4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Egyes ingatlanközvetítők szerint a válság hatására ismét előtérbe kerültek a piacon a legolcsóbban kínált lakások, melyeket vidéken akár 5-6, míg a fővárosban jellemzően 7-9 millió forint közötti összegért kínálnak a tulajdonosok. Az alacsony vételárhoz sokszor nagyon kedvező fenntartási költség is kapcsolódik, ám néha azért kompromisszumokat kell kötni. Hol találni ilyen lakásokat?

Olcsó lakásnak híg a leve – tartja a kicsit átalakított mondás, és ha nem is teljes mértékben, de a mondás sokszor igaz a hazai ingatlanpiacra is. Általában a legolcsóbb kategóriákban – mondjuk 5 millió forint környékén – már igen-igen erős alkut kell kötni a vásárlónak saját magával, hogy jó szívvel vásárolhasson meg egy ingatlant. Ennyi pénzért ugyanis – különösen a nagyobb városokban – csak gyenge állapotú vagy igen kis alapterületű ingatlant kínálnak, ráadásul nem is feltétlenül a legelőnyösebb elhelyezkedéssel. Budapesten például akár 7 (hét) négyzetméteres lakást is birtokba vehet valaki ennyiért, vagy választhat kicsit nagyobbak közül a város nem különösebben frekventált részein.

Földszint, garzon, belső udvar

Míg egyes vidéki településeken (különösen községekben, falvakban) néhány millió forintért akár egy régebbi építésű, de mégis szolidnak elfogadható családi házhoz is hozzá lehet jutni ennyiért (vagy éppen egy régi parasztházhoz), addig a felkapottabb, népesebb területeken 5-7 millió forint leginkább csak egy 15-30 m2 körüli, jellemzően nem felújított állapotban lévő, földszinti, belső udvarra néző kislakáshoz lehet hozzájutni.

Egy ilyen ingatlan jellemzően természetszerűleg sötét, és meglehetősen kevés lehetőséget kínál. Hiába voltak anno a 80-as években a lakberendezési magazinok kedvelt témái az „Így is lehet: 8 négyzetméteren” jellegű írások, a mail világban már meglehetősen kevesen érik be szűk alapterülettel. Mindenesetre, ha valaki téglalakást keres ennyi pénzért, leginkább a keleti illetve a déli országrészben, valamint a főváros VIII. kerületében érdemes körülnéznie.

Több alapterület kell? Válassza a panelt!

Jó lehetőséget kínálnak a kispénzű vásárlók számára a panelek, melyekből országszerte már igen bőségesen lehet válogatni akár 10 millió forint alatt is, sőt, néha nem is gondolná a reménybeli vásárló, hogy milyen kiváló helyeken lehet jó állapotban lévő lakótelepi lakást venni akár 7 millió forint környékén is. Bár a fenntartási költségek egyes esetekben magasak lehetnek, mégis más az érzés, mint egy néhány négyzetméteres földszinti „odúban” szorongani, valahol a Kálvária tér környékén.

Panel vásárlásakor érdemes megnézni, hogy van-e lehetőség arra, hogy a ház pályázzon a panelprogramban, illetve az előző tulajdonostól meg kell kérdezni a rezsiköltségeket. Utóbbiak nem minden esetben olyan borzalmasak, mint amire az ember számít, pláne most lehet reménykedni, amikor úgy tűnik, hogy egyre egyszerűbb lesz leválni az egyébként elég drága távfűtéses rendszerről. Az ilyen típusú lakótelepi lakások előnye még, hogy rendszerint megfelelő infrastruktúra és szolgáltató egységek kapcsolódnak hozzájuk.


Tetőtéri romantika és olcsó üzlethelyiség

Sokszor nagyon olcsón lehet hozzájutni, kicsi, nem felújított, de annál hangulatosabb tetőtéri lakásokhoz. Ezek különleges életformát biztosítanak, ám vásárlás előtt nem árt körülnézni, minden rendben van-e például a szigeteléssel, vagy éppen a födémszerkezettel, vagy éppen megvolt-e anno az összes megfelelő engedély a beépítésre, mert ezek hiánya később problémákat okozhat.

Általában a nagyon olcsó lakások vásárlásakor (is) különösen kell ügyelni a papírmunkára, nehogy véletlenül lakás helyett egy üzlethelyiséget, egy földszinti tárolót, vagy egy szuterénben található raktárt vásároljunk meg, egyes esetekben ugyanis problémák lehetnek az engedélyekkel. Minden gyanús esetben azonnal kérjük le a tulajdoni lapot (ez amúgy is mindig kell a szerződéshez), és járjunk utána, hogy van-e lehetőség pl. a fürdőszoba továbbfejlesztésére, vagy éppen később valamilyen irányban történő terjeszkedésre. Olyan lakást pedig, aminek az utcáról nyílik közvetlenül a bejárata, ne vegyünk meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!