<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ide-oda rángatták a vezető ázsiai részvénypiacokat a hét első napján, nem volt egyértelmű trend a Távol-Keleten. A tokiói piacon enyhe lecsorgás volt tapasztalható a pénteken megjelent amerikai makroadatnak és a hétvégén Írországgal kapcsolatban felvetődött pletykáknak köszönhetően.

9504 ponton fejezte be a hétfői kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 0,18 százalékkal volt alacsonyabb a múlt pénteki záróértéknél. A hongkongi Hang Seng viszont 0,31 százalékkal feljebb tudott kapaszkodni, a Shanghai Composite pedig 0,12 százalékot javított a nap végére. 0,31 százalékos lecsorgás volt megfigyelhető a dél-koreai Kospi esetében, a tajvani piac vezető indexe pedig 0,16 százalékkal kapaszkodott feljebb.

Pénteken a vártnál gyengébb makroadatok jelentek meg a tengerentúlon, a személyes fogyasztás az előzetesen becsültnél kisebb mértékben emelkedett. Jórészt ennek volt köszönhető, hogy a Sony-részvények 2 százalékot buktak, a Honda pedig 1,3 százalékot esett, mivel mindkét cég fő exportpiaca az Egyesült Államok. 1,8 százalékot javított a Hyundai Heavy Industries, miután a BNP Paribas megemelte célárát a világ legnagyobb hajógyárának részvényeire.

A pesszimizmust erősítették az Európából érkező hétvégi hírek is, melyek szerint Írországnak könnyen lehet, hogy újabb mentőcsomagra lesz szüksége, miközben a görög adósság sorsa továbbra is bizonytalan. Elképzelhető, hogy ha a görög kormány nem hozza meg a szükséges lépéseket, akkor a Nemzetközi Valutaalap befagyasztja a következő részlet átutalását.

Ázsiai elemzők szerint a piacokon a következő időszakban folytatódhat az enyhe korrekció, a befektetők egyelőre annak megerősítésére várnak, hogy az amerikai gazdaság növekedése fenntartható és erőteljes. Ennek tudható be, hogy jelenleg főleg az amerikai piacra termelő cégek papírjai szenvedik meg a megtorpanást, a Sony és a Honda mellett hétfőn a Samsung és a Nintendo is egy százaléknál nagyobbat esett.

mfor.hu