2p

Már kedden is figyelmeztető adatok láttak napvilágot, ám akkor még "megvette" ezeket a piac. A szerdai, komoly problémákról árulkodó számok után azonban egész nap folyamatos eladások jellemezték a piacot, végül két százalék feletti eséssel zártak az irányadó indexek az USA-ban.

Több mint kétszázalékos csökkenéssel - csaknem egy éve nem látott zuhanással - zártak szerdán a New York-i értéktőzsde vezető mutatói a napközben ismertetett több kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adat hatására. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 279,65 ponttal, vagyis 2,22 százalékkal 12290,14 pontra esett. Tavaly június 4-e óta ez volt a legnagyobb zuhanás.

Az S&P 500-as mutató 30,66 ponttal, vagyis 2,28 százalékkal 1314,54 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 66,11 ponttal, 2,33 százalékkal mérséklődött és 2769,19 ponton zárt szerda este.

Az előző napi több mint egyszázalékos emelkedés után a negatív tendenciák kerekedtek felül a kedvezőtlen makrogazdasági adatok hatására, amit a görög adóssághírek is súlyosbítottak, növelve a pesszimizmust és a bizalmatlanságot.

Kiábrándítóan hatott a befektetőkre a kereskedés ideje alatt ismertetett adat, miszerint a várakozásoknál erőteljesebben csökkent májusban az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) által kezelt feldolgozóipari beszerzési index: a mutató 53,5 pontra esett az áprilisi 60,4 pontról, miközben elemzők arra számítottak, hogy az index csak 57,1 pontra mérséklődik.

Rossz előjel az amerikai gazdaság kilátásait illetően az is, hogy az elemzői várakozásoknál jóval kisebb mértékben, 38 ezerrel nőtt májusban a magánszektorban foglalkoztatottak száma a szakértők által várt 190 ezres növekedés helyett a szerdán 179 ezerről 177 ezerre korrigált áprilisi emelkedés után.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!