<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Új történelmi csúcsra, 1,20 közelébe erősödött az alpesi deviza az európai fizetőeszközzel, ezzel forintban is megint 220 fölé ugrott az árfolyama. A jelek szerint tehát a pünkösdi ünnep sem telik el nyugodtan a devizapiacon, a befektetők így válaszolnak az európai adósságválsággal kapcsolatos semmittevésre. Mfor.hu-háttér.

Az euróval szemben erősödni tudott a forint, kora délután 265,04-nél állt a jegyzés. A dollárral szemben 184,35-ig kapaszkodott a hazai fizetőeszköz, a svájci frank jegyzése azonban 220,50-ig ugrott. Már ebből is látszik a kockázatkerülés ismételt erősödése, aminek hatására az alpesi deviza új történelmi csúcsra erősödött az euróval szemben, hétfő délután 1,2019-nél volt a keresztárfolyam.

Az ok továbbra is Görögország, melynek vélhetően újabb mentőcsomagra lesz szüksége. Az utóbbi hetekben már-már úgy látszott, hogy megoldódik a helyzet és az EU ismét a görögök mögé áll, azóta viszont több különböző javaslat is megjelent, ami egyelőre a tanácstalanságra utal az adósságválság megoldását illetően. Mindenesetre ha az Unió tartja magát az eredetileg tervezett menetrendhez, akkor június végéig döntés születhet a görögökről.

Ráadásul az Unió elszántsága ellenére londoni elemzők egy része továbbra is biztosra veszi, hogy adósságátrendezés lesz a görög probléma végső megoldása. A Barclays Capital például a görög kilátásokról minap összeállított elemzésében azt írta, hogy Görögországnak "irreálisan alacsony" piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 - a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása - után. A Barclays Capital londoni szakértői szerint Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol "szinte minden reális forgatókönyv" alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így "megkezdődött a visszaszámlálás" a görög adósságátrendezés felé.

Egy vasárnapi nyilatkozat egyébként arra utal, hogy már a svájci gazdaság vezetői is megállíthatatlannak tartják a frank szárnyalását, sokan attól tartanak, hogy az alpesi deviza paritásba kerül az euróval. "A paritás kialakulása reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből" - nyilatkozott Peter Widmer, az exportra termelő vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke a Der Sonntag című vasárnapi lapnak.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.