<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Legalább három olajszállítmány érkezett, illetve érkezik Irak kurdisztáni régiójából balti-tengeri kikötőkbe november végéig piaci források közlése szerint.

Kurdisztán a héten számolt be először az iraki kormányt megkerülve folytatott olajexportjának részleteiről, és egyebek mellett közölte, hogy tíz különböző országba szállít olajat. A konkrét célállomásokat azonban nem nevezték meg, mivel az iraki állami olajcég (Somo) továbbra is a vevők feljelentésével fenyegetőzik.

A Reuters hírügynökség korábban arról számolt be, hogy Magyarországra és Izraelbe is áramlott kurd olaj.

Piaci források beszámolói szerint október végén a lengyelországi Gdansk kikötőjébe érkezett kurd olaj, novemberben pedig még egy szállítmányt várnak. Tíz napja a PKN Orlen lengyel olajipari vállalat 100 ezer tonna, Kirkukból származó nyersolajat rakodott be egy tankhajóba a törökországi Ceyhan kikötőjében. A szállítmányt a PKN Orlen litván finomítójába viszik, és úgy tudni, hogy a tanker november 22-én fut be a litvániai Butinge kiktőjébe.

A kurd olaj balti régióba érkezése tovább fokozhatja az Oroszország és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) között fennálló, az európai piaci részesedésért folytatott harcot, különösen azt követően, hogy a közelmúltban Szaúd-Arábia is beszállt a küzdelembe a Lengyel- és Svédország felé irányuló olaj értékesítésével.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.