2011. szeptember 12. 08:52

Az egyre valószínűbb görög államcsőd miatt feszült hangulatra pénteken rátett egy lapáttal a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata, mely szerint 180 forintos árfolyamon lehessen végtörleszteni a svájci frankos hiteleket, áll a Commerzbank napi kommentárjában. A pénteken kezdődött lejtmenet így hétfőn folytatódott. Orbán Viktor délutáni bejelentése várhatóan vagy levegőhöz juttatja a forintot, vagy megadja a kegyelemdöfést.

EUR/HUF (281,00 – 284,00): Az elmúlt hét nap is a kockázatkerülés jegyében telt el, a régiós devizák mindegyike gyengült az amúgy rossz formáját nyújtó euróval szemben, a forint és lengyel zloty szeptember elejétől számolva kevesebb, mint 5 százalékot gyengült az euróval szemben, de a dollárhoz viszonyítva a gyengülés mértéke már 10-11 százalékos. Péntek délutánig a térségbeli gyengülést végig a zloty vezette, majd amikor a hírügynökségek lehozták a Fidesz-frakció 180 CHF/HUF-os végtörlesztési tervét, akkor a forint átvette a vezető helyet a gyengülésben. A mai nap is a gyengülés jegyében telik, a 281-282 között imbolyog az árfolyam. Ma kora délután fog a miniszterelnök napirend előtt beszédet tartani, ahol várhatóan részletezi a CHF hitelek végtörlesztési javaslatát. A piacok meglehetősen idegesek, az OTP és az FHB részvények kereskedése nyitás előtt felfüggesztésre került. Az 5 éves magyar CDS-felár új éves csúcson található, 443 pont felett van, ez valószínűleg az általános kockázatkerülés mellett is azt mutatja, hogy az eddigi információk alapján nagymértékű bizonytalanságot szül a devizahitelesek megmentésének ötlete.

EUR/USD (1,4030 – 1,4120):
Feszültségek lakoznak az ECB-n belül: pénteken Jürgen Stark a központi bank vezető közgazdásza bejelentette a lemondását. Ő ugyan személyes indokokkal magyarázta a távozását, de valójában az ECB kötvényvásárlási programjával állt Stark úr szöges ellentétben, valószínűleg ezért vált meg a posztjától. Mindez olaj volt a tűzre, amúgy is egyre gyakrabban merül fel a görög csőd kérdése, illetve az, hogy a helléneket ki kell-e tenni az eurozónából, így nem is csoda, hogy az EUR/USD árfolyama két hét leforgása alatt 7 százalékot esett, ma reggel már 1,35-nél is járt az EUR/USD kurzusa, a dollár-forint keresztárfolyam már 208 felett található. Az euró gyengülését alapvetően az adósságproblémák és azok megoldását övező kétségek fűtik. Adatszempontból szegényes napunk lesz, de ettől még mozgalmas napunk lehet, a Görögországgal kapcsolatos információk irányíthatják a mai kereskedést.

CHF/HUF (232,00 – 235,00):
Jól jön most az EUR/CHF 1,20-as árfolyamküszöbe, a jelenlegi rossz hangulat alapján simán SNB védelem nélkül 1,05-1,10 között lehetne az euró a frankkal szemben, ami most a 282-es EUR/HUF árfolyamnál 256-268 CHF/HUF árfolyamot mutatna.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.