2015. április 24. 07:19

A ’90-es évek végén tomboló technológiai láz annak idején olyan irracionális magasságokba lökte az Egyesült Államokban az ilyen típusú részvények mozgását követő tőzsdeindexet, hogy a szakértők egy része úgy gondolta, a 2000 márciusában elért csúcsot soha nem fogják tudni túlszárnyalni. Ha nem is volt egyszerű, 15 év után azért csak sikerült.

Kezdjük a szikár tényekkel: ahogy a hírügynökségi tudósításból kiderül, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 20,89 ponttal, 0,41 százalékkal emelkedett csütörtökön, és 5056,06 ponton zárt. A Nasdaq ezzel túlszárnyalta a 2000 márciusában beállított 5048,62 pontos történelmi rekordját. Más kérdés, hogy ezzel egyelőre a záráskori rekordot adták át a múltnak, az eddig elért legmagasabb napon belüli értékhez még tovább 2 százalékos emelkedésre lenne szükség. A szektor vezető vállalatait tekintve ugyanakkor immár nem nagy bátorság kijelenteni, hogy a következő hetekben ezt a rekordot is meg fogja dönteni a Nasdaq Composite index.

A Nasdaq csütörtöki zárása
(Forrás: Marketwatch)

Honnan indult a történet

A Nasdaqot 1971-ben alapította az Értékpapírkereskedők Országos Szövetsége, melynek elnevezése 2000 és 2001 során változott a most ismertre. Mikor a Nasdaq piacán elkezdődött a kereskedés 1971. február 8-án ez volt az első elektronikus részvénypiac. Bár a '70-es évek még nem a technológiai papírokról szóltak, a tőzsde jó érzékkel fordult ebbe az irányba, és adott helyett az ilyen tevékenységgel foglalkozó vállalatoknak. A '80-as évek végén, '90-es évek elején pedig már komoly respektje és forgalma lett a Nasdaqnak. A technológiai papírok várható nagy növekedése sok befektető számára jelentett vonzó célpontot, más kérdés, hogy ez nagyobb kockázattal is járt. A korai időszak egyik sztárpapírja (amely ma már újra túlragyogja egykori fényét) az Apple is komoly utat járt be, hiszen a Macintosh gépek sikere után a fejlesztések félrecsúsztak, melynek eredményeképpen kitették az egyik legendás alapító Setve Jobs szűrét, ám az új menedzsment a csőd szélére kormányozta a vállalatot, ahonnan aztán a később legendává lett néhai vezető hozta vissza.

A Nasdaq 1990-2000 évekbeli története is igen fordulatos volt. A '90-es évek végén kirobbanó internetes „őrület” közepette a befektetők minden részvényt megvettek, amelynek köze volt az online világhoz, vagy a számítástechnikához. Irracionális árak alakultak ki, abnormális üzleti terveket fogadtak el tényként. Számos induló internetes vállalakozásba öntöttek százmilliókat, miközben józan ésszel végiggondolva látszott, hogy ezt a tőkét soha nem fogják tudni kitermelni. A kor egyik szimbolikus üzlete volt, amikor az internetszolgáltató AOL részvénycserés ügylet keretében felvásárolta a (részvényárakat kivéve) minden tekintetben sokkal jobb helyzetben lévő Time Warner médiavállalatot, amely egyebek mellett filmstúdióval, zenei kiadóval és számos nagy tévécsatornával is rendelkezett. Az AOL azóta, ha teljesen nem is tűnt el, de a vállalat minden, az internet-szolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységét leépítette, és a brandet is eladta.

Csúcsok után hidegzuhany

Nem csoda, hogy a 2000 márciusában elért rekord utáni kijózanodásban az 5000 felett járó tőzsdeindex egészen rövid idő alatt a harmadára esett, a 9/11 utáni pánikban pedig megközelítette az 1000 pontot. Noha innen a 2000-es évek közepén felfele indult a tőzsdemutató, az igen beszédes volt, hogy 2007 végén, 2008 első felében miközben a tőzsdéken tombolt a bika, és mind az S&P 500-as, mind a Dow Jones 30-as tőzsdeindex rekordot ért el, a Nasdaq a korábbi csúcsértékének az 50 százalékáig 2500 pont környékére tudott visszakapaszkodni. A 2008 októberi összeomlás természetesen a technológiai cégek egy részét is nehéz helyzetbe hozta, így a több év alatt összeszedett nyereség hónapok alatt elolvadt, és az index ismét 1500 körül találta magát.

Új aranykor

A 2008-as válság után ugyan elindultak felfele a tőzsdeindexek, és voltak olyan elemzők, akik úgy vélekedtek, hogy a hatékonyabb vállalati működés felé tett lépések a technológiai cégek malmára hajtják a vizet, ám mindenki óvatos volt az árfolyamok kapcsán, és józan árazás mellett tette le a voksát. Nem csoda, hogy a dotcom láz alatt elért rekord ekkor elérhetetlennek tűnt.

Az elemzők hiába látták a változások irányát, azzal nem számoltak, hogy a biztatóan növekvő Apple, az online reklámpiacot maga alá gyűrő Google, vagy a kapcsolati hálónak újraszövő Facebook ennyire domináns lesz, és ekkora bevételeket és nyereséget realizál majd. Természetesen a technológiai mammutok mellett felnőtt egy nagyon erős második vonal is, amely önmagában is hatalmas tőkeerőt képvisel.

Ezeknek a vállalatoknak köszönhetően hónapról hónapra növekedett a Nasdaq indexe, hogy aztán április 23-án túlszárnyalja a korábbi irracionális rekordot. Természetesen a mostani megugrás közepette is vannak negatív hangok, több akvizíciót fogadott értetlenség, így például azt, amikor tavaly a Facebook megvette a Whatsapp-ot. Ezek azonban egyelőre inkább tűnnek elszigetelt jelenségnek, így az elemzők többsége továbbra is optimista a technológiai részvényeket illetően, és további növekedést jeleznek előre a szektorban.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.