbi-kötvénykibocsátást. A renminbi (népi pénz) a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése. (A renminbi egysége a jüan).

Az eseményen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály fontos mérföldkőnek nevezte a szándéknyilatkozat megszületését, mivel a kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki renminbi-államkötvényt. A tárcavezető a megállapodást a magyar gazdaságba, stabil növekedésébe vetett bizalom bizonyítékaként értékelte - közölte az NGM.

Magyarország arra törekszik, hogy tartós és kiegyensúlyozott együttműködést alakítson ki Kínával - szögezte le a nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően. Emlékeztetett: ennek egyik fontos állomása volt a Bank of China budapesti központjának októberi megnyitása. Ugyanezt a célt szolgálja a renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködés előkészítése is - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: a kínai valuta nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök a magyar gazdaság további fellendülését szolgálják, illetve Budapest regionális szerepe miatt határon átnyúló piaci aktivitást és jövedelmet generálhatnak hazánk és a kelet-közép európai térség országainak számára.

A magyarországi kibocsátás a várakozások szerint elősegíti Magyarország azon törekvését is, hogy az ország bővítse ázsiai befektetői körét, különös tekintettel Kínára. A kötvénykibocsátási folyamat előkészítésében Magyarországot a nemzetgazdasági miniszter képviseli, míg annak előkészítésével az Államadósság Kezelő Központ Zrt-t, valamint a Bank of China-t bízza meg a szerdán aláírt megállapodás szerint - olvasható a közleményben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.