<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A nyár utolsó hónapja az ingatlanpiacon hagyományosan az albérletkeresésről szól, hiszen az egyetemek, főiskolák új diákjai rendre lakásokat bérelnek. Az idei tendenciákról néhány héttel a nagy roham előtt az Otthon Centrum készített összeállítást kedden.

Budapesten 60 ezer a sláger

Az Otthon Centrum adatai szerint a budapesti téglalakások esetében a legtöbb érdeklődő 60 ezer forint körüli havi díj környékén keres kiadó ingatlant, vidéken ennél valamivel alacsonyabbak az árak. "A könnyen kiadható ingatlanok tulajdonosai a jelenlegi viszonyok mellett 8 és 10 százalék közötti hozammal számolhatnak. Az albérleti piacnak a ponthatárok közeljövőben várható kihirdetése új lendületet adhat, hamarosan megindul az egyetemista albérletkeresők szokásos rohama" - olvasható a cég kedden kiadott elemzésében.

Nagyjából egy hét múlva hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ez az esemény pedig hagyományosan lökést szokott adni az albérletpiacnak - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. "Erre idén is szükség van, mert bár a téglalakások átlagos havi bérleti díja 2012 első félévében tapasztalatunk szerint már magasabb a tavalyi év első feléhez képest, de még így is csak a 2010-es szinten áll, és elmarad a válság előtti szinttől" - teszi hozzá a szakember.

Budapesten a téglalakások esetében az ügyfelek által leggyakrabban keresett 60 ezer forintos kategóriába 25-65 négyzetméteres lakások férnek bele, legtöbben 50 négyzetméter körüli ingatlant bérelnének. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint szintén keresettek voltak a 80 ezer forint körüli bérleti díjon kínált kiadó téglalakások, amelyek túlnyomó részt 60 négyzetméter körüli ingatlanok.. Az albérletkeresők 80 százaléka 30 000 és 100 000 forint közötti bérleti díjban gondolkodik. A magasabb bérleti díjú ingatlanokra bár mutatkozik érdeklődés, kevesen keresnek a 200 000 forint feletti tartományokba eső bérleti díjú lakásokat.

A panellakások esetében a fővárosban szintén a 60 ezer forint körüli árkategória vonzotta a legtöbb érdeklődőt, ezért a pénzért ma 50 négyzetméter körüli lakásokat lehet kivenni Budapesten. Vidéken az ország keleti és nyugati felében is a 40 ezer forint körüli havi díjért kínált kiadó lakások a legnépszerűbbek.

Hamarosan jönnek az egyetemisták

Az Otthon Centrum szakemberei szerint a komolyabb roham várhatóan csak a ponthatárok kihirdetése után indul meg az albérletpiacon az egyetemisták részéről, de a felsőbb évesek már megjelentek a piacon. "Az egész országban közös az albérletet kereső diákok körében, hogy az első számú preferencia az ár mellett az elhelyezkedés. Vidéki városokban ez az egyetemektől, főiskoláktól gyalog is könnyen bejárható távolságban lévő albérleteket jelent. A fővárosban nem feltétlenül az iskolától mért fizikai távolság a döntő szempont, hanem a fő közlekedési vonalak közelsége" - olvasható az elemzésben.

A fentiek mellett a rezsi szokott még kulcskérdés lenni, ezért sok diák többedmagával keres albérleteket, hogy a rezsiköltséget minél több részre oszthassák. Így egy 3 szobás, vagy 1+2 fél szobás panellakás rezsiköltsége is elviselhető a három együtt költöző bérlőnek. A lényeg a külön nyíló szobákon van, hogy minden diáknak saját, szeparálható élettere legyen.

Az idei évben a fővárosban új tendenciaként látszik körvonalazódni, hogy a tehetősebb diákok akár egyedül is "bevállalják" egy kisebb garzon havi bérleti díját. Ez a réteg már nívósabb berendezéseket, gépesített konyhát vár el a „bútorozott” jelző alatt. Ezért a pesti belvárosban egy garzonért 45-55 000 forintos havi bérleti díjat is hajlandóak fizetni. A nívós berendezés elvárását már a vidéki városokból is kapott visszajelzések is megerősítették - számol be a tapasztalatokról az Otthon Centrum.

"Évről-évre visszatérő tendencia, hogy a tehetősebb szülők az iskolakezdéskor lakást vásárolnak a főiskolára, egyetemre bejutott gyereküknek" – tette hozzá Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. – "Esetükben a több szoba az egyik fő preferencia, mivel a második-harmadik szoba kiadható iskolatársaknak, barátoknak, akik amellett, hogy jó társaságot és tanulási segítséget szolgáltathatnak, egyben bevételi forrást is jelentenek".

Összefoglalva tehát a cég elemzése szerint az egyetemek közelében, frekventált helyen fekvő, jó beosztású lakásokat a jelenlegi piaci viszonyok között is könnyen bérbe lehet adni. Nem véletlen, hogy az ingatlanpiacon manapság az egyik leggyakoribb befektetési stratégia a kiadási célú ingatlanvásárlás.

A szakemberek a lehetséges hozamot is megpróbálták kiszámolni, ehhez egy 10 éves befektetési periódust vettek alapul, ami azt jelenti, hogy a most megvett lakást tíz évre bérbe adja a tulajdonos, majd azt követően értékesíti azt. A modellben nem számoltak reál értelemben vett ingatlanár emelkedéssel, sem bérleti díj emelkedéssel. A modell adózási, felújítási, karbantartási költségeket is tartalmaz, néhány keresett albérlettípus adatai alapján számoltak hozamokat. 2012 második negyedévében érvényes átlagos eladási négyzetméterárral és ugyanezen időszak egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díjaival számolták ki a vételi árat, illetve az éves bérleti díj bevételt.

A hozamok az egyes ingatlanok esetében 8 és 10 százalék között szóródnak. Az előző negyedévhez képest minimálisan magasabbak a hozamok. A panellakások hozama nagyjából hasonló az ország különböző területein, míg a téglalakások kiadásából a fővárosban kisebb hozamot érhet el a befektető, mint a nyugati országrész városaiban.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.