<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Termelési kvóta szám szerinti rögzítése nélkül fejeződött be pénteken a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) féléves rendszeres közgyűlése Bécsben.

Semmilyen konkrét kitermelési kvótában nem állapodtunk meg, úgy határoztunk, hogy a döntést a következő közgyűlésre halasztjuk el - közölte a tanácskozás befejezését követően pénteken este Abdallah Szálem el-Badri az OPEC főtitkára.

Elmondta, hogy most inkább kivárásra rendezkednek be, mivel a jelek szerint a szervezet tavaly nyár óta követett politikája már kezdi meghozni gyümölcsét. "Az OPEC-en kívüli termelés csökken" - mutatott rá.

Az OPEC napi 30 millió hordó termelési kvótát határozott meg előző közgyűlésén, a legfrissebb adatok alapján azonban termelése eléri a napi 32 millió hordót is, és ezzel nagyban hozzájárul a világpiacot terhelő túlkínálathoz. Mivel a mostani tanácskozáson a kvótáról nem született döntés, az előző maradt érvényben.

A tanácskozás alatt több, egymásnak ellentmondó értesülés látott napvilágot a médiában a termelési kvóta megemeléséről, illetve változatlan szinten hagyásáról.

Elemzők arra számítottak, hogy az OPEC a termelési kvóta megemelésével mintegy "helyet csinál" a szervezetbe hét évi távollét után visszatérő Indonéziának. Az indonéz termelés beszámítása a szervezet termelésébe egyébként nem módosítaná a világpiaci kereslet-kínálati helyzetet.

A kvóta megemelése azonban elmarad. "Az OPEC ezzel a döntéssel egy nagyon erőteljes árcsökkentő tényezőt hárított el" - mutatott rá Emma Richards a BMI Research szakértője, mondván, hogy az súlyos pszichológiai hatással lett volna a piacra. "Mihelyt azonban Irán termelése visszatér a piacra, a döntést a kvótáról nem lehet majd tovább halogatni" - szögezte le.

Az egyik legmeghatározóbb olajpiaci tényező jelenleg az iráni olajexport visszatérése 2016-ban az ország ellen elrendelt szankciók feloldását követően. Elemzők szerint ez napi 500 ezer hordóval növelheti a világpiaci túlkínálatot.

Egy, a Wall Street Journal birtokába jutott OPEC dokumentum szerint a jelenlegi termelési szint mellett 2016-ban napi 700 ezer hordós világpiaci túlkínálatra kell számítani, szemben az idei napi 1,8 millió hordóval.

A Brent nyersolaj ára a kvóta megemeléséről a tanácskozás ideje alatt napvilágot látott értesülések hatására hordónként 43 dollár alá is lecsökkent két százalékot is meghaladó eséssel. A hivatalos bejelentést követően a Brent nyersolaj ára hordónként 43,15 dolláron állt, ami 1,59 százalékos esésnek felel meg.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.