TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az ünnepekre készülés alatt valószínűleg a legtöbb családnak a legkisebb gondja az, hogy teljes erőbedobással vesse be magát a lakáskeresésbe vagy eladásba, így sokan inkább januárra halasztják a lakásvásárlási döntést – mások azonban a következő évi változásoktól tartva még a tárgyévben próbálják nyélbe ütni az üzletet. Megáll-e a piac az ünnepek környékén, vagy éppen ilyenkor érdemes rákapcsolni a keresésre vagy a hirdetési tevékenység fokozására?

Számos ingatlanos szakember szerint az éves lakásszezon körülbelül december 15-éig tart, utána már csak a nagyon elszántak (és a nagyon ráérősek) foglalkoznak ingatlankérdésekkel , bár ismerünk olyan ingatlanosokat, akiknek egy december 24-én 18 órakor tartott lakásmutatás sem jelentett problémát. Mivel a vevői oldal is az ünnepekre készül, akár jó üzletet is köthetünk ebben az időszakban, hiszen akinek nagyon sürgős a lakáseladás, még kevesebb reménybeli vásárló között tud válogatni. Míg a tapasztalatok szerint a tavasz és az ősz viszonylag erősebb szezonnak számít, a december már sok helyen gyengébb számokat hoz, de mindig vannak kivételek.

Nézzünk a jövőbe

Az év vége felé mindenképpen érdemes utánanézni, lesznek-e változások adó illetve illeték tárgykörben a következő év elejétől, hiszen ebben az esetben fontos szerepe van a vásárlás dátumának. 2009 elejére nagymértékű változásokat nem jeleztek, jelenleg az egyedüli érdekesebb dolog az örökösödési illeték 20 millió forintig tartó adómentessége, azonban mivel ez nem kifejezett adásvételi témakör, annak, hogy idén, vagy jövőre veszünk/adunk el lakást, gyakorlatilag csak adózási szempontból van jelentősége, amit pedig mindenkinek magának kell kiszámolnia – megéri-e most venni, vagy inkább 2009 elején érdemes folytatni a keresést, vagy fokozni az eladási tevékenységet?

Abban az esetben, ha cégként vásárolunk vagy adunk el lakást, feltétlenül érdemes kikérni a könyvelő, vagy adószakértő tanácsát – adott esetben komoly összegeket lehet megspórolni az adásvételi szerződés megfelelő dátumozásával, illetve a pénzmozgás időzítésével. Magánszemélyként inkább arra érdemes figyelni, hogy „mikori” a lakás, ha éppen a határán vagyunk az 5 évnek, ami adózási szempontból fontos mérföldkő, érdemes néhány napot vagy hetet várni a tényleges értékesítéssel, annak érdekében, hogy kevesebb adót kelljen fizetni a lakás eladása után.

Eladóként – kapcsoljunk rá

Azt ne várjuk, hogy egymást eltaposva rohannak majd lakást nézni az emberek az ünnepek alatt – pláne a gazdasági válságban – azonban kihasználhatjuk azt, hogy rengetegen vannak szabadságon, és több idejük jut a leendő vevőknek a kínálat feltérképezésére az üres ünnepi órákban. Érdemes frissíteni, kiemelni, új – akár hangulatos téli – fotókkal is ellátni a hirdetést, hogy minél több leendő vevő figyelmét megragadja. (Ha leesik a hó, és kertes, zöld környéken lakunk, ne mulasszuk el az alkalmat, hogy néhány hangulatos, havas képet készítsünk a házról és a környékről, szinte vonzza a tekintetet).

Elsősorban az internetes keresőkben érdemes ezt megtenni, mivel ingatlanos újságot talán ilyenkor kevesebben vásárolnak – bár az időben leadott anyaggal ott is jó eredményeket lehet elérni. Nem érdemes viszont falragaszokkal, autók szélvédőire tett hirdetésekkel kisérletezni – egyrészt sokkal kevesebben vannak az utcán, másrészt inkább csak bosszúságot fogunk okozni.

Vevőként – használjuk ki az időt

Ha most vásárolnánk, számítsunk arra, hogy minden egy kicsit lassabban megy, az eladói oldal is bizonyos tekintetben lassabban fog reagálni, mint egyébként az év során a számos elfoglaltság miatt. A beigli elfogyasztása után – vagy közben – használjuk ki a szabadidőt, hogy alaposan átnézzük a kínálatot, és esetleg olyan ajánlatokra bukkanjunk, melyeket korábban nem vettünk észre, de most mégis felkeltik érdeklődésünket.

Kutatókedvűek eljátszhatnak azzal is, hogy különböző keresőkön összehasonlítják ugyanannak a lakásnak az árát – ha többféle ár kerül elő, az annak a csalhatatlan jele, hogy van alku a lakásban, illetve régen nem tudják eladni – ilyenkor nyugodtan próbálkozhatunk mi is egy számunkra kedvező ajánlattal, amennyiben az ingatlan megfelelő.

Az ünnepek alatt is tartsuk be azonban az általanos alapszabályokat, szenteste, 25-én és 26-án, valamint 31-én délutántól már nem nagyon érdemes lakásügyben érdeklődni, és nem is illik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.