<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mit hallok a rádióban? Hernádi Zsolt, a Mol elnöke, örömét fejezte ki, hogy a magyar állam visszaszerezte a Mol részvényeinek ötödét kitevő részvénycsomagot. Ezután emlékeztetett arra, hogy utoljára 1999 és 2003 között volt ilyen magas tulajdoni aránya az államnak a MOL-ban.

Nos, erre az időszakra mi is emlékezünk: ebben az időszakban tudott valahol 4-5 ezer forint körüli árfolyamon 10%-ot venni az OMV a Mol-ban. Nem véletlenül, ugyanis a tőzsdei ár összeomlott, miután az állam tulajdonosi helyzetén és a gázárszabályozáson keresztül a részvényesek kárára szubvencionálta a magyar lakosság energiafogyasztását. Magyarul, a részvényesektől elvett pénzt osztották szét az istenadta népnek. 

Miután Orbán Viktor sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy itt nem puszta tulajdonszerzésről, hanem az energiafüggőség csökkentéséről és stratégia célokról van szó, eléggé egyértelművé vált, hogy (a Kreml által irányított Gazpromhoz hasonlóan) a Mol profitabilitása is másodlagos lesz a jövőben - sokkal lényegesebb lesz az árak stabilitása, a kiszámíthatóság. A jelenlegi kormány egyébként is láthatóan a (nagy)vállalatoktól próbál profitot átcsoportosítani az adósságszolgálat és a lakossági fogyasztás felé (telekomadó, bankadó, energiacégek, gyógyszeradó, stb.).

Véleményem szerint a magyar állam tulajdonszerzése a Mol-ban a többi részvényes számára erős negatívum hosszabb távon, a profit jelentősége háttérbe szorul, kiszámíthatatlanabb és valószínűleg alacsonyabb lesz. Az árupiaci ciklus bejelzéséről meg már írtam (lásd: A magyar állam láthatóan nem tudja, ki a lúzer). Egyszóval azt gondolom, hogy a Mol részvényesek nem fognak örülni.

(arról már nem is érdemes beszélni, hogy a kormányzati kommunikációban folyamatosan azt sulykolják, hogy mivel már felvett hitelről van szól, ezért a vásárlás nem növeli az államadósságot. Ilyen zseniális csúsztatást is ritkán lehet hallani. PR-ból ötös. De azért nem szabad elhinni ezt: itt ugyanis a hitelből tőzsdézés klasszikus és gyakran tragikus esetével állunk szemben.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.