2007. augusztus 30. 06:41

Amit az előző nap leadtak, tegnap visszavették az amerikai indexek. A Dow közel 2 százalékot, az S&P 500 2,2, míg a Nasdaq 2,5 százalékot emelkedett. Az NYSE-n forgó részvények 84 százaléka árfolyamnyereséget könyvelhetett el. Hogy a növekedés minek köszönhető?

Amit az előző nap leadtak, tegnap visszavették az amerikai indexek. A Dow közel 2 százalékot, az S&P 500 2,2, míg a Nasdaq 2,5 százalékot emelkedett. Az NYSE-n forgó részvények 84 százaléka árfolyamnyereséget könyvelhetett el. Hogy a növekedés minek köszönhető?

Az elemzők is csak találgatnak, mivel új makroadat nem látott napvilágot. A legnépszerűbb indokok egyike, hogy kedden túladottá vált a piac és tegnap a befektetők belépési pontokat, illetve részvényeket keresve felhajtották az árakat.

A másik, hogy a tegnapi pánikot okozó Fed auguszusi jegyzőkönyvet félreértelmezték a piaci szereplők.

Az emelkedésben talán az is szerepet játszhatott, hogy nagyon régen nem volt már annyi részvény magán-, illetve menedzserkézben, mint most, ami az egyik legbiztosabb indikátora az emelkedésnek. Legalábbis az elemzők szerint.

Mindenesetre a piac valamennyi szektora pozitív tartományban zárt. A legtöbbet (remélem ma nem rontom el ), 3,1 százalékot, az energia szektor emelkedett, melyet az olaj több mint két százalékos drágulása hajtott.

Az ázsiai piacok, követve az amerikaikat, szintén emelkedésben vannak. A legnagyobb mértékben a Hang Seng emelkedett (közép-európai idő szerint 8.30kor +2,25%), de valamennyi index legalább fél százalékos pluszban van. Shanghaj, talán a kínai pénzügyminiszter lemondása (lemondatása) miatt, 'csak' 1 százalékkal emelkedett.

Update 1

Annak örömére, hogy pozitív volt az USA és Ázsia mi is felfele indultunk. Érdemes azonban egy pillantást vetni a a Bux chartra. Ha a nyitást követően (vagy napközben tud még emelkedni, akkor akár meg is törhet az eddigi negatív trend...


A háromszögből mindenesetre ma ki kellene felfele lépni, hogy az eddigi pesszimista hozzáállásunk némileg változzon, és aztán holnap a korábbi gapet ha betöltjük, akkor a vételekre vonatkozó nézeteinket esetleg revidiáljuk. Ha nem, nem


Az OTP Bank Nyrt. augusztus 29-én, a BÉT-en 200.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 8.939 forintos részvényenkénti átlagáron. Így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 1.175.190 -re nőtt.

Az ÁPV Zrt. 2007. augusztus 29-én összesen 33.000.010 darab, az FHB Nyrt.) által kibocsátott A-sorozatú törzsrészvényt értékesített nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek gyorsított részvényértékesítés keretében. A részvények értékesítési ára részvényenként 2.025 forint volt. Az értékesített részvények az FHB Nyrt. jegyzett tőkéjének 50 százalék +1 szavazati hányadát jelentik.

Update 2

Másfél óra elteltével a tegnapi kereskedéshez hasonló forgatókönyv látszik kialakulni, igaz fordított előjellel. A nap eleji erős plusz szép lassan olvad, a reggeli 27200-as értékhez képest a Bux ismét a 27 ezer pontos szinttel küzd. (Érdemes ismét egy pillantást vetni a fenti ábrára, ahol a reggeli nyitóérték látszik.)
Amúgy néhány tized és 1 százalék közötti plusszok vannak (minden valamire való papír emelkedik).

Az európai piacok 0,5-1 százalékos erősödés után szintén stagnálnak, vagy lassan olvadnak és a határidős mutatók enyhe visszaesést jeleznek a tengerentúlon.

Közben a Mol sztori új fordulatot vehet, a Napi cikke szerint tárgyalások folynak arról, hogy a cseh energia (elektromos) cég, a CEZ venne egy 10 százalékos pakkot a Mol által felhalmozott sajátrészvényekből (a saját vagy kikölcsönzöttből). A cikk végkövetkeztetése szerint ugyanakkor sok logika nincs a tranzakcióba, úgyhogy érdemes csínján bánni az infóval. Az biztos, hogy egy ilyen ügylet igen pikáns lenne, mert:
- Az OMV nagyon csúnyán pofára esne, hiszen gyakorlatilag minden esélye elszállna arra, hogy bekebelezze a Molt. (A menedzsment pozíciója is esetleg meggyengülne.)
- A Mol és a magyar kormány komolyan szembeköpné saját magát, mivel a CEZ 67 százalékban állami cég, miközben az OMV kapcsán épp ez az egyik indok, amiért nem kell.
Apropó állami tulajdon. Piaci pletykák szerint szeptember végére - októberre elkészülhet az a törvény, amely megakadályozná a Mol felvásárlását a kormány számára "nem szimpatikus" vállalatok részére – írja a ConcordeCall. A törvény érvénybe lépése az OMV céljának elérését a jelenlegi, meglehetősen ellenséges eszközökkel vélhetően lehetetlenné tenné, ezért az OMV-nek vagy alapos stratégiaváltáson kell keresztülmennie (például a jelenlegi állami tulajdonosok "kiebrudalása" után barátságos közeledés), vagy lényegesen be kell gyorsulnia, hogy a hátralevő hetek során kijöjjön egy elég meggyőző ajánlattal ahhoz, hogy 50 százalék fölé kerülhessen.

Update 3

Bolondos népek ezek a politikusok. Miután Sarkozy már megtalálta a hitelminősítőket, most Angela Merkel asszony is csatlakozott a bűnbakkeresőkhöz. Mert persze, hogy nem lehet a gazdaságpolitika, a monetáris vagy fiskális stratégia ludas egy-egy válságban, csak valami gonosz.

A német kancellár ennek megfelelően csütörtökön keményen bírálta a nemzetközi hitelminősítő intézeteket, amiért nem mérték fel megbízhatóan azokat a cégeket, amelyeket elbizonytalanított a subprime válság és az annak nyomán kialakult likviditáshiány/válság.

Ezt én legalább annyira nonszensznek tartom, mint hogy a dél-kelet ázsiai válságért Soros György és a többi nagy alapkezelő a felelős. Ha én hülye vagyok és rossz helyre teszem a pénzem profi befektetőként (mert itt Gyurcsánnyal élve ők kur..k el, de nagyon), akkor miért nem én vagyok a hibás? Ez olyan, mintha egy mérnök tervez egy házat, az összeomlik, aztán jön azzal, hogy nem figyelmeztették, hogy össze is omolhat.

Megnyugodhatnak viszont az OTP részvényesi, a banknak az egyesült államokbeli jelzálogpiaci válsággal kapcsolatban nincs kitettsége - mondta Kovács Antal vezérigazgató-helyettes. A vezérigazgató-helyettes úgy vélekedett: a hazai piacon ilyen válság aligha képzelhető el a konzervatív jelzáloghitelezés miatt. A kockázatok nálunk kisebbek, mint az Egyesült Államokban, mert a jelzáloghitelek fedezettsége magasabb: az ingatlanérték átlagosan 40-50 százalékát finanszírozzák a bankok, míg az Egyesült Államokban a hitel a fedezet 100-120 százalékát is elérheti - tette hozzá. Kovács Antal szerint tovagyűrűző hatástól nem kell tartani, a finanszírozás költségei azonban néhány bázisponttal drágulhatnak.

Amúgy a tőzsdén 80-100 pont plusz és oldalazás van...

Update 4

Hát érdekes nap volt. A kezdéskor volt fent a piac, majd zárásra ismét erős plusz lett, közben pedig a 27050 és a 26880-as sávban mint valami sinus-görbe hullámzott.

Az amerikai nyitást követően nagy mínuszból szerényre váltó Dow, illetve pluszba forduló Nasdaq segített rajtunk. Emellett valószínűleg elindultak a spekulációk a Mol-CEZ (+ OTP) tranzakciót illetően is, amelyet a cseh lapok immár megkötöttnek tekintenek. Ennyi infóból persze nehéz bármi okosat mondani, de sztorit lehet megint gyártani:
- Az OTP keres a tranzakción, illetve a felszabaduló pénzt jól meg tudja forgatni és azon is keres. (OTP növekvő eredmény)
- A Mol kiszabadul a likviditás szűkülése okozta csapdából, ráadásul úgy talált partnert, hogy beintett az osztrákoknak és az oroszoknak is. (Mol menedzsment AAA)
- A Mol a felszabaduló casht akvizíciókra vagy saját részvények további vásárlására használhatja, ami közvetve vagy közvetlenül pozitív hatást gyakorolhat a cég árfolyamára.

Persze kérdéses, hogy a Mol bekerülési ára, illetve az eladási ár között mennyi a differencia, ez hol fog lecsapódni (Mol, OTP)? A CEZ mekkora diszkontot kért (ha nagyot, akkor ezt a veszteséget a Mol hova terheli, az nehezen elképzelhető, hogy az OTP ebből vállalna bármit)?

Mindenesetre most van valami, amiért újra lehet venni a két nagy papírt (az pedig felrántja a Buxot) és borítékolható, hogyha Amerikából nem jön valami nagyon negatív jel, akkor a jövő héten néhányan bele fognak markolni a magyar piacba, megkockáztatom. (A reggel belinkelt ábrán látható eső-csatornából egyébként zárásra sem léptünk ki felfele, ám ez holnap megtörténhet.)
Személy szerint mivel kicsit lufinak érzem a sztorikat (és Amerikában félő, hogy mégsem fog a Fed nagyon kapkodni a kamatvágással) vételre nem biztatnék nagyon senkit, ugyanakkor a shortokat is nagyon rizikósnak tartom a két nagy papír miatt.

A Bux 27126.41 (+309.75, +1.16%) ponton zárt, és az elmúlt napok szenvedését követően végre átlagos, 30 milliárdos forgalom mellett tett mindezt.
A nap nyertese az Egis lett, amely közel 1000 forinttal erősödött (22935, +4,5%), a privatizált FHB ugyanakkor közel ennyit esett (2050 (-4,43%).
Az OTP is szépen teljesített, 9200-on zárt (+2,2%) és hasonló mértékben emelkedett a MTelekom is (917, +1,9%). A napközbeni esés után a Mol a tegnapi záró felett 5 forinttal fejezte be a napot (27245), miközben a Richter 35995 forint lett (+1,1%).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.