<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Lassan fél éve, hogy az alpesi ország jegybankja 1,20-nál rögzítette az euró/frank árfolyamot, azóta nem is ment ez alá a jegyzés. A piacon mostanra egyre többen elhiszik, hogy az SNB képes lehet hosszú távon tartani ezt a határt, sőt időről időre felröppennek pletykák arról, hogy feljebb tolnák a sávot. Aki megbízik a svájci jegybankban, az akár komoly összeget is kereshet ezzel. Mfor.hu-háttér.

Forward vs. opció

A legegyszerűbben akkor kereshetünk pénzt az euró/frank árfolyamon, ha kötünk egy forward vagy határidős ügyletet, ebben az esetben abban bízunk, hogy előbb-utóbb magától elkezd gyengülni a frank, vagy az SNB feljebb tolja a sávot - magyarázza Saághy Pál, az Equilor kereskedője. Persze ilyenkor is érdemes stopot tenni, viszont a nyereség gyakorlatilag korlátlan, hiszen bármeddig mehet fel az euró/frank árfolyam.

"Ennek a hátránya, hogy a letétet folyamatosan rendelkezésre kell bocsátani, miközben nem tudjuk előre megjósolni, mikor indul gyengülésnek az alpesi deviza. Így pedig fennáll a veszélye, hogy bennragadunk a pozícióban" - emeli ki az szakember.

Egy konkrét példán szemléltetve, ha például valaki 100 ezer euró értékben köt határidős ügyletet, akkor az online kereskedési rendszereknél az összeg két százalékát, vagyis 2000 eurót kell folyamatosan letétként rendelkezésre bocsátani. Ha például 1,21-nél vesszük meg az eurót, és a frank 1,25-ig gyengül, akkor a százezer eurós befektetéssel ezen 4000 frankot, vagyis mintegy 960 ezer forintot kereshetünk. Ezzel szemben a kockázat lényegesen kisebb, hiszen ha 1,1950-hez beteszünk egy stopot, akkor 360 ezer forintot kockáztatunk. Persze a stopot 1,20-hoz is tehetnénk, de érdemes biztosra menni, hátha esetleg egy éjszakai illikvid kereskedési szakaszban leszúr az árfolyam. (Próbálja ki kockázatok nélkül az mfor.hu kereskedési rendszerének, az mfortradernek a demo változatával!)

A másik klasszikus befektetési eszköz a hasonló helyzetekre az opció, mellyel tulajdonképpen jogot veszünk arra, hogy bizonyos árfolyamnál vásárolhassunk, illetve kötelezettséget vállalunk, hogy ha eléri a kitűzött szintet az árfolyam, akkor veszünk. "Ha például 1,21-nél veszünk egy százezer euróra vonatkozó call opciót és a frank gyengülésére játszunk, akkor ez nagyjából 400 frankba, vagyis 96 ezer forintba kerül, de ennyi a maximális kockázatunk, többet nem bukhatunk, ráadásul letétet sem kell rendelkezésre bocsátani. Ha viszont eléri az 1,25-öt az árfolyam, akkor 3600 frank a nettó hozamunk" - vázolja fel Saághy Pál.

Ráadásul opciós ügyletnél gyakran maga az opció is forgalomképes, jobban megéri a lejárat előtt eladni, mint lehívni. Emellett az ügylet a lehívás pillanatában azonnal zárható is, így tényleg minimális a veszteség esélye. Ha például az előbb említett példában az opció lehívása előtt megy 1,21 fölé a frank, akkor érdemes a piacon értékesíteni az opciót, és jó eséllyel többet kapunk érte, mint a kezdeti 400 frankos ár volt - magyarázza az Equilor kereskedője.

Az opció másik típusa, a kötelezettségvállalás esetén a prémiumot előre megkapjuk, cserébe kockázatot vállalunk. Saághy szerint ez inkább a kockázatkedvelőbb befektetőknek javasolt, a kockázat/hozam arány nem olyan jó, mint a vételi opció esetében. Ha például 1,20-as frankárfolyamra kötünk put opciót, akkor 100 ezer euró esetében 1400 frankot kaphatunk előre, viszont ez a maximális nyereség, míg a veszteség korlátlan, ha 1,20 alá megy az árfolyam.

Vannak egzotikusabb ügyletek

A hagyományos opciós ügyletek mellett vannak úgynevezett bináris, vagyis kétesélyes opciók, melyek még kockázatosabb termékek. Ennek két típusa a one-touch opció, amikor arra fogadunk, hogy adott határidőig az árfolyam elér egy szintet, illetve a no-touch opció, amikor ennek az ellenkezőjére teszünk, vagyis arra, hogy egy bizonyos szintet nem fog elérni a jegyzés.

Ha például a jelenlegi euró/frank árfolyamon kötünk egy one-touch opciót arra, hogy fél éven belül eléri az 1,25-öt az árfolyam, akkor egymillió forintos befektetés esetén az opció megkötésekor 400 ezer forintot kell letennünk. Ezt bukhatjuk el legrosszabb esetben, ha viszont bejön a tipp és 1,25 fölé megy az árfolyam, akkor egymillió forintot kapunk. Hasonlóan működik egy no-touch opció: ha arra fogadunk, hogy például fél év alatt nem megy 1,1950 alá az euró/frank árfolyam, akkor előre le kell tennünk 220 ezer forintot, viszont ha bejön, akkor egymilliót nyerhetünk az ügyleten a fél éves időszak végén.

Beke Károly

mfor.hu

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapján szereplő adatok, információk, elméleti és gyakorlati elemezések, kommentárok, előadások és egyéb írások (a továbbiakban együttesen: „Honlaptartalom”) tájékoztató céllal készülnek, azok befektetési ajánlást nem tartalmaznak, és így nem valósítanak meg a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi 138. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési elemzést vagy befektetési tanácsadást.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) nem befektetési vállalkozás, amely kiegészítő tevékenysége körében befektetési elemezéseket készít, vagy befektetési tanácsadást nyújt az ügyfelei részére. A Menedzsment Fórum (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a Menedzsment Fórum (mfor.hu) függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve ("MIFID") jogszabályi célja nem sérül.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlaptartalma a szerzők magánvéleményét tükrözi. A honlaptartalom szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A honlapon szereplő bármely szerzői műnek vagy azok részleteinek a szerzők előzetes írásbeli engedélye nélkül való bármilyen felhasználása tilos.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapjának üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.