<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A tengerentúli tőzsdék szerdai jókora esése után csütörtökön Ázsiában is borús volt a hangulat. Főleg az amerikai gazdaság kilátásainak romlása kedvetleníti el a befektetőket, a szerdán megjelent vártnál rosszabb makroadatok ismét borús képet festenek, az olajtartalékok emelkedése pedig a kereslet visszaesésére utal.

9565 ponton fejezte be a csütörtöki kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 1,59 százalékkal volt alacsonyabb a szerdai záróértéknél. A hongkongi Hang Seng eközben 1,63 százalékot bukott a nap végére, míg a Shanghai Composite 1,91 százalékos visszaesést produkált. 1.4 százalékot bukott a nap végére a dél-koreai Kospi, míg a tajvani piacon 0,78 százalékos volt a lecsorgás.

Szerdán két vártnál rosszabb makroadat is megjelent Amerikában: egyrészt a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex lett gyengébb a vártnál, másrészt pedig a várt 175 ezer helyett csak 38 ezer új munkahelyet teremtett a versenyszféra májusban az ADP index szerint. A teljes munkanélküliségi adatok pénteken magyar idő szerint kora délután jelennek meg, most azokat várják a befektetők.

Persze a nagy várakozásban arra azért volt idő, hogy beborítsák a Wall Street vezető indexeit, a vezető mutatók több mint két százalékos gyengüléssel zárták a szerdai napot. Ebben az is közrejátszott, hogy váratlanul emelkedtek az amerikai olajkészletek, ami arra utal, hogy csökken a kereslet a nyersanyag iránt. A hírre ismét lejtőre került az olaj jegyzése, a WTI hordónkénti ára visszaesett 100 dollár alá.

Japánban ismét az erősödő jen okozott problémát, elsősorban az exportra termelő vállalatok részvényei szenvedték meg a nemzeti deviza javulását. A Toyota papírjai például több mint 3 százalékkal lettek olcsóbbak, míg a Panasonic 1,7 százalékot bukott a nap végére, a Toshiba pedig 1,9 százalékot veszített értékéből.

Koreában az inflációs félelmek mozgatták a piacot, miután a legfrissebb adat szerint 4,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A ráta már zsinórban ötödik hónapja van 4 százalék felett, ami már kívül esik a Bank of Korea úgynevezett tűréshatárán. Ausztráliában főleg a két nagy bányatársaságot tették lejtőre a kedvezőtlen növekedési kilátások miatt: a BHP Billiton 2,1 százalékkal esett vissza, míg a nagy rivális Rio Tinto árfolyama 1,9 százalékkal csökkent.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.