2014. december 2. 07:12

A kamatemelés üteme a gazdaság teljesítménye mellett a pénzügyi helyzettől is függ, illetve attól, hogy az utóbbi hogyan változik a Federal Reserve politikája miatt. Reálisan 2015 közepén lehet kamatemelés - mondta William Dudley, a Federal Reserve (Fed) New York-i ágának elnöke.

William Dudley szerint a Fed kész várni addig, amíg a munkaerőpiac és az inflációs számok eljutnak a kívánatos szintre. A jegybankár szerint a pénzügyi piacok reakciója is kulcsfontosságú lesz a kamatemelés ütemének kialakításánál. A Fed tisztában van vele, hogy a döntéseik a pénzügyi piaci reakciókon keresztül befolyásolják a reálgazdaságot, ezért is figyelik mindig az összesített hatásokat.

Az amerikai gazdaság jövőbeli helyzete javult, most kiegyensúlyozottak a kockázatok. A jelenleg tapasztalható alacsonyabb energiaárak egyértelműen kedvezőek az amerikai gazdaságnak, és növelik a lakossági fogyasztást - fejtette ki Dudley egy New York-i rendezvényen mondott beszédében hétfőn.

William Dudley szerint az infláció csak lassan növekszik, de eléri majd a Fed 2 százalékos célszámát, ezt nem fenyegeti komoly veszély. A jegybankár hangsúlyozta, hogy a Fednek ugyanakkor nincsenek célszámai a pénzügyi piacokkal kapcsolatban. Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a Fed közbeavatkozik, ha hirtelen esnek a tőzsdéken a részvényárfolyamok. A Fed döntéshozóit önmagukban nem érdeklik sem a részvényárak, sem a kötvényhozamok.

Mint a Fed Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) tagja William Dudley fontos szerepet tölt be a szervezet vezetésében. Egyes kollégáival ellentétben korábban is mindig a lassú kamatemelés tervét támogatta. Ebből a szempontból közeli szövetségese Janet Yellen Fed-elnöknek, aki többször is óvatosságra intett, nehogy a korai kamatemelés károsan hasson a gazdasági növekedésre.

MTI