4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az elemzők által vártnál kedvezőbb negyedik negyedéves eredményekről számolt be kedd hajnalban a Richter, a cég adózott eredménye 13,6 milliárd forint volt a tavalyi év utolsó három hónapjában. 2009 elsősorban az amerikai piacról szólt a magyar gyógyszercég számára, az Egyesült Államokban forintban számolva 66 százalékkal nőttek a vállalat eladásai 2008-hoz képest.

Az elemzők által vártnál kedvezőbb negyedik negyedéves eredményekről számolt be kedd hajnalban a Richter, a cég adózott eredménye 13,6 milliárd forint volt a tavalyi év utolsó három hónapjában. 2009 elsősorban az amerikai piacról szólt a magyar gyógyszercég számára, az Egyesült Államokban forintban számolva 66 százalékkal nőttek a vállalat eladásai 2008-hoz képest.

A Richter árbevétele 2009-ben 267,344 milliárd forintot tett ki, ami 13 százalékos növekedést jelent 2008-hoz viszonyítva. "A piacaink többségén jellemző, jelentős devizaárfolyam-leértékelődésekkel járó gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatást gyakorolt az euróban, illetve dollárban kifejezett árbevételünkre" - olvasható a tőzsde honalapján megjelent gyorsjelentésben. Ezt a kedvezőtlen hatást azonban ellensúlyozni tudta a két legnagyobb exportpiacon, Oroszországban és az USA-ban elért árbevétel-növekedés.


Magyarországon 2009-ben 31,641 milliárd forint árbevételt realizált a cég. A Magyarországon kívüli piacokról származó árbevétel 2009-ben 839,7 millió euró volt, ami 19,8 millió eurós, azaz 2,4 százalékos növekedés az előző évhez képest. A FÁK-tagállamokban 3,1 százalékos növekedés (dollárban kifejezve 1,9 százalékos csökkenés) mellett 302 millió euró (421,3 millió dollár) árbevételt ért el a vállalat el. Az oroszországi forgalom második negyedévben növekedésnek indult, az év végére jelentős emelkedést mutatott. Az orosz piacon a negyedik negyedévben év/év alapon 22 százalékkal nőttek a cég eladásai. Ukrajnában és az egyéb FÁK-tagállamokban a forgalom a korábbi évekhez képest továbbra is alacsony szinten maradt. Az Európai Unió országaiba irányuló eladások euróban kifejezve 7 százalékkal csökkentek.


Az USA régió értékesítése dollárban számítva 35,8 százalékkal emelkedett a profitmegosztási megállapodásokból származó jövedelem számottevő növekedése miatt. Forintban számolva még kedvezőbb a kép: a 2008-as 21,5 milliárd után tavaly 35,6 milliárdos forgalmat ért el a Richter a tengerentúlon, ami 66 százalékos növekedésnek felelt meg. Érdekesség, hogy ezzel Amerika lett a cég második legnagyobb piaca a volt FÁK-országok után, mivel megelőzte Magyarországot az eladások tekintetében.

Amerikában a hatóanyag-értékesítés az éles verseny miatt bekövetkezett árcsökkenések nyomán – dollárban kifejezve – mérséklődött. Ezt azonban ellensúlyozni tudta a sürgősségi fogamzásgátló nagyarányú forgalomnövekedése, valamint a profitmegosztási szerződések alapján a Teva – Barr-tól kapott jelentős bevétel. A profitmegosztási megállapodásból származó jövedelem, a menedzsment becslése szerint, 2009-ben elérte a maximum szintet. A nőgyógyászati termékcsoport, ideértve a drospirenone-nal és egyéb más a Teva – Barr számára szállított orális fogamzásgátló értékesítéssel összefüggő profitmegosztásból származó bevételt is, az USA forgalom 92 százalékát tette ki.


A vállalat adózott eredménye 57,3 milliárd forint volt tavaly, ami 22,3 százalékkal haladta meg a 2008-ban realizált 46,9 milliárdos profitot. A pénzügyi tevékenység 7,7 milliárdos eredménye viszont 45,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 14,1 milliárdtól, ez azonban jórészt a devizahatásoknak volt betudható.

A negyedik negyedévben a cég 70,2 milliárd forintos árbevételt és 13,6 milliárdos adózott eredményt ért el, mindkét szám kedvezőbb az elemzői várakozásoknál. A portfolio.hu által készített elemzői konszenzus 66,1 milliárdos árbevételt és 11,453 milliárdos profitot valószínűsített. Az mfor.hu által hétfőn megkérdezett elemző előzetesen a konszenzusnál jobb eredményre számított.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!