4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az ünnepekre készülés alatt valószínűleg a legtöbb családnak a legkisebb gondja az, hogy teljes erőbedobással vesse be magát a lakáskeresésbe vagy eladásba, így sokan inkább januárra halasztják a lakásvásárlási döntést – mások azonban a következő évi változásoktól tartva még a tárgyévben próbálják nyélbe ütni az üzletet. Megáll-e a piac az ünnepek környékén, vagy éppen ilyenkor érdemes rákapcsolni a keresésre vagy a hirdetési tevékenység fokozására?

Számos ingatlanos szakember szerint az éves lakásszezon körülbelül december 15-éig tart, utána már csak a nagyon elszántak (és a nagyon ráérősek) foglalkoznak ingatlankérdésekkel , bár ismerünk olyan ingatlanosokat, akiknek egy december 24-én 18 órakor tartott lakásmutatás sem jelentett problémát. Mivel a vevői oldal is az ünnepekre készül, akár jó üzletet is köthetünk ebben az időszakban, hiszen akinek nagyon sürgős a lakáseladás, még kevesebb reménybeli vásárló között tud válogatni. Míg a tapasztalatok szerint a tavasz és az ősz viszonylag erősebb szezonnak számít, a december már sok helyen gyengébb számokat hoz, de mindig vannak kivételek.

Nézzünk a jövőbe

Az év vége felé mindenképpen érdemes utánanézni, lesznek-e változások adó illetve illeték tárgykörben a következő év elejétől, hiszen ebben az esetben fontos szerepe van a vásárlás dátumának. 2009 elejére nagymértékű változásokat nem jeleztek, jelenleg az egyedüli érdekesebb dolog az örökösödési illeték 20 millió forintig tartó adómentessége, azonban mivel ez nem kifejezett adásvételi témakör, annak, hogy idén, vagy jövőre veszünk/adunk el lakást, gyakorlatilag csak adózási szempontból van jelentősége, amit pedig mindenkinek magának kell kiszámolnia – megéri-e most venni, vagy inkább 2009 elején érdemes folytatni a keresést, vagy fokozni az eladási tevékenységet?

Abban az esetben, ha cégként vásárolunk vagy adunk el lakást, feltétlenül érdemes kikérni a könyvelő, vagy adószakértő tanácsát – adott esetben komoly összegeket lehet megspórolni az adásvételi szerződés megfelelő dátumozásával, illetve a pénzmozgás időzítésével. Magánszemélyként inkább arra érdemes figyelni, hogy „mikori” a lakás, ha éppen a határán vagyunk az 5 évnek, ami adózási szempontból fontos mérföldkő, érdemes néhány napot vagy hetet várni a tényleges értékesítéssel, annak érdekében, hogy kevesebb adót kelljen fizetni a lakás eladása után.

Eladóként – kapcsoljunk rá

Azt ne várjuk, hogy egymást eltaposva rohannak majd lakást nézni az emberek az ünnepek alatt – pláne a gazdasági válságban – azonban kihasználhatjuk azt, hogy rengetegen vannak szabadságon, és több idejük jut a leendő vevőknek a kínálat feltérképezésére az üres ünnepi órákban. Érdemes frissíteni, kiemelni, új – akár hangulatos téli – fotókkal is ellátni a hirdetést, hogy minél több leendő vevő figyelmét megragadja. (Ha leesik a hó, és kertes, zöld környéken lakunk, ne mulasszuk el az alkalmat, hogy néhány hangulatos, havas képet készítsünk a házról és a környékről, szinte vonzza a tekintetet).

Elsősorban az internetes keresőkben érdemes ezt megtenni, mivel ingatlanos újságot talán ilyenkor kevesebben vásárolnak – bár az időben leadott anyaggal ott is jó eredményeket lehet elérni. Nem érdemes viszont falragaszokkal, autók szélvédőire tett hirdetésekkel kisérletezni – egyrészt sokkal kevesebben vannak az utcán, másrészt inkább csak bosszúságot fogunk okozni.

Vevőként – használjuk ki az időt

Ha most vásárolnánk, számítsunk arra, hogy minden egy kicsit lassabban megy, az eladói oldal is bizonyos tekintetben lassabban fog reagálni, mint egyébként az év során a számos elfoglaltság miatt. A beigli elfogyasztása után – vagy közben – használjuk ki a szabadidőt, hogy alaposan átnézzük a kínálatot, és esetleg olyan ajánlatokra bukkanjunk, melyeket korábban nem vettünk észre, de most mégis felkeltik érdeklődésünket.

Kutatókedvűek eljátszhatnak azzal is, hogy különböző keresőkön összehasonlítják ugyanannak a lakásnak az árát – ha többféle ár kerül elő, az annak a csalhatatlan jele, hogy van alku a lakásban, illetve régen nem tudják eladni – ilyenkor nyugodtan próbálkozhatunk mi is egy számunkra kedvező ajánlattal, amennyiben az ingatlan megfelelő.

Az ünnepek alatt is tartsuk be azonban az általanos alapszabályokat, szenteste, 25-én és 26-án, valamint 31-én délutántól már nem nagyon érdemes lakásügyben érdeklődni, és nem is illik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!