5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A hazai lakáspiacnak az elmúlt évtizedes viszonylagos pezsgése mögött a hitelpiac fejlődése állt. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a jelzáloghitelek elérhetőek legyenek és azok a futamidő alatt ne okozzanak fizetési nehézséget az ingatlantulajdonosoknak. Az elmúlt időszakban a forint számottevő gyengülése a már futó hiteladósoknak okozott fejtörést. A piaci bizalmatlanság előbb a bankok számára nehezítette meg a forráshoz jutást, majd ennek folyományaként a pénzintézetek is jelentősen szigorítottak a hitelezési politikájukon. Az elmúlt egy hétben több hír is napvilágot látott, ezek hatásait vette számba a Lakásmustra.

Könnyebb lesz svájci frankhoz jutni

Szerdán kötött valutacsere-megállapodást az MNB és a Svájci Nemzeti Bank, melynek köszönhetően könnyebben jutnak svájci frankhoz a bankok. Az egyezség szerint az euróval rendelkező magyarországi pénzintézetek az uniós fizetőeszközt kedvező kamatozással cserélhetik el svájci frankra egyhetes futamidőkkel. Az MNB illetékesei úgy vélték ezáltal csökkenhetnek a bankok által felszámolt egyéb költségek. Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke úgy látja, hogy a kereskedelmi bankok helyzetét javítja a megállapodás, hiszen így képesek a nehezebb időszakokban is refinanszírozni svájcifrank-hiteleiket. Azt is megjegyezte, hogy minél inkább megnyugszik a piac, és a kereskedelmi bankok számára minél több refinanszírozási lehetőség áll rendelkezésre, annál inkább remélhető, hogy a bankok képesek a költségeiket csökkenteni, és akkor végső soron természetesen a hitelkamatokat is.

Azt is látni kell ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban megtorpant hitelkihelyezések miatt a bankok a már meglévő szerződésállományon igyekeznek a lehető legtöbb bevételre szert tenni, így például hiába csökkent jelentősen a svájci vagy az európai alapkamat, a bankok növelték a kezelési költségeket, így a konstrukciók teljes hiteldíj mutatója piaci szinten inkább felfele mozdult. Ezt természetesen tetézte a forint gyengesége, így az adósoknak az elmúlt időszakban hónapról hónapra nőttek a terheik. Változást valószínűleg tényleg csak az generálhat, ha a bankok újra jelentős összegeket tudnak kihelyezni, így a meglévő ügyfelek terhei csökkenhetnek, ez azonban a Lakásmustrának nyilatkozó, a piacot belülről ismerő szakértő szerint legkorábban a második félévben várható.

Segít az állam

"Az utóbbi hetekben szinte teljesen kidolgozásra került egy lakásgarancia-alap koncepciója, melynek lényege az lenne, hogy a kormány átmenetileg beszállna a törlesztésbe az adós helyett, de ezt nem ajándékba kapnák a lakástulajdonosok" – mondta el múlt pénteki sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök által meglebegtetett segítség kapcsán ugyanakkor konkrétum azóta sem látott napvilágot. Vélelmezhető, hogy a terv lényege tulajdonképpen a futamidő kinyújtása lenne. Bizonyos rövid ideig az állam törlesztene az adós helyett, ezt azonban a futamidő valamely szakaszában (esetleg a végén) kellene visszafizetni.

A Bankszövetség a kormányfő bejelentése kapcsán az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a bankok törekszenek arra, hogy az átmenetileg bajba került, de kooperáló ügyfélnek átmeneti könnyítéseket adjanak. Azonban a kereskedelmi bankok nem a saját pénzüket adják oda az ügyfeleknek, hanem a betéteseikét. Ezért nehezen elképzelhető, hogy egy olyan ügyféllel megállapodjanak, akinek mondjuk x ezer forintot kell havonta fizetnie, de azt jelzi a banknak, hogy esetleg a következő 6 hónapban nem tud semmit sem fizetni. Elfogadható ugyanakkor, ha fizeti a kamatot, és esetleg kevesebb tőkét, de azt elképzelhetetlennek tartja Felcsuti Péter, hogy az ügyfél semmit se fizessen.

Változik a támogatott lakáshitelek kamatának megállapítása

A támogatott lakáshitelek kamatait mindig az új kibocsátású, 5 éves futamidejű államkötvények hozamaihoz mérték, úgy, hogy a megelőző 3 hónap hozamainak - forgalommal súlyozott - számtani átlagát vették alapul. A támogatás új lakásnál ennek a 60, míg használtnál a 40 százaléka.

Az utóbbi hónapokban azonban a pénzügyi válság miatt gyakorlatilag szünetelt az állampapír-kibocsátás, februártól nem lehetett volna kamatot rendelni az új támogatott lakáshitelekhez. Ez a referenciahozam a másodlagos piacon kialakult állampapír-hozamokon alapul, és szintén az előző 3 havi hozam számtani átlaga lesz a támogatott hitel kamatának a kiindulópontja.

A hozamok ugyan januárban szelídültek, ám novemberben és decemberben évtizedes csúcsok dőltek meg, így a támogatott hitelek adósai számára is rosszul indul az év. Tény ugyanakkor, hogy nekik legalább a forint árfolyamveszteségével nem kell számolni, ám a törlesztőrészletek így is emelkedni fognak.

Népszavazással korlátoznák a bankokat

Hitelesítette az Országos Választási Bizottság azt a kezdeményezést, mely az ingatlanvásárlási célú hitelszerződések egyoldalú megváltoztatását tiltó népszavazási kezdeményezésnek is szabad utat adott. Itt három kezdeményezést adtak be, melyek arról szólnának, hogy a kamat, a kezelési költség és az előtörlesztési díj mértékét a hitelező nem emelhetné a hitelfelvevő akarata ellenére. Országos népszavazást akkor lehet kiírni az egyes kérdésekben, ha a kezdeményezők 200 ezer hiteles, támogató aláírást gyűjtenek össze. A népszavazás eredményessége esetén annak tartalma kötelezi az Országgyűlést a megfelelő jogszabályok megalkotására.


Miután a népszavazás kimenetele erősen kétséges, ahogy az biztosan kizárható, hogy visszamenőlegesen bármiféle hatása legyen, így egy sikeres referendum esetén is évek múlva lehet csak kézzel fogható eredménye a kezdeményezésnek. Azt is látni kell, hogy a bankok nyereségérdekelt vállalkozások, így olyan konstrukciókat fognak csak kötni, ahol az érdekeik kellő módon biztosítva vannak. Így egy, a jövőben megszülető esetleges jogi korlátozás minden bizonnyal azt eredményezné, hogy a bankok a magasabb kockázatot (amit a fix szerződések miatt vállalniuk kellene) magasabb díjakkal fogják honorálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!