<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Nem adja fel az olajárak szabályozása helyett a szervezet világpiaci részesedésének védelmét előnyben részesítő kitermelési politikáját a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC).

Az OPEC tagországai szakminisztereinek pénteki bécsi tanácskozásáról kiszivárgott értesülések szerint a szervezet vagy nem változtatott kitermelési kvótáján, vagy megemelte azt. A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a szervezet mindenesetre nem tett lépéseket az olajárakat tavaly nyár óta mintegy a felére csökkentő világpiaci túlkínálat enyhítése érdekében.

A hírügynökséget két belső forrás is arról tájékoztatta, hogy az OPEC napi 31,5 millió hordóra emelte termelési kvótáját az eddigi - bár be nem tartott - napi 30 millió hordóról. A kvótaemelés gyakorlatilag a tényleges kitermelésnek felel meg. Azt nem lehet tudni, hogy a kvótaemelés tartalmazza-e az OPEC tagjai közé visszalépő Indonézia napi 0,9 millió hordós termelését vagy sem.

Az OPEC kisebb tagjai a kitermelés korlátozását szeretnék elérni olajbevételeik növelése érdekében, a nagyobb termelők viszont Szaúd-Arábia vezetésével a szervezet világpiaci részesedésének a megvédését helyezik előtérbe. Az elgondolás az, hogy a tartósan alacsony olajárak előbb vagy utóbb ki fogják szorítani a piacról a viszonylag magas kitermelési költséggel az utóbbi években belépett új forrásokat, mint például az amerikai palaolajat.

Skandalumok, melyek megrázták a cégvilágot

Szaúd-Arábia jelezte, hogy a kitermelési kvóta csökkentésére csak akkor lenne hajlandó, ha ezt Irak és Irán is támogatja és csatlakozik a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő, Oroszország is.

Oroszország már több alkalommal is jelezte, hogy nem látja szükségét a közös világpiaci fellépésnek. A pénteki közgyűlésen pedig sem Irak, sem Irán nem mutatott hajlandóságot a kitermelés csökkentésére.

Az iráni olajminiszter a tanácskozás előtt közölte, hogy országa csak azt követően lesz kész megvitatni a kitermelési kvótákat, miután elérte maximális termelési kapacitását és a nyugati hatalmak teljes mértékben felszámolták az ellene elrendelt szankciókat.

Az iraki olajminiszter pedig bejelentette, hogy az ország az idei növelés után jövőre tovább fokozza kitermelését.

A szaúdi olajminiszter azt a reményét fejezte ki, hogy az olaj iránt növekvő globális kereslet képes lesz felvenni Irán jövőre várható termelésnövekedését.

A Brent olajár a hírre két százalékkal, hordónként 43 dollár alá csökkent.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.