Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Lassan elkezdődhet az átlépési hullám a magán-nyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe, ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) két héten belül értesíti az érintett 160 ezer embert levélben. Az általunk megkérdezett szakember szerint azonban 52 év felett sem biztos, hogy mindenkinek érdemes átlépni az állami rendszerbe, ráadásul idén kimondottan jó évük lehet a pénztáraknak a tavalyi nagy bukás után. Mfor.hu-háttér.

Mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy érdemes-e visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, azonban akinek stabil munkahelye van, annak lehet, hogy inkább érdemes a magán-nyugdíjpénztárnál maradnia - mondta az mfor.hu kérdésére Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője. Ráadásul 2009 kimondottan jó évnek ígérkezik a pénztárak számára, ez is gondolkodásra késztetheti az érintetteket.

Akiknek most lehetőségük van az átlépésre, azok többnyire a klasszikus és kiegyensúlyozott portólókba tartoznak, ugyanis már nem sokkal állnak a nyugdíj előtt. A döntés értelmében azok választhatják ismét az állami nyugdíjat, akik önkéntes döntésből lettek valamelyik pénztár tagjai és 2009 január elseje előtt betöltötték 52. életévüket. Ez körülbelül 160 ezer embert érint.

Érdemes jól meggondolni

"Sokakban az a tévhit él, hogy egyértelmű recept létezik arra nézve, kinek éri meg váltani, és kinek nem" - hívja fel a figyelmet Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője. A szakember szerint aki jelenleg 52 éves, annak már van 10-11 éves tagsága valamelyik pénztárnál, a döntésnél azt érdemes mérlegelni, hogy várhatóan mennyi ideig fog még dolgozni a nyugdíj előtt. "Ha még van legalább 10 év munkaviszonya kilátásban, akkor érdemes lehet maradni a pénztárnál" - vélekedik.

"Egy egyetemi tanár mandátuma például 70 éves koráig szól, ha nem történik semmi extrém körülmény, akkor vélhetően neki biztos munkahelye van. 52 évesen pedig még 18 évet dolgozhat, ezért nekik például érdemes lehet maradni a magán-nyugdíjnál" - vázolja fel Lehoczky László.

Más lehet a helyzet azoknál, akiknek nincs ennyire stabil munkahelyük, ők már 52 évesen is elgondolkodhatnak azon, hogy érdemesebb-e az állami nyugdíjat választani. "Mindenkinek egyénileg érdemes végiggondolni, mennyit tud és mennyit akar még dolgozni, illetve hogy mennyire stabil a munkahelye" - vélekedik Lehoczky László. Szerinte magas, stabil jövedelem mellett akár 58 évesen is érdemes lehet kitartani a pénztár mellett.

"Szubjektív dolgokon fog múlni, mennyien lépnek majd vissza az állami rendszerben, az fog dönteni, ki melyikben bízik jobban. Nem érdemes az utolsó pillanatig várni az átlépéssel, de elkapkodni sem, hiszen december végéig tart a határidő, addig pedig akár még változhat a pénztárak szabályozása is" - teszi hozzá az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője.

Mindegyiknek vannak kockázatai

Lehoczky László arra is figyelmeztet, hogy mindkét rendszernek vannak kockázatai. A magán-nyugdíj esetében pénz- és tőkepiaci kockázatokról lehet beszélni, ahogy azt láthattuk például 2008-ban, azonban az állami ellátás sem biztos, ott politikai és költségvetési kockázatokkal érdemes számolni.

"Mindenki tudja régóta, hogy nehezen fenntartható az állami nyugdíjrendszer, ráadásul 2002 után például a 13. havi nyugdíj miatt tovább emelkedtek a kiadások. Emellett érdemes az indexálás változásából adódó kockázatokat figyelembe venni, én például nem mernék arra fogadni, hogy húsz év múlva is ugyanolyan lesz a nyugdíjak indexálása, mint most" - emeli ki a szakember.

Ebből a szempontból azt is érdemes megfontolni, hogy a magánnyugdíjpénztári tagság megtartása egy bizonyos kockázatmegosztást is jelent a pénz- és tőkepiaci, valamint a költségvetési kockázatok között. Az esedékes döntés meghozatalakor nem csak az induló nyugdíjak mértékét érdemes számításba venni, hanem a nyugdíjak hosszabb távú változását is célszerű mérlegelés tárgyává helyezni – vélekedik Lehoczky László.

"Nincs egységes recept azzal kapcsolatban, mikor éri meg visszalépni az állami rendszerbe. Érdemes mindenkinek egyénileg kiszámolnia, melyik megoldással járna jobban, de az érintettek többségének várhatóan megéri majd váltani" - válaszolta még július közepén az mfor.hu kérdésére Zaupper Bence, a Hewitt nyugdíjszakértője. Ugyanakkor szerinte nem kell tömeges átlépésre számítani.

Korábban több szakember kifogásolta, hogy az elmúlt években már többször volt lehetőség az állami rendszerbe való visszalépésre. Sokak szerint nem szerencsés folyton "nyitogatni az ajtót", az ugyanis a pénztárak számára is kiszámíthatatlanná teszi a rendszert.

Hol van már a tavalyi bukás?

Idén eddig kifejezetten jó évük volt a magán-nyugdíjpénztáraknak, néhányuk már le is dolgozta a tavaly összeszedett tetemes veszteséget - derül ki a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó összesítéséből. A pénztárak körülbelül egyharmada 2008 elejéhez képest már pluszban van, főleg a klasszikus . vagyis a legkevésbé kockázatos - portfóliók teljesítenek jól.

Persze így is vannak még 20 százalék körüli veszteségek 2008 elejéhez képest, azonban ezek inkább a növekedési portfóliókra jellemzők, amelyekben főleg a fiatalok pénze van. Ritka azonban az olyan portfólió, mely még az inflációt leszámítva is pozitív hozamot tud felmutatni, de tavaly év végén még azt is kevesen gondolták volna, hogy a komoly, 20-30 százalékos bukások után nyolc hónap múlva pluszban lesz néhány pénztár.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.