2007. augusztus 6. 07:36

Álmaimban Amerika visszainteget... A pénteki nap után elindultak a találgatások, hogy milyen forgatókönyv mentén valósul meg a mostani esés. Az elemzők ugyanis immár a "profitrealizálós korrekción" túl tekintenek. Itt a maci.

Az amerikai piacok pénteken elengedték magukat, mind a Dow, mind az S&P 500, és a Rusel is átütötte a korábbi ellenállást, így ha ma nem történik komolyabb visszapattanás, akkor a short beszállókat érdemes keresni...


A tengerentúli problémák miatt egyes szakemberek máris a Fed-ért kiáltanak, és a kamatcsökkentésben látják a helyzet megoldását, ám koránsem biztos, hogy ez jelen helyzetben segít.

A célunk nem a pánik gerjesztése, de az elmúlt években tapasztalt folyamatos hegymenet még a tapasztalt rókák éberségét is elaltatta, az újoncok pedig az elmúlt 6-7 évben azt látták, hogy a piac kizárólag emelkedni tud. Minden viszonlagos, ám az a tény, hogy az elmúlt másfél hétben a Dow idei top 5 eséséből hármat jegyezhettünk fel elgondolkodtató. Nincs itt a világvége, de a volatilitás elszabadult, ami jelzi, egyre többen kételkednek a további emelkedésben.

Itthon a korábbi különállásunk végleg a múlté, a Mol-t nem lehet felvásárolni (a cég pénteken tovább vette magát: A Mol Nyrt. pénteken 1 millió darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 28.123 forintos átlagárfolyamon.), akik erre spekuláltak, azok lassan kijózanodnak. Más kérdés, hogy a szűkülő közkézhányad és a sajátrészvény tranzakciók az esést korlátozzák. Az OTP számára ugyanakkor a pénzvilággal kapcsolatos nemzetközi aggodalmak betehetnek, ami a Bux számára is rossz hír. Biztató az lehet, hogy a 10 ezres szint elég komoly támasznak tűnik, ráadásul ha odáig esik, akkor a Bux is a korábbi résnél találhatja magát, ahonnan talán lesz némi visszapattanás. Az indexben meghatározó súlyú papírok közül a Richtert a jó eredménye mentheti, a Telekom viszont nagy kérdőjel. A stabil osztalékhozam miatt elvileg nagy szakadásra nem kellene számítani, ám portfoliók likvidálása esetén éppen viszonylagos stabilitása miatt lehetnek kitárazások.

A Bux-nál az immár unalomig ismételt 28 ezer pontos szintet említenénk, ami megfoghatja. Egy szép váll-fej-váll formáció alakult ki a piacon, ami az álmoskönyv szerint sok jót nem jelent.

Majd el felejtettem, bár jelen pillanatban kevésbé determinálja a piacot:
Az econet.hu Média, Telekommunikációs és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága tőkeemelésről határoz hétfői ülésén. A korábban bejelentetteknek megfelelően az új részvények kibocsátási árát az augusztus 6-át megelőző 30 kereskedési nap tőzsdei átlagárának 10 százalékkal növelt értékében határozták meg, ami 209 forint. Az alaptőke-emelés további részleteit később közli a társaság. Az econet.hu a múlt héten közölte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat több befektetésről, amelyek a média üzletágának a fejlesztését szolgálnák. A meg nem nevezett céltársaságok átvétele apporttal történő alaptőke-emelés keretében valósul meg. A tőkeemelés összértéke kibocsátási áron várhatóan 0,5-1,5 milliárd forint lesz.

Update 1

Mindenütt nyugi van. A németeket megint megtartotta a 7400-as szint, Amerikában pedig már beárazták a holnapi Fed kamatcsökkentést, így ott borítékolható a mai visszapattanás. Ha ez mégsem történik meg, akkor persze a hét második felében a befektetők két kézzel fogják törölgetni a könnyeiket...

Itthon az 50 napos MA fogta a piacot, onnan feljött és -50 pontban vagyunk, de zárásra benne van egy pluszos index is. A nagyok közül az OTP vergődik, a többi papír a pénteki záró környékén van.
A Richter bejelentett egy viszonylag kis akvizíciót, amitől új termékeket várnak.


Update 2

Nem szép, de csúnya - kommentálhatnánk a nap végét. Miközben a Dow pici pluszban táncol (az előzetesen várt visszapattanás helyett), és a Nasdaq 0,5 százalékos mínuszban várja a sorsát, mi kicsit megadtuk magunkat. A végére nagyon csúnyán legörbült a piac szája: Bux 28021,25 (-462.03, -1.62%). És ezzel ott vagyunk a résnél, ami vagy beszippant minket, és nézhetünk mint a lufinyuszi, vagy megfog és visszalök.

Pedig komoly eladások nem voltak, a 30 milliárdos forgalom inkább azt jelzi, hogy a vevők tűntek el - főleg a nap végére - a piacról. Persze benne volt az is, hogy hozzánk hasonlóan mások is azt hitték, hogy a dél körüli kis mínuszból esetleg még pluszba is át tudunk fordulni, aztán a day tradeket a nap végén ott zárták ahol tudták.

Az OTP (9930 (!!) -2,5%) és az Egis (21945, -3,16%) kapott nagy pofont, a többiek kisebbet. A Richter azért csúnyán benézte a délutánt, (36755, -2%) és napon belül nagyot esett a MTelekom (935, -0,65%) is, amely azonban így is a viszonylagos nyertesek között található. Kis mértékben zúzták a Molt (27395 (-1,1%).
A Small capeknél nem voltak olyan látványos kitárazások, mint a blue-k esetében, köztük néhány pluszban záró papír is van.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.