TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyes ingatlanközvetítők szerint a válság hatására ismét előtérbe kerültek a piacon a legolcsóbban kínált lakások, melyeket vidéken akár 5-6, míg a fővárosban jellemzően 7-9 millió forint közötti összegért kínálnak a tulajdonosok. Az alacsony vételárhoz sokszor nagyon kedvező fenntartási költség is kapcsolódik, ám néha azért kompromisszumokat kell kötni. Hol találni ilyen lakásokat?

Olcsó lakásnak híg a leve – tartja a kicsit átalakított mondás, és ha nem is teljes mértékben, de a mondás sokszor igaz a hazai ingatlanpiacra is. Általában a legolcsóbb kategóriákban – mondjuk 5 millió forint környékén – már igen-igen erős alkut kell kötni a vásárlónak saját magával, hogy jó szívvel vásárolhasson meg egy ingatlant. Ennyi pénzért ugyanis – különösen a nagyobb városokban – csak gyenge állapotú vagy igen kis alapterületű ingatlant kínálnak, ráadásul nem is feltétlenül a legelőnyösebb elhelyezkedéssel. Budapesten például akár 7 (hét) négyzetméteres lakást is birtokba vehet valaki ennyiért, vagy választhat kicsit nagyobbak közül a város nem különösebben frekventált részein.

Földszint, garzon, belső udvar

Míg egyes vidéki településeken (különösen községekben, falvakban) néhány millió forintért akár egy régebbi építésű, de mégis szolidnak elfogadható családi házhoz is hozzá lehet jutni ennyiért (vagy éppen egy régi parasztházhoz), addig a felkapottabb, népesebb területeken 5-7 millió forint leginkább csak egy 15-30 m2 körüli, jellemzően nem felújított állapotban lévő, földszinti, belső udvarra néző kislakáshoz lehet hozzájutni.

Egy ilyen ingatlan jellemzően természetszerűleg sötét, és meglehetősen kevés lehetőséget kínál. Hiába voltak anno a 80-as években a lakberendezési magazinok kedvelt témái az „Így is lehet: 8 négyzetméteren” jellegű írások, a mail világban már meglehetősen kevesen érik be szűk alapterülettel. Mindenesetre, ha valaki téglalakást keres ennyi pénzért, leginkább a keleti illetve a déli országrészben, valamint a főváros VIII. kerületében érdemes körülnéznie.

Több alapterület kell? Válassza a panelt!

Jó lehetőséget kínálnak a kispénzű vásárlók számára a panelek, melyekből országszerte már igen bőségesen lehet válogatni akár 10 millió forint alatt is, sőt, néha nem is gondolná a reménybeli vásárló, hogy milyen kiváló helyeken lehet jó állapotban lévő lakótelepi lakást venni akár 7 millió forint környékén is. Bár a fenntartási költségek egyes esetekben magasak lehetnek, mégis más az érzés, mint egy néhány négyzetméteres földszinti „odúban” szorongani, valahol a Kálvária tér környékén.

Panel vásárlásakor érdemes megnézni, hogy van-e lehetőség arra, hogy a ház pályázzon a panelprogramban, illetve az előző tulajdonostól meg kell kérdezni a rezsiköltségeket. Utóbbiak nem minden esetben olyan borzalmasak, mint amire az ember számít, pláne most lehet reménykedni, amikor úgy tűnik, hogy egyre egyszerűbb lesz leválni az egyébként elég drága távfűtéses rendszerről. Az ilyen típusú lakótelepi lakások előnye még, hogy rendszerint megfelelő infrastruktúra és szolgáltató egységek kapcsolódnak hozzájuk.


Tetőtéri romantika és olcsó üzlethelyiség

Sokszor nagyon olcsón lehet hozzájutni, kicsi, nem felújított, de annál hangulatosabb tetőtéri lakásokhoz. Ezek különleges életformát biztosítanak, ám vásárlás előtt nem árt körülnézni, minden rendben van-e például a szigeteléssel, vagy éppen a födémszerkezettel, vagy éppen megvolt-e anno az összes megfelelő engedély a beépítésre, mert ezek hiánya később problémákat okozhat.

Általában a nagyon olcsó lakások vásárlásakor (is) különösen kell ügyelni a papírmunkára, nehogy véletlenül lakás helyett egy üzlethelyiséget, egy földszinti tárolót, vagy egy szuterénben található raktárt vásároljunk meg, egyes esetekben ugyanis problémák lehetnek az engedélyekkel. Minden gyanús esetben azonnal kérjük le a tulajdoni lapot (ez amúgy is mindig kell a szerződéshez), és járjunk utána, hogy van-e lehetőség pl. a fürdőszoba továbbfejlesztésére, vagy éppen később valamilyen irányban történő terjeszkedésre. Olyan lakást pedig, aminek az utcáról nyílik közvetlenül a bejárata, ne vegyünk meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.