TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A subprime-jelzáloghitel alapok bedőlése elbizonytalaníthatja a befektetőket, és néhány felvásárlás akár meg is hiúsulhat. Ám a távol-keleti pénzek és az olajdollárok segítségül hívhatók, derül ki a Concorde elemzéséből.

Bár továbbra is nagy lendülettel jelentenek be vállalati kivásárlásokat, egyre több jel utal arra, hogy a nagy tranzakciók finanszírozása a korábbinál nehezebbé vált. Ugyanakkor Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája szerint általános likviditási válság nem várható: inkább az LBO és Subprime hitelekben érintett bankok könyvelhetnek el majd veszteségeket és lassulni fog a vállalati kivásárlási aktivitás.

Meghiúsuló tranzakciók

Jelenleg mintegy 300 milliárd dollárnyi hitel jellegű instrumentum vár értékesítésre, amely a kivásárlások fedezetéül szolgál majd, egy évvel ezelőtt ez még csak 70 milliárd dollár volt a Fitch szerint. A legnagyobb egyedi tranzakció a Chrysler leválasztásához kapcsolódóan az eddigi autóhitelek refinanszírozása, amely önmagában csaknem 60 milliárd dollárt tesz ki.


Az elmúlt napokban olyan hírek láttak napvilágot több forrásból (WSJ, Marketwatch), melyek szerint ennek finanszírozása nehézségekbe ütközik. A Chryslert megvásárló Cerberus nyilatkozata szerint továbbra is bíznak abban, hogy a tranzakcióval nem lesz gond. Ugyanakkor a már júniusban kibocsátott Chrysler hitelek jelenleg csak a névérték 98%-án forognak. Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája szerint egy dolog biztosnak tűnik: a befektetők már több biztosítékot kérnek, például nem engedik meg a további hitelfelvételeket és magasabb hozamot is várnak el. Ez pedig nagyban befolyásolhatja az LBO modellek megtérülését.

Az ún. high-yield hitelek indexe mintegy 80 bázisponttal emelkedett egy hónap alatt, azaz a befektetők az állampapírokhoz képest ennyivel magasabb hozamot várnak el, mint júniusban. Több ügyletet is töröltek vagy elhalasztottak, ezek összesen 13 milliárd dollárt tesznek ki. Emiatt az átmeneti finanszírozást nyújtó bankok komoly veszteségeket szenvedhetnek majd el, hiszen nem tudják a befektetők számára tovább értékesíteni jó áron a már korábban nyújtott hiteleket.

A subprime-jelzáloghitel para

A probléma gyökere Móró Tamás véleménye szerint az USA subprime-jelzáloghitel piacán kialakult helyzet, amelynek újabb állomása a Bear Stearns ma reggeli bejelentése, miszerint két, ilyen típusú eszközöket vásárló kötvényalapja lényegében "kinullázta magát", azaz a befektetők minden pénzt elvesztettek. Bár az összeg nagysága nem nagy, kevesebb, mint 2 milliárd USD, sokan félnek attól, vajon milyen meglepetések és veszteségek érhetik még a befektetőket, akár befektetési alapok birtokosaiként, akár pedig bankrészvény-tulajdonosként.

Ugyanakkor (az LBO ügyletekben érintett cégeket leszámítva) a vállalati mérlegek nagyon erősek, az S&P 500 komponens cégek készpénzállománya rekordszinten van, így a Concorde munkatársa szerint általános likviditási válság nem várható. Móró Tamás két dolgot valószínűsít: további veszteségek jelentkezhetnek az LBO és Subprime hitelekben érintett bankoknál, illetve lassulni fog a vállalati kivásárlási aktivitás, ami a részvényárfolyamokra negatív hatással lehet rövid, illetve középtávon.

Kérjetek a kínaiaktól

Ezt szerinte kompenzálhatja a továbbra is erős gazdasági növekedés, valamint az a tény, hogy a piac árazása még nem tekinthető túlzónak, így vélhetően nem magas a kivásárlási potenciál miatt a részvényárfolyamokba árazott prémium. További segítség lehet a nagy állami alapokból (Kína, Oroszország, Öböl) folyamatosan a részvénypiacra áramló pénz is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.