<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

27,3 milliárd forint volt a Mol-csoport nettó eredménye a tavalyi negyedik negyedévben - jelentette be a cég hétfő hajnalban a tőzsde honlapján. A Concorde elemzői pénteken 4,2 milliárdos várakozásról számoltak be, a közölt adat jelentősen meghaladta ezt. A kép azonban csak első látására ilyen kedvező, speciális tételek nélkül a nettó eredmény közel 5 milliárd mínusz.

27,3 milliárd forint volt a Mol-csoport nettó eredménye a tavalyi negyedik negyedévben - jelentette be a cég hétfő hajnalban a tőzsde honlapján. A Concorde elemzői pénteken 4,2 milliárdos várakozásról számoltak be, a közölt adat jelentősen meghaladta ezt. A kép azonban csak első látására ilyen kedvező, speciális tételek nélkül a nettó eredmény közel 5 milliárd mínusz.

A múlt héten a Richter és az Egis gyorsjelentéseivel a hazai vezető papírok számára is megkezdődött a negyedik negyedéves eredményszezon, mely eddig sorra szolgáltatta a kellemes meglepetéseket. A jelek szerint a Mol sem akart kilógni a sorból, az olajcég a vártnál jóval nagyobb profitról számolt be, legalábbis első ránézésre.


A 2008 negyedik negyedévében tapasztalt 33,4 milliárd forintos veszteség után a tavalyi év utolsó három hónapjában 27,3 milliárdos nettó profitról számolt be a Mol. Az értékesítés nettó árbevétele 980,3 milliárd forint volt a vizsgált időszakban, ami szintén jelentősen felülmúlja az egy évvel korábbi 852 milliárdot.

A cég üzleti eredménye 56 milliárd forint volt a legutóbbi negyedévben, ez szintén jócskán meghaladja a tavalyi 6,2 milliárdot, illetve a Concorde 23 milliárdos várakozását is. Speciális tételek nélkül viszont csak 25,8 milliárd az üzleti eredmény, míg a nettó eredmény már mínuszba csúszott, -4,8 milliárd lett (speciális tételek nélkül).


2009 egészét tekintve a nettó eredmény 103,9 milliárd forint lett, ez 27 százalékkal maradt el a 2008-as értéktől. A speciális tételek nélkül ennél is csúnyább a kép: a 38,1 milliárdos profit 72 százalékos csökkenést mutat.

2009-ben a fizetett kamat 23 milliárd forint, a kapott kamat 11,1 milliárd forint, valamint a nettó árfolyamveszteség 4,4 milliárd forint volt. A Magnolia Finance Ltd. által kibocsátott tőkeinstrumentumok átváltási opciójának valós értékre történő átértékelése 19,7 milliárd nem realizált veszteséget eredményezett, míg a Molnak a CEZ tulajdonában lévő részvényekre szóló vételi opciójának valós értékelésén 3,7 milliárd forint nem realizált veszteséget könyvelt el.


A nyereségadók összege 2009-ben 66,3 milliárd forinttal 83,1 milliárdra növekedett 2008-hoz képest, főként a Mol ezen időszaki pozitív adóalapjának következtében, mely negatív volt előző év ugyanezen időszakában, valamint az újonnan bevezetett, energiaellátókra vonatkozó, 8 százalékos mértékű, úgynevezett Robin Hood adó hatására. A saját részvény tranzakciók, illetve harmadik feleknél levő Mol részvényekhez kapcsolódó visszavásárlási opciók értékelésének hatása adózási szempontból az IFRS-től eltérően jelentkezik, és 11,4 milliárd forinttal növelte az adófizetési kötelezettséget.

"Az év során a rendkívül nehéz külső környezet különösen nagy kihívások elé állította az olaj és petrolkémiai szektort világszerte, melyet gyengülő árrések és nyomott kereslet jellemzett. A válságra adott korai válaszreakciónknak, a jól ismert hatékonyságunknak, valamint az integrált üzleti modellünknek köszönhetően képesek voltunk megőrizni erős pénzügyi pozíciónkat. Ezen felül, a további növekedéshez jó alapot teremtettünk az INA feletti management kontroll megszerzésével, valamint a teljes körű konszolidációjával, mely 2009. június 30-án következett be" - mondta az eredményekkel kapcsolatban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. "Az elkövetkező évekre a fő feladatunk megnövekedett portfóliónk értékének maximalizálása a működés harmonizálása és a szinergiák kiaknázása révén" - tette hozzá.