2007. július 19. 11:53

Míg itthon az eladó vagy az ingatlant kiadó személy fizeti az ügynöknek, ügynököknek az ingatlan árának 1,5-5%-át, illetve 1-2 havi bérleti díjat, addig Hollandiában az a fél fizet, aki az ügynököt hozta a tranzakcióhoz. Bulgáriában egy nyaraló esetében akár 16%-ra is rughat az ügynöki sikerdíj. A [[http://www.remax.hu/ RE/MAX]] Europe európai összehasonlítása alapján nem drágák, igaz nem is olcsók a hazai közvetítők. Vagy mégis?

Míg itthon az eladó vagy az ingatlant kiadó személy fizeti az ügynöknek, ügynököknek az ingatlan árának 1,5-5%-át, illetve 1-2 havi bérleti díjat, addig Hollandiában az a fél fizet, aki az ügynököt hozta a tranzakcióhoz. Bulgáriában egy nyaraló esetében akár 16%-ra is rughat az ügynöki sikerdíj. A RE/MAX Europe európai összehasonlítása alapján nem drágák, igaz nem is olcsók a hazai közvetítők. Vagy mégis? Az elemzés a kontinens 26 országában vizsgálta az ingatlanközvetítői díjak alakulását különválasztva a bérlés és az adás-vétel kapcsán felmerülő költségeket.

Hazánk és Kelet-Európa

Közép-Kelet-Európa vizsgált országaiban bérlés során a legalacsonyabb ingatlanközvetítői díjat Romániában találjuk, a legmagasabbat pedig Horvátországban, ahol az éves díj 15-30%-át is elkérhetik értékesítőtől és ügynökségtől függően. Szlovákiában és Magyarországon többnyire 1-2 havi bérleti díjat kérnek a bérbeadótól az eredményes közvetítésért. Bulgáriában ez az érték akár 3 havi bérleti díjra is rúghat, ugyanakkor áfa nélküli és Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan a bérbeadó és bérlő közösen fizet. Érdekesség, hogy Szlovákia esetében csak akkor tartalmaz a díj plusz áfát, ha az ingatlan kiadója az áfa megfizetője.

'''Eladás-vásárlás esetén''' az ingatlanközvetítői díjak alakulását igen vegyes kép jellemzi a vizsgált régiókban. Romániában a maximum 3%-ot megegyezés szerint fizetheti az eladó vagy a vevő, esetleg közösen, Csehországban és Szlovákiában az eladó átlagosan 3-6%-ot, illetve 3-5%-ot fizet a sikeresen lebonyolított üzlet után, míg Horvátországban mind a vevő mind az eladó két-két százalékkal honorálja a munkát az előzetes megegyezés függvényében. Ugyanakkor Magyarország és különösen Bulgária igen specifikus ebben a szegmensben: a sikerdíj már függ az ingatlan típusától (kereskedelmi, ipari, vagy lakóingatlan: ez esetben új vagy használt,) és az elhelyezkedésétől is (vidék, főváros). Bulgáriában az ingatlanközvetítői díj ennek megfelelően 1-16% között van, míg egy-egy vidéki vagy kereskedelmi ingatlan közvetítői díja 1% is lehet, addig egy nyaraló ingatlan esetében 16%-ra is rúghat ez az érték. Magyarországon ritka az ilyen magas honorárium, a díj általában 1,5-5% között ingadozik, melyet befolyásolhat az ingatlan értéke, a szerződés típusa is (kizárólagos, nyílt stb.), továbbá az adott irodánál, hálózatnál előre lefektetett alapelvek.Nyugat-Európa

Ingatlan bérlése esetén általában két módon honorálják az ingatlanközvetítő sikerét: az egyik esetben a félhavi/ havi/ kéthavi vagy háromhavi bérleti díjat fizetnek ki egy összegben a sikeres tranzakció után (pl. Benelux államok, német ajkú szomszédaink, mediterrán országok). A másik esetben pedig az ingatlan kiadója az éves bérleti díj meghatározott százalékát fizeti az értékesítőnek, ez általában 10-12,5% között mozog (10% pl. Skóciában, Spanyolországban, 12% pl. Angliában).
A vizsgált huszonhat ország közül egyedül Dánia és Svájc az, ahol nem kérnek jutalékot a sikeres bérbeadásért, míg Angliában a közvetítő a háziállat után is kap juttatást, kereken 100 fontot.

A skandináv országok, Nagy-Britannia és Írország, Svájc, Belgium és Luxemburg, Málta és Portugália esetében az eladó fizet. Az értékesített ingatlanból származó jutalék a százalékot tekintve Nagy-Britanniában és Írországban, illetve Svájcban és Norvégiában a legkisebb.

Ugyanakkor Európa egyre több országában a vevő is szerepet játszik a közvetítői díj rendezésében, így konkrétan Ausztriában és Németország egyre több tartományában, továbbá a vizsgált mediterrán országok többségében. Hollandiában az fizeti a jutalékot, aki az értékesítőt alkalmazta, Spanyolországban pedig megegyezés szerint a vevő és az eladó egyaránt fizetheti azt.

A teljes lista:

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.