2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ide-oda rángatták a vezető ázsiai részvénypiacokat a hét első napján, nem volt egyértelmű trend a Távol-Keleten. A tokiói piacon enyhe lecsorgás volt tapasztalható a pénteken megjelent amerikai makroadatnak és a hétvégén Írországgal kapcsolatban felvetődött pletykáknak köszönhetően.

9504 ponton fejezte be a hétfői kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 0,18 százalékkal volt alacsonyabb a múlt pénteki záróértéknél. A hongkongi Hang Seng viszont 0,31 százalékkal feljebb tudott kapaszkodni, a Shanghai Composite pedig 0,12 százalékot javított a nap végére. 0,31 százalékos lecsorgás volt megfigyelhető a dél-koreai Kospi esetében, a tajvani piac vezető indexe pedig 0,16 százalékkal kapaszkodott feljebb.

Pénteken a vártnál gyengébb makroadatok jelentek meg a tengerentúlon, a személyes fogyasztás az előzetesen becsültnél kisebb mértékben emelkedett. Jórészt ennek volt köszönhető, hogy a Sony-részvények 2 százalékot buktak, a Honda pedig 1,3 százalékot esett, mivel mindkét cég fő exportpiaca az Egyesült Államok. 1,8 százalékot javított a Hyundai Heavy Industries, miután a BNP Paribas megemelte célárát a világ legnagyobb hajógyárának részvényeire.

A pesszimizmust erősítették az Európából érkező hétvégi hírek is, melyek szerint Írországnak könnyen lehet, hogy újabb mentőcsomagra lesz szüksége, miközben a görög adósság sorsa továbbra is bizonytalan. Elképzelhető, hogy ha a görög kormány nem hozza meg a szükséges lépéseket, akkor a Nemzetközi Valutaalap befagyasztja a következő részlet átutalását.

Ázsiai elemzők szerint a piacokon a következő időszakban folytatódhat az enyhe korrekció, a befektetők egyelőre annak megerősítésére várnak, hogy az amerikai gazdaság növekedése fenntartható és erőteljes. Ennek tudható be, hogy jelenleg főleg az amerikai piacra termelő cégek papírjai szenvedik meg a megtorpanást, a Sony és a Honda mellett hétfőn a Samsung és a Nintendo is egy százaléknál nagyobbat esett.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!