2007. január 15. 07:06

Bár az idősek foglalkoztatása az elmúlt években hazánkban is növekedni kezdett, az 55-64 évesek aktivitása még mindig jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A 2007-ben életbe lépő új rendszerű támogatások azonban hangsúlyosan foglalkoznak a hátrányos helyzetűnek számító 50 felettiek munkához segítésével. A szakemberek szerint a munkaerőpiac egyelőre még nem ismerte fel az idős munkavállalókban rejlő erőt. Mfor.hu háttér.

A nyugdíjreform mellett a támogatásokkal is aktiválnak

Ösztönzik a szakképzést is, ami jelentősen növelheti az ötvenen felüli korosztály esélyeit a munkakeresésnél. Általános iskolázottságuk ugyanis alacsonyabb, mint az átlag, ráadásul kevesüknek van szakképzettsége. A mai magyar munkaerőpiac azonban nem vevő az alacsony képzettségűekre. A tartós munkanélküliség éppen ezért jobban sújtja ezt a korosztályt, mint a többit. A szakállamtitkár szerint azonban a hiányzó ismereteket bármikor lehet pótolni: a központi programokkal éppen ezt kívánják támogatni.

Tavaly indult a "Lépj egyet előre" program, amelynek lényege, hogy egy lépcsőfokkal magasabb képzést kapjanak a jelentkezők. Azaz, aki csupán 6 évig járt iskolába, annak meglegyen a 8 általános, aki pedig már rendelkezik ezzel, az szerezzen egy OKJ-szakképesítést - magyarázza a szakállamtitkár. Hozzátette: a második szakirányú OKJ-s képzést már ingyen vehetik igénybe a munkavállalók.

A támogatásokkal azokat a szakmákat preferálják, amelyekre valós piaci igény van, mivel az elsődleges cél a munkához segítés. Szakképzés esetén nem feltétel a munkáltatói hozzájárulás, mivel a kkv-szektorban nem jellemző, hogy támogatnák a dolgozók képzését. Igaz, a munkaügyi tárca számításai szerint saját dolgozóik képzésére - a januártól életbe lépett jogszabályváltozás miatt - idén akár 200-500 millió forinttal is többet költhetnek a mikro- és a kisvállalkozások.

A szakképzési hozzájárulás eddig ugyanis a cégek által kifizetett éves bruttó munkabér másfél százaléka volt, amelynek fél százalékát, azaz a fizetendő járulék egyharmadát saját munkavállalóik képzésére fordíthatták. Mostantól viszont a mikro- és kisvállalkozások számára (a hazai munkaadók 80 százaléka ebbe a körbe tartozik) ez az arány hatvan százalékra emelkedik. A többi vállalkozás - így például a multinacionális vállalatok - ezentúl is a bruttó kötelezettség harmadát számolhatja el.

"Gyakorlatilag hozzáigazítjuk a nyugdíjazási rendszert a megváltozott munkaerőpiachoz" - mondta Lukács Erika, az SZMM szakmai főtanácsadója. Az aktív kor kitolása elsősorban gazdasági kényszer, mivel egyre magasabb kort érünk meg, ezzel párhuzamosan viszont öregszik a népesség. A fiatalok tanulmányaik miatt egyre később lépnek be a munkaerőpiacra, így felfelé tolódik el a valóban munkaképes csoport korhatára, mondta Lukács.

A főtanácsadó szerint a magyarok 90 százaléka ma korábban megy nyugdíjba, mint azt hivatalosan lehetne. A 90-es évek kényszerű nyugdíjazási hulláma miatt a hatóságok egészen mostanáig szemet hunytak a rokkantnyugdíjazási eljárások feltűnően magas száma felett. Mostantól azonban szeretnék elzárni a menekülési útvonalakat, és a nyugdíjas korúaknál is egyre inkább az aktivitást kívánják ösztönözni.

Lukács szerint az idősebbek teljesítőképessége ma már nem csökken olyan drasztikus mértékben, mint régen, emiatt is érdemes számítani munkaerejükre. Úgy véli, az ösztönzés mellett a legfontosabb feladat a munkaadók attitűdjének megváltoztatása.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!